"Gazdaságvédelmi" programot hirdet Varga a lassulás ellen

2019. február 14. 13:05    
nyomtatás
 
Annak érdekében, hogy a hazai bővülés magas üteme fennmaradjon és az uniós átlagot hosszú távon is legalább 2 százalékkal meghaladja, a kormány számos intézkedéssel segíti a versenyképesség javítását és gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki - jelezte mai, a GDP-növekedési adat kapcsán kiadott közleményében Varga Mihály.


A pénzügyminiszter bejelentése nem teljesen új, hiszen a gazdaságpolitikát már a hónap elején elérte a "védelmi retorika". Varga akkor is úgy érvelt, hogy a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

Ezúttal a programról nem szolgált konkrétumokkal a közlemény, de korábban úgy szólt a hír, hogy a kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket.

A mostani bejelentés azért érdekes, mert Varga Mihály két megszólalása között Orbán Viktor bejelentette családvédelmi akciótervét, ami várhatóan jelentős költségvetési forrásokat igényel. Ezért felvetődött a kérdés, hogy a gazdaságvédelmi csomag esetleg elsikkad. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány továbbra is lát pénzt a költségvetésben a gazdaság rövid távú élénkítésére.

Az eszközöket és a csomag méretét illetően továbbra is csak találgatni tudunk. A munkahelyek megvédése a korábbi évek tapasztalatai alapján inkább a munkaadóknak javára tett kedvezményeket, szabályozói változásokat jelenthetnek, amelyek vonzóbbá tehetik a munkavállalók alkalmazását. A fogyasztási dinamikát a jövedelem-, illetve adópolitikával lehet befolyásolni leginkább, de év közben nehéz ezzel kapcsolatos karakteres változásokat elképzelni, hacsak a kormány nem írja át drasztikusan a költségvetést. A nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése nem jelent új intézkedést, az időskorúak ellátása évek óta inflációkövető, idén is a várható pénzromlás ütemével növekedett az év elején.

A világgazdaságról egyébként valóban olyan hírek érkeznek sorra, miszerint alábbhagyhat a lendület, ezért egyre többen gondolják úgy, hogy konjunktúraciklus lefelé tartó ágába kerültünk. A kihívás ezzel kapcsolatban az, hogy a magyar gazdaságpolitika éppen a világgazdasági élénkülés idején volt nagyon expanzív a negatív reálkamatokkal, erőteljes unió forrásfelhasználással. Ezekben már nincs további tartalék, sőt, egyensúlyi szempontból a fegyelmezettebb irányba való elmozdulás lenne időszerű. Éppen ezért a magyar gazdaságpolitika prociklikussá válhat - bizonyára ez a kihívás foglalkoztatja most a programalkotásra készülő kormányzatot.


A címlapkép forrása: DIETER NAGL / AFP


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium