Európa csúcsára tört Magyarország: csak a románok tudtak megelőzni minket

2018. február 14. 12:32  english version   
nyomtatás
 
Miután az elmúlt néhány negyedévben rendre a kelet-közép-európai régió lassabban növekvő országai közé tartozott Magyarország, most végre sikerült az európai növekedési rangsor élbolyába kapaszkodnunk. Az éves bázisú GDP-bővülési mutatóban egyedül Románia előzött meg minket, igaz, egy-két ország még beférhet elénk, ugyanis többen még nem közöltek adatot.


Reggel 9 órakor tette közzé a KSH az előzetes magyar GDP-adat, amelyből kiderült, hogy a tavalyi utolsó negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 4,8%-kal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami érdemi gyorsulást jelentett a harmadik negyedévhez viszonyítva, ráadásul a várakozások többségét is felülmúlta.

2018.02.14 09:00 Meglepetés: még gyorsabban nőtt a magyar gazdaság!

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat két órával később publikálta az összesített európai növekedési számokat, amiben a 28-ból 18 tagország adatai szerepeltek. Az EU GDP-je negyedéves alapon 0,6%-kal, éves bázison 2,6%-kal nőtt 2017 utolsó negyedévében. A 19 tagú eurózóna gazdasága negyedéves bázison szintén 0,6%-kal növekedett, az éves dinamika pedig 2,7%-os volt, ami a tavalyi harmadik negyedéves adatot leszámítva több mint hatéves csúcs.

Európa csúcsára tört Magyarország: csak a románok tudtak megelőzni minket


A rendelkezésre álló 18 ország előzetes statisztikája alapján összeállított negyedéves bázisú európai növekedési rangsoron látszik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye (+1,3%) az egész EU-n belül kiemelkedő volt: egyedül Litvánia előzött meg minket 1,5%-os GDP-bővülésével.

Európa csúcsára tört Magyarország: csak a románok tudtak megelőzni minket


Régiós versenytársaink közül Románia teljesített a leggyengébben: negyedéves bázison "mindössze" 0,6%-kal növekedett az ország GDP-je, ami messze elmarad az előző negyedévek kirobbanó teljesítményétől, mintegy igazolva azokat az elemzői várakozásokat, miszerint a román gazdaság lassulására kell számítani az elmúlt évek őrült tempója után. A harmadik negyedévhez képest nagyot lassult még Lettország, 0,3%-os GDP-növekedésével ugyanis sereghajtó lett Olaszország mellett.

A negyedév/negyedév alapú GDP-növekedésnél több információval szolgálhat az éves indexek vizsgálata, hiszen előbbi mutató nagyon ingadozó, több véletlen hatás is befolyásolja, míg az éves index sokkal stabilabb, így megbízhatóbb képet ad. Így nézett ki az éves növekedési rangsor:

Európa csúcsára tört Magyarország: csak a románok tudtak megelőzni minket


Látszik, hogy az erős negyedik negyedévnek köszönhetően Magyarország ezen mutató alapján is az élmezőnybe került, kizárólag a lassuló Románia tudott megelőzni minket, igaz, a harmadik negyedéves 8,6%-os adathoz képest sokat veszített előnyéből. Lettország pedig ugyanolyan gyorsan nőtt, mint hazánk. Érdekes a lista másik vége is, ugyanis az Egyesült Királyságot még Olaszországnak is sikerült lehagynia, ezzel pedig a szigetország a 18 országból a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. Bár Görögország és Dánia nem közölt adatokat, ezért valószínűleg a végső listán nem az Egyesült Királyság lesz az utolsó, a brit gazdaság szemmel láthatóan megsínyli az EU-ból való kilépés következményeit.

Összességében tehát Magyarországnak - az előzetes adatok alapján - sikerült az európai növekedési rangsor élére ugrani a tavalyi utolsó negyedévben, végső helyezésünk azonban bizonytalan, 10 ország adata ugyanis egyelőre nem ismert. Találgatnunk persze azért szabad: a múltbéli teljesítmények alapján Írország és Málta férhet be elénk, míg Csehország és Szlovénia helye erősen kérdéses. A mostani kiemelkedő helyünk ellenére nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt néhány negyedévben rendszerint a kelet-közép-európai gazdaságok között a lassabb növekedést produkálók közé tartoztunk, még úgy is, hogy az eurózónás átlagot sikerült messze felülmúlnunk tavaly.

Európa csúcsára tört Magyarország: csak a románok tudtak megelőzni minket

(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium