Itt a döntés: már az idén gyorsíthat Amerika Percről-percre

2018. június 13. 21:23    
nyomtatás
 
A vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte a kamatot szerdán a Fed, de ami ennél fontosabb, már négy emeléssel számolnak idén.

Vége a sajtótájékoztatónak 2018.06.13 21:23

Ha túl gyorsan emelünk kamatot, akkor azzal a recessziót kockáztatjuk - mondja Powell, és ezzel le is zárul a sajtótájékoztató.

Az esemény legfontosabb megállapítása, hogy a Fed szerint jó bőrben van az amerikai gazdaság, ezt többször elismételte az elnök, emellett lényeges, hogy nem akarnak beleszólni a kereskedelmi vitákba, amíg azoknak nincs érezhető reálgazdasági hatásuk.

Nem akarnak nagyobbakat lépni 2018.06.13 20:55

A Fed nem fogja túlreagálni a 2%-os inflációs cél esetleges minimális felüllövéseit - mondja Powell. Hozzáteszi: senki nem tudja, hol van pontosan a teljes foglalkoztatottság az amerikai gazdaságban, ezért továbbra is óvatosak, kis lépésekkel haladnak majd.

Minden rendben a gazdasággal 2018.06.13 20:52

Az amerikai gazdaság jó állapotban van - indokolja a kamatemelést az elnök. Hozzáteszi: a bizonytalanságok mellett is azt gondolják, hogy az adócsökkentések évről évre 3-4%-os növekedést hoznak majd, viszont a Nyíltpiaci Bizottságból senki sem gondolja, hogy a potenciális növekedés eléri majd a 3%-ot a következő években.

A munkaerő-piaccal kapcsolatban a Fed elnöke hozzáteszi: a bérek további emelkedésére számítanak, ennek üteme felgyorsulhat a munkanélküliség további csökkenésével.

Tarifák: no comment 2018.06.13 20:48

Powell nem kívánja kommentálni a kereskedelmi tarifákkal kapcsolatos döntéseket, de elismeri, hogy az üzleti élet egy része aggódik miattuk. Ugyanakkor a Fed elnöke szerint a legfontosabb, hogy ezek hatása egyelőre "nem látszik a számokban", az amerikai gazdaság erős, a munkaerőpiac erős.

Nincs változás a célokban 2018.06.13 20:45

A Fed tartja magát ahhoz, hogy a 2%-os inflációs cél elérése a legfontosabb, nem tervezünk változtatni ezen - mondja Powell azzal kapcsolatban, hogy a friss várakozások szerint már az idén a cél fölé emelkedik majd az infláció.

Újra 3% felett a tízéves 2018.06.13 20:42

Folytatódik a hozamemelkedés, az amerikai tízéves jegyzése visszakúszott 3% fölé.

Trump hozza az élénkítést 2018.06.13 20:42

Az amerikai költségvetési politika érezhető támogatást nyújt majd a gazdaságnak a következő három évben, de ennek pontos mértéke és időzítése még kérdéses - válaszolja újságírói kérdésre Powell.

Egyelőre csak Amerikával vannak elfoglalva 2018.06.13 20:38

Érdekesség, hogy a Fed közleményében nem tett említést a világkereskedelmi vitákról és a feltörekvő piacokat sújtó eladási hullámról. A jelek szerint egyelőre az amerikai gazdaság kilátásira koncentrálnak - mutat rá az ING Bank gyorskommentárja.

Tényleg nyolc sajtótájékoztató lesz évente 2018.06.13 20:36

A Fed a jövőben minden ülése után tart sajtótájékoztatót, így az évi négy helyett nyolc ilyen esemény lesz, másfél havonta - jelenti be Powell azt, ami kedden már megjelent a sajtóban. Mindez azért érdekes, mert a jegybank ezzel demonstrálni akarja, hogy minden ülés "nyitott", bármikor jöhet a kamatemelés, nem dőlhetnek hátra a befektetők.

Ezt gondolja most a piac 2018.06.13 20:34

A döntés után frissült a CME Fed Watch Tool eszköze, eszerint augusztus elsején 88% az esélye annak, hogy a mostani szinten marad a kamat, szeptember 26-án viszont újabb 25 bázispontos emelés jöhet, aminek esélye 74% az árazás alapján.

Ezt követően november 8-án megint kimaradhat egy emelés, december 19-én viszont a jegybank által jelzett pálya alapján újabb 25 bázispontos szigorításra van esély.

Megérkezett Powell 2018.06.13 20:31

Most kezdődik Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója. A jegybankár először néhány percben összefoglalja a már megismert közlemény tartalmát, majd válaszol a sajtó kérdéseire. Az eseményből az utóbbi lesz érdekes, hiszen egyelőre a már ismert információkat mondja csak el Powell.

Esnek az amerikai állampapírok 2018.06.13 20:22

Emelkednek az amerikai hozamok a Fed lépése után: a tízéves jelenleg 2,977%-on áll, ami 2,3 bázispontos emelkedést jelent, míg az ötéves hozam 5 bázisponttal 2,586%-ra emelkedett.

Jönnek az első elemzői reakciók 2018.06.13 20:21

A szakértők megítélése szerint inkább héja hangvételű a Fed mai döntése, a legfontosabb elem, hogy eggyel több kamatemeléssel számolnak idén. Ezt ugyan a piac már árazta, de fontos, hogy a jegybank is elismerte. Emellett lényeges, hogy 2019-re is fenntartják a várakozásukat, mely további három 25 bázispontos lépésről szól. Ezek után lássuk, mit mond majd Jerome Powell!

Kicsit jobban pöröghet a gazdaság 2018.06.13 20:08

Minimálisan javított idei előrejelzésén is a jegybank: a friss prognózis szerint 2,8%-kal nőhet az amerikai gazdaság, a jövő évre marad a 2,4%-os becslés. Az infláció viszont az eddig várt 1,9% helyett már az idén meghaladhatja a jegybanki célt, 2,1% lehet.

Itt a friss dot-plot 2018.06.13 20:03

Alighanem ez a nap legfontosabb ábrája: a friss kamatpálya-előrejelzés:

Emlékeztetőül ugyanebből a márciusi változat:

Laikusként nem nagy a változás, de látszik, hogy a három hónappal ezelőtti megosztottság után mára egyértelműen eggyel több kamatemeléssel számol a Fed is. Így az év végéig még kétszer 25 bázispontot léphetnek, a 2,25-2,5%-os sávban lehet a decemberi kamat, amit a piac már nagyrészt be is árazott. A legvalószínűbb, hogy a szeptemberi és a decemberi üléseken jön az újabb szigorítás, de Powell hangsúlyozhatja hamarosan, hogy "minden ülés nyitott".

A gázra léphetnek 2018.06.13 20:02

Nem okozott meglepetést a Fed: 25 bázisponttal 1,75-2%-ra emelte az alapkamatot, miközben a korábbi hárommal szemben négy emelést vetít előre idénre. A közlemény hangvételében is van egy fontos változtatás: kikerült, hogy a kamatok "nyomott szinteken" maradhatnak hosszabb távon.

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni 2018.06.13 19:35

Magyar idő szerint este nyolckor jön a Fed kamatdöntése, majd fél órával később Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztatója. A piac szinte teljesen beárazott egy újabb 25 bázispontos kamatemelést, így meglepetés lenne, ha nem emelkedne az 1,75-2%-os sávba az amerikai kamat. A döntés előtt a CME Fed Watch Tool, ami a kamat árazását tartalmazza, több mint 96%-os esélyt adott a szigorításra.

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni
Klikk a képre!

A borítékolható kamatemelés mellett azért lesznek érdekességek, melyeket kiemelten figyel majd a piac:

  • Jön az új dot-plot, mely azt tartalmazza, hogy a Nyíltpiaci Bizottság tagjai milyen kamatpályát valószínűsítenek a következő hónapokban. Márciusban még megoszlottak a vélemények arról, hogy három vagy négy emeléssel lehet-e számolni 2018-ban, azóta a piac már beárazta utóbbi, vagyis a szigorúbb forgatókönyvet.

  • A jegybank frissíti gazdasági előrejelzését is, három hónapja az idei növekedést 2,7%-ra, a 2019-est pedig 2,4%-ra várták. Ennél fontosabb az infláció alakulása, hiszen a drágulási ütem lassan elérheti a Fed 2%-os célját. Három hónappal ezelőtt az idei évre 1,9%-os rátát vártak, jövőre pedig 2%-ost.

  • A döntés után fél órával jön Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója, melyen további részleteket árulhat el a kilátásokról.

  • A napokban felröppent az is, hogy a jövőben minden ülés után tartana sajtótájékoztatót a jegybank első embere, vagyis másfél havonta lenne lehetőség kamatemelésre. Ezzel minden ülés "nyílt" lenne, hiszen a piac most úgy véli, hogy csak a sajtótájékoztatót megelőző üléseken lép a Fed.

A kamatdöntést és a sajtótájékoztatót természetesen most is élőben követjük.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium