Előfizetői tartalom

A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok

Portfolio
A második világháború óta nem volt arra példa, hogy ősszel tartsanak (előrehozott) választásokat Olaszországban, tegnap este viszont mégis erre tett javaslatot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, hogy a hónapok óta szinte működésképtelen olasz koalíciós kormányzásból győztesen kerüljön ki. Egyelőre még nem biztos, hogy októberig tényleg előrehozott választások lesznek, de a hatalmas belpolitikai bizonytalanság máris elegendő volt ahhoz, hogy az olasz tőzsdeindex, illetve bankindex a mélybe szakadjon, nagyot ugorjanak az olasz kötvényhozamok és az államcsőd elleni biztosítás ára.

A tavalyi választásokon még messze a legtöbb mandátumot az Öt Csillag Mozgalom kapta és a kormányalakításhoz hosszas tárgyalások után végül a Ligát kérte fel koalíciós partnernek. Az utóbbi hónapokban azonban súlyos, a nyilvánosság előtt zajló viták voltak a két párt között, így a kiszámítható, normális légkör melletti kormányzás már régóta szünetelt Olaszországban....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés