Olyan interjú jelent meg, ami lerántja a leplet a magyar állami egészségügyről

2019. február 7. 07:23    
nyomtatás
 
Kevés információja van arról a kórházszövetségnek, hogy miért termelődik újra az intézmények adóssága - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Svébis Mihály, a szervezet elnöke, aki arról is beszélt, hogy a szövetség két éve próbálkozott azzal, hogy az ügyeleti és a járóbeteg-ellátásnál határozzanak meg országosan egy plafont a kifizethető óradíjak nagyságára.


Az interjú legérdekesebb pontjai:
 • "Más-más okok" állnak az egyes kórházak adósságának termelődése mögött.
 • Az alulfinanszírozottság csak egy része a történetnek.
 • Az adósságállomány attól is függ, hogy milyen a portfóliója a kórháznak.
 • Nehézséget okoz, hogy az elmúlt években a vidéki kórházakban 500 milliárd forintos beruházás történt, de ezeknek a modern épületeknek, műszereknek a fenntartási kiadásait nem tervezték be.
 • Konkrét példát is említett: "ezek az új épületek szerencsére már légkondicionáltak, így viszont a nyári hőségben a hűtés költsége akár meg is haladhatja a téli fűtését is. A több száz milliós korszerű gépeknek nagy karbantartási költségei vannak."
 • Hiányzik az amortizáció a struktúrából.
 • A munkaerőhiány hatására bérspirál indult el.
 • Vannak olyan kórházak, ahol a kiadások közel 80%-át a bérköltség teszi ki.
 • A szövetség két éve próbálkozott azzal, hogy az ügyeleti és a járóbeteg-ellátásnál határozzanak meg országosan egy plafont a kifizethető óradíjak nagyságára.
 • A lehetséges megoldást is felvázolja, amiről azt gondolnánk, hogy ez már jelenleg is működik: "létre kellene hozni egy szakértői bizottságot az államtitkárság, a Pénzügyminisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint más civil szervezetek részvételével, akik átvizsgálják a kórházakat és valós képet tudnak adni az állapotukról, meg tudják mondani, hogy az adósság újratermelődésében milyen rendszerszintű hibák vannak, s mekkora az adott intézmény menedzsmentjének a felelőssége a tartozás kialakulásában".
 • A munkaerőhiány a legnagyobb veszély a jövőre nézve.
 • A külföldre történő orvoselvándorlás mértéke csökkent, azonban új elszívóerő jelent meg, a magánellátás dinamikus fejlődése miatt.
 • A privát szektorban már nemcsak részmunkaidőben, hanem főállásban is történik a munkavégzés.

Az interjú több eleme jól illusztrálja a mai magyar állami egészségügy működését. Gyakorlatilag nyílt beismerése annak, hogy az illetékes döntéshozók nem foglalkoznak az ellátórendszer egyik legégetőbb problémájával, a kórházak adósságának újratermelődésével. Az adatok talán rendelkezésre állnak, de azzal nem foglalkoznak rendszerszinten. A jelek szerint a probléma megoldásának még a nulladik feltétele sem teljesült, ugyanis nincs egy szakértői bizottság, melyben az illetékes szervek működnének együtt az adósság feltérképezése céljából.
Sokatmondó az a megállapítás is, hogy egyes állami intézményeknek az okoz gondot, hogy nyáron már működtethetnek klímát, aminek azonban plusz, előre be nem tervezett költsége van.


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium