Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember

2018. március 12. 16:32    
nyomtatás
 
Történelmi csúcson maradt az üres álláshelyek száma és aránya Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a munkaerőhiány a tavalyi év utolsó három hónapjában sem enyhült. A KSH friss adatai alapján látszik, hogy a feldolgozóipart, az adminisztratív, szolgáltatást támogató tevékenységet, illetve a humán egészségügy, szociális ellátás ágazatokat sújtja leginkább a probléma.


Tavaly október és december között 73 ezer dolgozó hiányzott a magyar munkaerőpiacról a KSH adatai szerint, amelyből 53 500 a versenyszférát érintette. Az előző év azonos időszakához képest a nemzetgazdaságban 17 700-zal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, amiből 14 ezer fővel szerepelteti magát a versenyszféra. Ezzel a nemzetgazdaságban 2,4, a versenyszférában pedig 2,5% volt a betöltetlen álláshelyek aránya az időszakban.

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember


Érdemes megjegyezni, hogy az év végén általánosságban csökkenni szokott az üres álláshelyek aránya - még az elmúlt években, a fokozódó munkaerőhiány közepette is - főként szezonális hatások miatt, most azonban ez elmaradt.

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember


A szektorokat tekintve azt látjuk, hogy a feldolgozóiparban jelenti a legnagyobb problémát a munkaerőhiány számosságát tekintve, ahol azonnal 23 ezer dolgozót fel tudnának venni. Ez 7 800 fős növekedés éves alapon, vagyis elmondhatjuk, hogy a termelés egyre súlyosabb korlátját jelenti, hogy a vállalatok már nem találnak dolgozókat.

Ezt megerősíti az Eurostat felmérése is, amely szerint mostanra csaknem minden feldolgozóipari vállalat küzd ezzel a problémával, de a szolgáltató szektorban is panaszkodnak a cégek.

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember


Látszik, hogy régiós összevetésben is kiemelkedik a magyar probléma:

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember


A KSH negyedik negyedéves adatai alapján az építőipari konjunktúra felfutásával párhuzamosan itt is egyre komolyabb korlátokkal találkoznak a cégek, ahová azonnal 3 ezer dolgozót tudnának felvenni. Kiemelkedően nagy az "adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység" nemzetgazdasági ágban a munkaerőhiány, ahonnan csaknem 9 ezer dolgozó hiányzik, és 5%-os lett az üres álláshelyek aránya. A humán- egészségügyi, szociális ellátás ágazat 7 800 betöltetlen álláshelyet mutathat fel, így az üres álláshelyek aránya (3,5%) itt is meghaladja a nemzetgazdasági átlagot.

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember


A PwC vezérigazgató-felmérése szerint is a magyar gazdaság legnagyobb problémája a képzett munkaerő hiánya. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a múlt héten azt mondta, hogy jelenleg 200 ezer képzett dolgozó hiányzik az országból saját felméréseink szerint, miközben folyamatosan csökken az ország népessége, és százezrek dolgoznak külföldön.

Az elmúlt években rekordszintre nőtt a foglalkoztatás és mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta, így a munka hozzájárulása jelentős volt a potenciális növekedéshez. Ugyanakkor szembetűnő, hogy a munkaerőhiány miatt erre már aligha számíthatunk a következő időszakban, ezt mutatja az Európai Bizottság alábbi ábrája:

Egyre nagyobb bajban Magyarország - Lassan nincs több ember

(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Sóki Tamás. Munkások dolgoznak az FHL Björn Hungary Kft. új gyárépületében Tamásiban 2018. március 7-én, a hivatalos gyárépület-avató napján.)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium