Előfizetői tartalom

Magyarország olyan páncélt szerzett, amiről a Mercedesszel és az Audival soha nem is álmodhattunk

Portfolio
A legtöbb hír arról szólt az elmúlt években, hogy Magyarország számára mennyire fontos az autóipar: a járműgyártás súlya hatalmasat nőtt és az autóexport is felfutott a világgazdasági válság után. Azonban a külkereskedelmi mérleg többletéért már egyre inkább a szolgáltatások felelnek: a tercier szektor nemzetközi forgalomba való bekerülése stabilitást is nyújt az ország számára, hiszen ezekről jellemzően kevésbé mondanak le a vásárlók, mint a termékekről, ha lassul a globális növekedés vagy recessziós környezet alakul ki. Az, hogy a szolgáltatások súlya megnőtt az exporttöbbletben, javította Magyarország ellenállóképességét.

Az elmúlt években a külkereskedelmi többlet egyre nagyobb része köthető a szolgáltatásokhoz, ami így a folyó fizetési mérleg többletében is meghatározó tényezővé vált. Mostanra a szolgáltatások egyenlege eléri a GDP 5%-át:Tavaly a szolgáltatások exportja megközelítette a 7400 milliárd forintot, miközben az import 4500 milliárd volt. Az aktívum tehát közel 2500 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés