Hatalmas amerikai-norvég rakétavásárlási ügyletet köthet az Orbán-kormány

2019. február 11. 08:31    
nyomtatás
 
Amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány - tudta meg a 24.hu az amerikai külügyminiszteri látogatás napján megjelent cikkben, amely a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja lehet. A lap másik cikke szerint a honvédelmi vezetés komolyan mérlegel egy amerikai vadászgép beszerzést is.


A lap emlékeztet rá, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban egy rádióinterjúban hozta nyilvánosságra, hogy hamarosan új rakétarendszerrel növelik a honvédség légvédelmi képességeit. A miniszter azt mondta, hogy a szerződést a tervek szerint az év első felében kötik meg, de a rendszer típusát nem árulta el.

A 24.hu úgy tudja: a honvédség egy amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer mellett teheti le a voksát. Ez a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendszer lehet. Hozzáteszik: a nemzetközi hadiipari piacon is jelentősnek számító beszerzések mozgatórugója egy NATO-nak tett magyar vállalás: 2023-ra egy közepes, 2028-ra egy nehézdandárt küldünk az észak-atlanti katonai szervezet kötelékébe. A Zrínyi 2026 elnevezésű haderőfejlesztési program keretében ezért nagyarányú technikai fejlesztéseket indított a kormány. Amint a Portfolio részletesen beszámolt róla: az elmúlt hónapokban egymást követték a milliárdos beszerezésekről szóló hírek: veszünk német Leopard harckocsikat, csapatszállító repülőket, Airbus helikoptereket.

2019.02.02 06:15 Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés

A most tervezett rakétavásárlási ügylet kapcsán olyan szárazföldi rakétakomplexumot kerestek az illetékesek a piacon, amely az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat. Azaz a katonai szakzsargon szerint a teljes légvédelmi képességet hoznia kell a kiválasztott rendszernek.

A honvédelmi miniszter által ismertetett feltételek alapján a legnagyobb esélyesnek tűnő NASAMS alaprendszerét a norvég Kongsberg Defence Systems fejlesztette ki együttműködésben a világ egyik vezető gyártójával, a Raytheonnal, amely az AMRAAM rakétákat szállítja hozzá. Az amerikai cég gyártja a Gripen vadászgépeken használt légi és földi célok elleni rakétákat is. A lap megjegyzi: a holland és a spanyol hadsereg mellett az Egyesült Államok is a NASAMS-t használja és Washington légvédelmét szintén ez a rendszer biztosítja. A haditengerészeti és légvédelmi rendszerekre specializálódott Kongsberg DS többségi tulajdonosa a norvég állam és a cég rendelkezik magyar leányvállalattal is, és szállított már harcászati rádiókat a magyar honvédségnek.

A Gripen a 24.hu egy másik cikkében is felmerül, mégpedig abban a kontextusban, hogy lehet: mégsem veszi meg 2026-ban a magyar honvédség a lejáró lízingszerződés után a 12 darab negyedik generációs Gripent, mivel információi szerint a honvédelmi vezetés komolyan mérlegel egy ötödik generációs amerikai vadászgép beszerzést is. Ezeket így a Gripen-szerződés kifutásáig le is szállíthatja a gyártó, és az új repülők 2026-ra hadrendbe állhatnának. Ezzel a döntéssel további 30-35 évre oldanák meg a hazai légvédelmet, méghozzá a jelenleg elérhető legmodernebb technológiával, míg a Gripenek saját tulajdonba kerülése után még becslések szerint 10-15 évig lennének üzemeltethetők.

Címlapkép forrása: JACK GUEZ / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium