Európa élmezőnyében a magyar növekedés - A románokat lehagytuk, a lengyeleket viszont nem

2018. május 15. 12:20  english version   
nyomtatás
 
A tavalyi utolsó negyedév után az idei első negyedévben is az EU-s növekedési rangsor élmezőnyébe került Magyarország, az eddig adatot közölt országok közül csak a lettek és a lengyelek tudtak megelőzni minket. Emellett érdemes kiemelni, hogy a román gazdaság nagyot fékezett az első negyedévben, az Egyesült Királyság GDP-je pedig mintegy hat éve nem bővült ilyen lassú ütemben, egyre nyilvánvalóbbá téve ezzel a Brexit-népszavazás negatív következményeit.


A ma reggel 9-kor közzétett GDP-adatból kiderült, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag meg tudta őrizni tavaly év végi lendületét, hiszen az idei első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 4,7%-kal bővült a GDP.

2018.05.15 09:00 Megjött a GDP-adat: erősen kezdte az évet a magyar gazdaság

Két órával a magyar adatot követően az Eurostat publikálta az összesített európai növekedési számokat, amelyben a 28-ból 20 tagország statisztikái szerepeltek. Ez alapján az EU GDP-je negyedéves alapon 0,4%-kal, éves bázison 2,4%-kal nőtt 2018 első negyedévében. A 19 tagú eurózóna esetében 0,4%, illetve 2,5% volt ez a két szám.

A rendelkezésre álló 20 ország előzetes statisztikája alapján összeállított negyedéves bázisú európai növekedési rangsoron látszik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye (+1,2%) ugyan az élvonalba tartozott, a lettek (+1,7%) és a lengyelek (1,6%) megelőztek minket.

Európa élmezőnyében a magyar növekedés - A románokat lehagytuk, a lengyeleket viszont nem


Régiós versenytársaink közül - sőt, az egész EU-ban - Románia teljesített a leggyengébben, hiszen negyedéves alapon nem tudott növekedni a gazdaság. Ez éles váltás a 2016-os és 2017-es dinamikához képest, ugyanakkor nem teljesen váratlan, hiszen elemzők már akkor is túlfűtött növekedésről és elkerülhetetlen lassulásról beszéltek, ami mostanra be is következett.

Érdemes még kiemelni, hogy az Egyesült Királyság GDP-je mindössze 0,1%-kal tudott bővülni az első negyedévben, ami beleillik a Brexit-népszavazás óta lejtőre került brit növekedés képébe.

A negyedév/negyedév alapú GDP-növekedésnél több információval szolgálhat az éves indexek vizsgálata, hiszen előbbi mutató nagyon ingadozó, több véletlen hatás is befolyásolja, míg az éves index sokkal stabilabb, így megbízhatóbb képet ad. Így nézett ki az éves növekedési rangsor:

Európa élmezőnyében a magyar növekedés - A románokat lehagytuk, a lengyeleket viszont nem


A 4,7%-os magyar növekedés ebben az esetben is kiemelkedő, ugyanakkor nem egyedülálló, ugyanis a lengyelek és a lettek ebben a tekintetben is megelőztek minket, ráadásul a csehek szorosan ott voltak a nyomunkban. Újdonság viszont, hogy sok negyedév után először előztük meg Romániát az éves bázisú GDP-bővülés ütemében.

A dán gazdaság - bázishatás miatti - visszaesése mellett érdemes még kiemelni az Egyesült Királyságot, amely 6 éve a leggyengébb növekedést produkálta.

Összességében tehát Magyarországnak - az előzetes adatok alapján - sikerült az európai növekedési rangsor élmezőnyében végezni (az előző negyedévhez hasonlóan), végső helyezésünk azonban bizonytalan, 8 ország adata ugyanis egyelőre nem ismert. Találgatnunk persze azért szabad: a múltbéli teljesítmények alapján Írország, Málta, Szlovénia és esetleg Észtország férhet be elénk, vagyis a végső helyezésünk az első negyedéves növekedési listán a 3. és a 7. pozíció között lehet majd.

Európa élmezőnyében a magyar növekedés - A románokat lehagytuk, a lengyeleket viszont nem

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium