Előfizetői tartalom

Egy ország, ahol brutális lépésekkel kell elkerülni az összeomlást

Portfolio
Az argentin központi bank nyolc napon belül háromszor is durva kamatemelésre kényszerült (300, 300 és 675 bázispontos szigorításra) annak érdekében, hogy megakadályozza a peso összeomlását, miután az ország fizetőeszköze a magas infláció, illetve az amerikai jegybank szigorításához köthető tőkekivonás miatt az elmúlt napokban jelentős leértékelődési nyomás alá került. Bár a dél-amerikai ország Maurico Macri piacbarát és reformpárti elnök 2015 decemberi beiktatása óta nagy előrelépést tett a gazdaság rendbetétele, illetve a nemzetközi befektetői bizalom visszanyerése irányába, az elmúlt napok történései bebizonyították, hogy nagyon törékeny egyensúlyról van szó. Már amennyiben ezt a helyzetet lehet annak nevezni.

Melyik az az ország, amelyik a globális pénznyomtatás csúcsán, a fejlett világ 0% közeli kamatszintje mellett világrekordot jelentő 40%-os kamattal harcol az árfolyamválság ellen?Argentína.Részben az amerikai monetáris politika szigorodása (és az ezzel kapcsolatos tőkekivonás), részben pedig az ország gazdasági problémái miatt az elmúlt napokban durva nyomás alá került...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés