Egyre több amerikai földgázt fog venni az EU

2018. augusztus 9. 21:25    
nyomtatás
 
Megállapodás született arról, hogy augusztus 20-án Juncker elnök kereskedelmi tanácsadója és egy kereskedelemmel foglalkozó vezető uniós tisztviselő Washingtonba utazik, hogy találkozzanak amerikai kollégáikkal, és folytassák a július 25-én kiadott Trump-Juncker közös nyilatkozat végrehajtására irányuló munkát - jelentette be mai közleményében az Európai Bizottság. Az anyag hangsúlyosan tartalmazza azt, hogy a munkacsoport azon dolgozik, hogy növeljék az Európába irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz, azaz LNG-exportot.


Az első amerikai LNG-szállító hajó 2016 áprilisában futott be a portugáliai Sines kikötőjébe. Azóta az EU USA-ból származó cseppfolyósítottföldgáz-importja nulláról mára 2,8 milliárd köbméterre emelkedett - mutat rá a közlemény és egy bizottsági ábrát is beletettek az európai import felfutásáról.

Egyre több amerikai földgázt fog venni az EU


A közlemény emlékeztet rá, hogy a július 25-i washingtoni közös nyilatkozatukban Juncker elnök és Trump elnök megállapodtak abban, hogy megerősítik az EU és az USA közötti stratégiai együttműködést az energia területén. A megállapodás értelmében az Európai Unió több cseppfolyósított földgázt importál majd az USA-ból energiaellátásának diverzifikálása és biztonságosabbá tétele érdekében. Az EU és az USA ezért arra törekszik majd, hogy megkönnyítse a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott:
Az Európai Unió kész arra, hogy megkönnyítse az USA-ból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának növekedése versenyképes árak mellett egyre nagyobb és stratégiai szintű szerepet játszhat az EU gázellátásában; ugyanakkor az USA-nak is szerepet kell vállalnia ebben azzal, hogy csökkenti a cseppfolyósított földgáz exportját sújtó bürokratikus korlátozásokat. Az energia területén folytatott együttműködéssel mindkét fél sokat nyerhet.

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos hozzátette:
A diverzifikáció fontos elem az uniós földgázellátás biztonságának garantálásában. A versenyképes árú amerikai cseppfolyósított földgáz importjának növelése ezért üdvözlendő. Az import növelésére olyan időszakban kerül sor, amikor az EU saját földgáztermelése a vártnál nagyobb ütemben csökken, miközben a szénerőművek fokozatos bezárása is felgyorsul az EU-ban.

Érdemes tudni, hogy az EU több mint 638 millió EUR értékben nyújtott társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ilyen projektek társfinanszírozására. Az EU-ban meglévő 150 milliárd köbméter szabad kapacitás mellett az EU 14 cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektet támogat, amelyek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re - ez a kapacitás fogadhatja az amerikai cseppfolyósítottföldgáz-importot, amennyiben a piaci feltételek megfelelőek, az árak pedig versenyképesek lesznek.

A közlemény azonban emlékeztet arra is, hogy jelenleg az USA jogszabályai még mindig előzetes jóváhagyást írnak elő a szabályozó részéről az Európába irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányok számára.

Ezeket a korlátozásokat fel kell oldani, és az amerikai szabályozásnak könnyebbé kell tennie az amerikai cseppfolyósított földgáz Európába történő kivitelét.


Érdekes, hogy a mai bizottsági közlemény csak az LNG-vel foglalkozik, miközben a július 25-i megállapodásban a fokozott európai szójaimport is benne volt. Sőt a CNBC cikke szerint

Németországban akár az Északi Áramlat 2 projektbe is bevonhatják majd az amerikai energetikai cégeket és ez is segíthet majd enyhíteni az USA és az EU közötti esetleges kereskedelmi háborús veszélyeket.


Címlapkép forrása: SAUL LOEB / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium