Előfizetői tartalom

Itt a mai kamatdöntés közleménye - Van benne egy kis meglepetés

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntését követően kiadott közleményében továbbra is elismeri, hogy inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók az elmúlt hónapokban a mögöttes árnyomás erősödésére utalnak, a decemberi közleményhez képest azonban fontos új megállapítást nem tesz a szöveg a hazai inflációs tendenciák kapcsán. Ez talán némileg ellentmond azzal, amire Nagy Márton nyilatkozata alapján számítani lehetett, az alelnök ugyanis sokkal erősebb üzenetet közvetített a piaci szereplők irányába. Sőt, a jegybanki közlemény egy ponton nem hogy szigorított volna a kommunikációján, hanem óvatosabbá vált: a szöveg hangsúlyozza, hogy a világgazdasági növekedési kilátások romlása miatt kitolódtak a nagy jegybankok szigorítását övező várakozások, a lefelé mutató globális növekedési kockázatok pedig a külső inflációs környezetre is hatást gyakorolnak. A jegybank hozzáteszi, hogy ezeket a hazai tendenciák szempontjából értékeli, a külső inflációs folyamatok lassulására tett megjegyzés azonban arra utalhat, hogy potenciális lefelé mutató kockázatokat lát a nemzetközi folyamatokban az MNB.

Nagy Márton MNB-alelnök január 16-i nyilatkozatában gyakorlatilag elismerte, hogy az infláció elérte (illetve nagyon rövid időn belül eléri) a jegybanki célt, ennek megfelelően pedig küszöbön áll a monetáris politika szigorítása. Az alelnök olyannyira konkrétan fogalmazott, hogy kijelentette: várakozásaik alapján akár már az idei első negyedévben elérheti a 3%-ot az adószűrt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés