Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik

2018. január 9. 09:21    
nyomtatás
 
Az elmúlt években jelentősen növekedett a gyermeket nevelő nők foglalkoztatása, miközben újra emelkedésnek indult a 3 éven aluliak bölcsődei, illetve családi napköziben való részvétele - mutatta ki a KSH.


A 2010-es 60% körüli szintről 70% közelébe emelkedett a 14-49 éves gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája, ami fontos cél volt, hiszen a munkaerőpiacon korábban igen komoly elmaradást láthattunk nemzetközi összevetésben a gyermeket nevelő nők foglalkoztatásában.

Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik


Forrás: KSH

A napközbeni ellátás igénybevétele - mivel a dolgozó szülő munkaidejére biztosítja a kisgyermekek számára a gondozást - szoros kapcsolatban áll a foglalkoztatottság szintjével. A KSH összegzése szerint a nők foglalkoztatásának emelkedését elősegítette, hogy bővült a férőhelykínálat a bölcsődékben és a családi napközikben.

A szabályozói könnyítések is segíthettek: minden bizonnyal a nők foglalkoztatásának növekedésében szerepet játszott a GYED Extra bevezetése, amely azoknak az anyukáknak jár, akik szülés után szeretnének visszamenni dolgozni, és a munkabér mellett jogosultak maradnak a GYED Extrára is.

Az ellátások országos lefedettségének és az intézmények kihasználtságának elmúlt évek során tapasztalt javulása mellett továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek. 2010 óta fokozatosan csökkent, majd stagnált azon 3 éven aluli gyermekek száma, akiknek nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás semmilyen formája a lakóhelyén. Ugyanakkor 2017-ben ismét kedvezőtlen tendenciát láthattunk, miután 25% fölé nőtt az érintettek aránya.

Egyre több kisgyermekes anyuka dolgozik


Forrás: KSH

2017-ben 2610 olyan település is volt Magyarországon, ahol összesen több mint 70 ezer gyermek számára nem volt helyben elérhető a napközbeni ellátás. Ez az érintett gyermekek 26%-a, 2,8 százalékponttal több, mint az előző évi arány.

Ugyanakkor az évtizedben végrehajtott intézkedések hatása érzékelhető az ellátórendszerben.

Az új intézmények létesítése, a bölcsődék férőhelybővítési, illetve a családi napközik bővülő pályázati lehetőségei jelentősen megnövelték a rendelkezésre álló kapacitást

- mutat rá a KSH. A több működő férőhely javította a kisgyermekes családok hozzáférését az ellátáshoz, amíg 2010-ben országosan egy férőhelyre 10, 2017-ben 6 potenciális igénybevevő jutott a 3 éven aluli korosztályból.

2017-ben 44 896 kisgyermek gondozását a két alapvető intézményes ellátás és a két szolgáltatási ellátás keretében 1752 bölcsőde és 138 napközbeni gyermekfelügyelet, összesen 1890 napközbeni ellátást biztosító intézmény végezte arra az időre, amíg a szüleik dolgoztak.

A hivatal megjegyzi, hogy tavaly január elsejétől a gyermekvédelmi törvény módosításának hatására alapvetően átalakult a gyermekek napközbeni ellátása. A 3 évesnél fiatalabb gyermekek ellátásának megszervezését minden esetben bölcsődei ellátás keretén belül kell megvalósítani, amelyhez különböző, a korábbiaknál rugalmasabb ellátási formákat alakítottak ki. A módosítás célja, hogy ezek az új formák a települések kisgyermekkorú népességszámához, valamint a munkahelyi adottságokhoz igazodva biztosítsák a gyermekek napközbeni elhelyezését. (Az ellátást biztosíthatja bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, és családi bölcsőde.)

A bölcsődei ellátást a jogszabályváltozás előtt csak a tízezer főt meghaladó lakosú településeken kellett megszervezni, ám 2017-től minden olyan településen kötelező önkormányzati feladat ennek biztosítása, ahol 40-nél több 3 éven aluli él, vagy legalább 5 gyermek tekintetében erre igény jelentkezik. E kötelezettség teljesítésére, az előírásoknak megfelelő feltételek megteremtésére a jogszabály 2018 végéig ad lehetőséget.

Ha a reformok sikeresek lesznek, és emelkedik a gyermekek bölcsődei részvétele, akkor a kisgyermekes anyukák esetében a foglalkoztatás további bővülése várható.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium