Előfizetői tartalom

Eldurran az áremelkedés, ha most nem lép az MNB

Czelleng Ádám, GKI Gazdaságkutató
Az infláció nélküli kétszámjegyű magyar béremelkedés valóságos csoda. De hány évig tarthatnak az ilyen csodák? A kérdést Czelleng Ádám, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője egy DSGE modellkeretben vizsgálta meg, amely a főáramlatú makroökonómia egyik legfőbb eszköze. A kutató úgy véli, hogy az elmúlt évek gyors béremelkedése inflációs hatású lehet, azonban a jegybank még megfoghatja az áremelkedést, ha most szigorító ciklusba kezd. Ellenkező esetben jelentősen megemelkedik az infláció.

A központi bankok elsődleges feladata az árstabilitás elérése, fenntartása. Az elmúlt években a fejlett és fejlődő országok jelentős része a laza monetáris kondíciók alkalmazása révén a defláció veszélye miatt az infláció beindításán dolgozott. Az MNB kitüntetett célja is ez volt, noha - nem alaptalanul - számos kritika érte a hazai jegybankot, hogy emellett deklaráltan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés