Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra

2018. december 3. 21:00    
nyomtatás
 
Hiába voltak ígéretesek a múlt heti egyeztetések, amelyeken a munkavállalói érdekvédelmi szervezet vezetői és Kósa Lajos találkozott, az akkori ígérgetésekből alig maradt meg valami - írja a Zoom.hu.


A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek hétfő délelőtt folytatták azokat a megbeszéléseket, amelyek a múlt héten abbamaradtak a "rabszolgatörvénynek" csúfolt, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai kapcsán. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a mai tárgyalásokat követően a Zoom.hu-nak elmondta, hogy fájdalmas visszalépés történt. A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség.

Ma viszont Kósa Lajostól azt a választ kapták, hogy marad a 400 óra, az lesz a felső határ. Ráadásul ez kiegészül egy másik kellemetlen változással is.


A szakszervezetek mindezek miatt tüntetést szerveznek:
2018.12.03 17:10 Jöhet a tüntetés a rabszolgatörvény miatt - Tiltakoznak a szakszervezetek

Múlt hét második felében az egyeztetéseken és számos kormányzati megszólalásban ugyanis az hangzott el, hogy a 400 órára való növelést csak reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződéssel lehet megtenni, vagyis a munkavállalók hozzájárulása szükséges egy ilyen döntéshez.

Ehhez képest a mai egyeztetésen a kormányoldalról azt jelentették ki, hogy ezt már üzemi megállapodás keretében is meg lehet tenni

- mondta a Zoom.hu-nak Kordás László.

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből - magyarázta Kordás. Ráadásul a munkaadó sokkal könnyebben eljuthat az általa kívánt célig. A gyakorlatban ugyanis így szinte bármikor képes lehet a munkáltató felemelni a maximális túlóramennyiséget 400 órára. (A jelenlegi jogszabály szerint az éves többlet legfeljebb 250 óra, amit kollektív szerződéssel lehet 300 órára növelni.)

Ezen felül a megbeszéléseken most azt a választ kapták, hogy a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra növelése is benne lesz a parlament elé benyújtandó javaslatcsomagban.

2018.12.03 15:29 Bejelentette a kormány: így változik a rabszolgatörvény!
2018.12.03 13:43 A BMW-gyár miatt kell a rabszolgatörvény? - Reagált a kormány
2018.11.30 14:32 Megvan, hogyan módosítja a Fidesz a túlórajavaslatot
2018.11.28 15:59 Meghátrál a kormány! - Felpuhul a "rabszolgatörvény"

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium