Megkérdeztük Mérő Lászlót, mi a megoldása a fél internetet lázba hozó matematikai feladványnak

2019. augusztus 7. 12:47    
nyomtatás
 
Egy hete írtunk arról, hogyan robbantotta fel az internetet egy táblára felírt, egyszerűnek tűnő matematikai feladvány, amelynek megoldásán máig vitatkoznak még maguk a matematikusok is. A problémát az okozza, hogy az egyik tábor szerint 1, a másik szerint 16 a megoldás, és vannak, akik szerint mindkét megoldás helyes.

2019.08.01 08:44 Felrobbantotta a fél internetet egy egyszerű matematikai egyenlet, amit senki nem tud megoldaniAz internetes háborút kiváltó egyenlet:
Mivel úgy láttuk, a mi olvasóink is megosztottak abban, mi a megfejtése a példának,és a szerkesztőségünkben sincs egyértelmű állásfoglalás egyik vagy másik megoldás mellett, megkérdeztük Mérő László matematikust, az ELTE egyetemi tanárát, szerinte melyik megoldás a helyes.

És akkor dobpergés:

Nincs egyértelmű megoldása, mindkét érvelés védhető. Nem matematikai kérdés, hanem tipográfiai.


Mérő László

egyetemi tanár

ELTE

Mérő László eredeti szakmája matematikus, később a műszaki tudományokból (mesterséges intelligencia) doktorált, az utóbbi 30 évben pedig pszichológiai kutatóként dolgozik, jelenleg az ELTE Pszichológiai Intézete... Tovább »Persze nem hagytuk annyiban, megkérdeztük Lászlót, mit ért az alatt, hogy tipográfiai kérdésről van szó, amire ezt a választ adta nekünk:

A tipográfián azt értem, hogy a matekban az nincs szabályozva, hogy hol mekkora szóközt kell hagyni. Ugyanakkor az, ahogyan tördelve van valami, irányítja a szemet, azt, ahogyan olvassuk. Az adott esetben éppen az a trükkös, hogy a szóközök úgy vannak belőve, hogy pont határeset, hogy véletlennek tekinthetők-e (és akkor 16 az eredmény) vagy szándékosnak (és akkor 1). Pont ezért lehet ilyen jóízűen vitatkozni ezen a feladaton :)


Ha hiszünk Lászlónak - és miért ne tennénk -, akkor fogadjuk el, bármilyen nehéz is, hogy a feladatnak két jó megoldása is van. Vagy legalábbis mindkettő védhető.
Címlapkép: MTI/Zih Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium