Egyre jobban hiányoznak a magyar munkások az Egyesült Királyságból

2018. május 16. 17:20    
nyomtatás
 
2010 óta először csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi EU-s munkavállalók száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb problémát jelent a brit cégeknek az üres pozíciók betöltése. A Brexit-párti kampány elsődleges célja a bevándorlás korlátozása volt, mostanra viszont látszik, hogy ez még nagy problémát okozhat a szigetországnak.


A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint 2018 első negyedévében 2 millió 292 ezer külföldi EU-s állampolgár dolgozott az országban, ami 1,2%-os csökkenést jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. 2010 óta nem volt példa arra, hogy csökkent volna ez a szám.

Az országban dolgozó románok és bolgárok száma jelentős mértékben (közel 20%-kal) nőtt, hiszen előttük csak 2014-ben nyílt meg a szabad munkavállalás lehetősége, a többi nyolc kelet-közép-európai országból (köztük Magyarországról) származó munkások száma viszont csökkent.


A Brexit-pártiak valószínűleg sikerként élik meg a hírt, hiszen a kilépés mellett kampányolók egyik legfontosabb követelése a migráció korlátozásához való jog visszanyerése volt. Nem mindenki örül azonban a kelet-európai munkások távozásának: a helyi vállalatok közül sokan panaszkodnak az egyre nagyobb mértéket öltő munkaerőhiány miatt.

Ezt támasztja alá az angol jegybank (Bank of England) minap megjelent jelentése is, amely kiemeli, hogy az EU-s munkavállalók elvesztése tovább súlyosbítja a brit munkaerőhiányt.

A munkaerő-toborzási nehézségek egyre több szektort érintenek, ami a beszámolók alapján részben az EU-s bevándorlási folyamatok megfordulásának tulajdonítható.

- olvasható a vállalati beszámolókon alapuló jelentésben.

A leginkább érintett ágazatok a vendéglátás, illetve a feldolgozóipar, ahol kiemelkedően magas a kelet-közép-európai munkások aránya. A munkaerőpiac szűkülésével párhuzamosan tovább romlanak az Egyesült Királyság növekedési kilátásai, ami rossz hír, főleg úgy, hogy 2018 első negyedévében hatéves mélypontra esett a szigetország GDP-bővülési dinamikája.


(Bloomberg, Reuters)
(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium