szerző

Új online csodafegyver került a NAV-testvér kezébe

2018. július 2. 05:39    
nyomtatás
 
Egyedülálló, nemzetközi összevetésben a leginkább előremutató, úttörő, Magyarország a globális élbolyban - tömören és röviden így jellemzik szakértők a július elsején élesben is elindított online számlázó programok rendszerét, melynek következtében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valós időben rálát a cégek számlaforgalmára bizonyos összeg felett. A vizsgált számlaforgalom összértéke elérheti az 50 ezer milliárd forintot és az élesedés után célzottabb ellenőrzéseket hajthat végre a NAV, tovább fehéredhet a gazdaság és növekedhetnek az áfabevételek. Jelentős idő volt a felkészülésre a hosszú tesztidőszaknak köszönhetően, azonban az egész rendszer alapját jelentő séma még az utolsó napokban is változott, a regisztrációs felület is nemrég vált csak elérhetővé. Nem meglepő módon sok cég az utolsó pillanatra hagyja az átállást, az alaposabban előkészülő, de az átállással nem minden tekintetben sikeres vállalkozások számára pedig méltányosságot ígér a Pénzügyminisztérium.

Széleskörű szakértői körképünkben, oldalanként tematikusan mutatjuk az intézkedés jelentőségét, várható hatásait és a magyar adópolitika várható jövőbeni irányát.Miben rejlik a magyar megoldás jelentősége?

 1 2 3 4 5 következő oldal  >


Kovács Zsolt, igazgató, adótanácsadás, KPMG


A bevezetésre kerülő magyar megoldás lényege, hogy a számla kiállításakor a számlázási és elszámolási folyamattal párhuzamosan valós idejű és emberi beavatkozás nélküli adatszolgáltatás történik a NAV irányába. A világ adóhatóságai különböző módszerekkel próbálják elérni, hogy a forgalmiadó-bevételek nyomon követhetőek legyenek, és így ténylegesen befolyjanak a költségvetésbe. A közvetett adózásban jelenleg három különböző megoldási irányt látunk.
  • Az első a tételszintű és gyakori adatszolgáltatási kötelezettség alkalmazása - ennek egy úttörő változata a valósidejű magyar adatszolgáltatás.
  • Egy másik és egyre népszerűbb megoldás az úgynevezett split payment rendszer, melyben a vevő a számla ellenértékét megosztva fizeti (nettó értéket az eladónak, az áfa értékét közvetlenül az adóhatóságnak).
  • A harmadik módozat pedig a számlázási folyamatot ténylegesen is érinti annyiban, hogy számlázni csak az adóhatóság vagy minősítő szervezetek útján lehet.

Tancsa Zoltán, partner, adó- és jogi osztály, Deloitte Magyarország


Az online bekötés jelentősége, hogy a hatóságok valós időben kapnak képet az adózók legfontosabb tranzakcióiról, ami a gazdaság további fehérítéséhez is hozzájárulhat. Több országban is vezettek már be hasonló riportálási kötelezettséget, azonban a valós idejű adatszolgáltatás még jellemzően ritka, a magyar rendszer azonnali, automatikus jellege az egyik legelőremutatóbb megoldás jelenleg.

Farkas Gábor, adószakértő, PwC Magyarország


Nem egyedülálló a rendszer, más országokban - az Európai Unión kívül és belül is - van példa hasonlóra, Brazíliában vagy éppen Spanyolországban. A lényege, hogy az adóhatóság hatékonyan tudjon küzdeni az áfacsalások ellen az által, hogy valós időben, távolból is monitorozni tudja az adózok közötti ügyleteket.

H. Nagy Dániel, adóigazgató, Mazars


A valós idejű adatszolgáltatás vagy napjainkban már közismertebb nevén online számla rendszer jelentősége mindenképpen a digitalizáció irányába mutat, illetve ez (is) az egyik eszköze lehet a gazdaság kifehérítésének az adócsalások visszaszorításával. Hasonló, egyszerűbb rendszer jelenleg Spanyolországban van, azonban a magyar rendszer annak komplexitása miatt egyedülállónak tekinthető.

Fischer Ádám, adójogász, Jalsovszky Ügyvédi Iroda


A számlák online bekötése egy elég különleges kezdeményezés, ami ha nem is egyedülálló (például Olaszországban is most indul el), de egyelőre kevés helyen alkalmazzák. A jelentősége abban áll, hogy a NAV valós időben fogja látni a vállalkozások közötti, legalább 100.000 forint áfát tartalmazó számlákat. A számlák online bekötése lényegében az online pénztárgépek kiterjesztése a gazdaság valamennyi szereplőjére. A pénztárgépek ugyanis csak a nem áfa-alany fogyasztók részére történő értékesítéseket rögzítik. Így a két vállalkozás közötti ügyleteket a NAV - mostanáig - nem látta. A számlák online bekötése ez utóbbit teszi lehetővé, azaz mostantól a NAV a lényegében minden (áfa-köteles) ügyletre folyamatában fog rálátni.

Szebeni Dávid, stratégiai igazgató, Enrawell


Ahogyan korábban is beszélgettünk erről Portfolio-n, a NAV-al összekötendő online számlázás már az új paradigma része, amelynek során a gazdasági tranzakciók bizonylatai a papíralapú és nagy késéssel ellenőrizhető módszer helyett, online valósidejű adatszolgáltatás során keletkeznek. Az online adózási adatszolgáltatás nem példa nélküli a világban (Spanyolország, Chile), de nem is alapvető gyakorlat, így Magyarország mindenképpen a globális élbolyba tartozik.

Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara


Annak a vállalkozásnak, aki belföldi adóalanyoknak legalább 100 ezer forint áfa tartalmú számlát állít ki, a kötelező adatszolgáltatáshoz regisztrálnia kell a NAV Online Számla felületén. Ha az áfa nem éri el a 100 ezer forintot a vállalkozónak nincs jelentési kötelezettsége, vagyis a kisebb bevételű cégeknek nincs most teendőjük, ahogyan azoknak sem, akik áfamentesek. Ezek a kis-, és mikrovállalkozások, akiknek kicsi a számlaforgalmuk, ugyanakkor profitálhatnak a NAV ingyenes online számlázójának használatából. Az online számlázó rendszer nem csak kötelezettség, de lehetőséget is rejt magában, ugyanis, ha egy cég figyelmen kívül hagyja a jelenlegi 100 ezer forintos korlátot és már most az összes számláról adatot szolgáltat, akkor az adóhatóság az ilyen cégek esetében a jövőben pontosan meg tudja mondani a fizetendő áfájának az összeget. Amennyiben ehhez társul a cég részéről egy adatszolgáltatás a beszerzéseiről, abban az esetben akár áfa bevallás tervezetet is tudnak majd készíteni a rendszer segítségével.

Mi ez az egész újítás?

Idén július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, azonnal adatot kell küldeni a NAV-hoz, vagyis a vállalkozások által használt számlázóprogramokat bekötik az adóhatósághoz, amely automatikusan szolgáltatja a kért adatokat. Fontos megjegyezni, hogy az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül kell elvégezni az adatszolgáltatást, ha pedig az áfa eléri az 500 ezer forintot, a számlán szereplő információkat a kiállítás utáni napon kell feltölteni az online számla rendszerbe. Mindezek fényében a cégeknek érdemes elgondolkodni azon, hogy az alkalmazott kézi számlázásról nem célszerű-e áttérni számlázó program használatra.

A vállalkozásoknak tehát első lépésben azt kell ellenőrizniük, hogy az általuk használt program megfelelően teljesíteni tudja-e a számla-adatszolgáltatási kötelezettségét. A NAV egyébként ingyenes és bárki számára elérhető saját számlázóprogramot fejlesztett. A második lépés, hogy a kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számla felületén annak a vállalkozónak, aki akár számlázó programmal, akár számlatömbből belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július 1-je után is lehet.


Zara László, elnök, Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete


Tény az, hogy a nagy összegű csalást a nagyobb áfatartalmú számlákkal lehetett elkövetni, ebben a tekintetben az új rendszer valamennyire biztosan gátat fog szabni az áfavisszaélések esetében. A fenyegetettség miatt, hasonlóan az online pénztárgépek bevezetéséhez, növekedni fog várhatóan a jogos áfalevonás és tisztulhat a piac.

Zara László szerint a rendszer abban a tekintetben előnyére változott, hogy egyszerűsödött a regisztrációs folyamat.

Arra a kérdésünkre, hogy felkészültek-e az érintettek az átállásra, kifejtette: a nagyobb szoftvercégeknél várhatóan nem lesz gond az átállással, a kisebb cégek pedig remélhetőleg időben bekapcsolódtak a tesztüzembe.

Biztosan lesznek előre nem látható hibák a rendszer éles indulását követően, de ez minden ilyen rendszer bevezetésénél óhatatlanul előfordulhat. Az a nem mindegy, hogy a NAV mindezekre hogyan reagál, hogyan fogja mérlegelni a hiányosságokat. Itt megjegyezte: az elmúlt években sem volt már gyakorlat az azonnali büntetés az adóhatóság részéről, inkább a figyelemfelhívásra fókuszál a NAV.

Az e-ügyintézés jövőbeni irányával kapcsolatban a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a NAV egészen addig nem tudja elkészíteni teljeskörűen az áfabevallását egy cégnek, amíg nem kell minden számlát lejelenteni, csak a 100 ezer forint felettieket, és még ekkor is csak részleges lehet az EU-s beszerzések és értékesítések miatt, mert erről a NAV nem rendelkezik adattal. Meglátása szerint egy ilyen rendszer nem lesz olyan széles körben használható a cégekre, mint akár az e-szja rendszere. Az e-ügyintézés bővítése a jelenlegi adatszolgáltatási kötelezettségek mellett nem valósítható meg. Ha viszont szélesebb adatszolgáltatásra kötelezik a cégeket, akkor az értelemszerűen a vállalkozások adminisztrációs terheinek emelkedésével jár - figyelmeztetett.

A könyvelőknek arra kellene felkészülniük, hogy az ügyfeleikkel való kapcsolattartásban is átálljanak az elektronikus ügyintézésre, meg kellene itt is valósuljon a papírmentes ügyintézés. Átalakul a jelenlegi könyvelési rendszer, az automatizmus, elektronikus feldolgozás nagyobb szerepet kaphat - vetítette előre.


Ez a cikk folytatódik:

1. Miben rejlik a magyar megoldás jelentősége?
2. Milyen előnyei lesznek az új rendszernek és mikor érezhetjük ezeket?
3. Változott-e a rendszer az elmúlt hónapokban, az adózók előnyére?
4. Mik a tapasztalatok, felkészültek az érintettek az új rendszerre?
5. Merre tovább az e-ügyintézésben, mi lehet a következő lépés?
 1 2 3 4 5 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium