Orbán Viktor ekkora vállalást még sosem fogalmazott meg

2019. július 12. 08:30  english version   
nyomtatás
 
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában a 2020-as költségvetés kapcsán beszélt a kormány hosszabb távú büdzséterveiről is. Megismételte azt a korábbi célját, hogy nullszaldós legyen a költségvetés egyenlege, de most tovább is ment, egyenesen többletes büdzsét szeretne látni.


Többletes költségvetés a cél


"Nekem nagyobb ambícióim vannak és szeretném, ha az ország is ambiciózusabb lenne. A mostani célt csak egy közbülső állomásnak tekinteném" - jelezte arra a kérdésre, hogy a 2020-as költségvetésben soha nem látott alacsony költségvetési hiánycéllal terveznek.

Most egy olyan költségvetést alkotunk meg, ami 1%-os hiánnyal számol, de a hiány az hiány, akkor is ha 1%-os. Az én célom, hogy eljussunk oda, hogy ne hiánnyal fogadjunk el költségvetést
- fejtette ki. Ha a 2020-ra kitűzött célokat elérjük, az jó, de nem az a végcél - fűzte hozzá.

"Meg tudjunk termelni annyi jövedelmet, amely az ország normális működéséhez szükséges és ne kelljen hiányt termelnünk, mert azt hitelfelvétellel kell pótolni" - utalt a miniszterelnök ismét a nullszaldós költségvetésre. Most először azonban ennél a célnál is tovább ment:

"Először el kell érni az egyensúlyt, utána pedig el kellene kezdeni többet termelni, nagyobb gazdasági eredményt elérni, mint amennyit elköltünk. Ezzel új történelmi korszak kezdődne Magyarországon, amikor hitelfelvevőből átmegyünk hitelnyújtóvá" - tette hozzá. "Az kevés, ha nem kell hitelt felvenni. Az a cél, hogy annyi pénzünk legyen, hogy mi adjunk kölcsön - érzékeltette. Sok ország van a világban, amely a pénzügyeit olyan jól szervezi, hogy ő ad kölcsön másoknak" - mondta. "A magánéletünkből tudjuk azt, hogy jobb kölcsönt adni, mert az kamatot szed, aki pedig kölcsönt kap, az kamatot fizet" - jelezte.

Szeretném, ha átkerülnénk a bot jó oldalára
- érzékeltette Orbán Viktor.

Mennyire reális?


Orbán Viktor először 5 évvel ezelőtt fogalmazta meg a valós nullszaldós költségvetés célját. Az azóta eltelt időszak alatt többször is hangoztatta a kormány ennek szükségességét, a költségvetést fel is osztották működési és beruházási költségvetésre és kimutatták az elmúlt években, hogy a működés tekintetében nullás a büdzsé (épp annyi bevételt rendeltek hozzá a működési kiadásokhoz, amely ezt fedezte). A költségvetés hiánypályája azonban a gyakorlatban egyáltalán nem közeledett az elmúlt években az egyensúlyi állapothoz, sőt 2017-re és 2018-ra is a korábban tervezettnél magasabb, 2,4%-os hiánycéllal fogadta el a kormány a költségvetést. Ezért miközben a legtöbb uniós tagállam csökkenő hiánypályát tudott felmutatni, Magyarország ezzel a hiányszinttel leszakadó volt, a rosszabb teljesítményt nyújtó országok közé került.

Az idei év azonban ebben érdemi fordulatot hozott: a kormány ugyanis korábban azt tervezte, hogy 2020-ban 1,5% lesz a GDP-arányos hiánycél, azonban ezt 1%-ra szállította le a június elején bemutatott költségvetésben.

Orbán Viktor ekkora vállalást még sosem fogalmazott meg


Az 1%-os hiánycél és a hozzá rendelt jövő évi 488 milliárd forintos tartalék arra is elegendő lenne, hogy nullás legyen a költségvetés, de ehhez az kellene, hogy a kormány ne nyúljon hozzá a tartalékokhoz. Hogy mikor lehet vállaltan többletes a költségvetés? Azt az államháztartás kitekintő mérlegéből sejthetjük. Ebből ugyanis kiolvasható, hogy 2023-ra érheti el a költségvetés a kormány tervei szerint a nullszaldós állapotot. Feltételezhetően ezt követően tervezhet a kormány többletes büdzsét Orbán Viktor céljainak megfelelően.

Orbán Viktor ekkora vállalást még sosem fogalmazott meg


Kevésbé kényelmetlen a ruha


Később a jövő évi költségvetésről szólva kiemelte, hogy nem véletlen van a magyar költségvetésben arányaiban a legnagyobb összeg a családok támogatására európai összevetésben. "A gyerek és a család a legfontosabb, ilyenek vagyunk, ez a tulajdonságunk most visszaköszön a költségvetésben" - mondta.

Az a jó gazdasági rendszer, az a jó költségvetés, amit az ember nem kölcsönkapott ruhaként visel, hanem érzi, hogy a sajátja, rá szabták. Nem mondom, hogy ilyen már a költségvetésünk, de hogy egyre kevésbé kényelmetlen, annyit azért vállalok
- fejtette ki.

Orbán Viktor ekkora vállalást még sosem fogalmazott meg

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3), valamint Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án. Kép és címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Páratlan párosítás a NAV nyugtáknál (x)

Az e-Cégkapuban már a helyükre kerülnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium