Előfizetői tartalom

Nagy a baj: Magyarország megállíthatatlanul öregszik

Portfolio
A magyar népesség korösszetétele fokozatosan romlik - derült ki a 2016-os mikrocenzusból. Amíg 1990-ben száz gyermekkorúra 65 időskorú jutott, addig 2016-ban 128. A népesedési folyamatok következménye, hogy a munkaerőpiacon megjelenő fiatal korcsoportok létszáma csökken és a gazdaságilag aktív népesség összetétele egyre inkább az idősebb korcsoportok felé tolódik el. Ugyanakkor a gazdaságilag aktív népesség aránya a teljes népességen belül 45-ről 48%-ra emelkedett, amely a rendszerváltás óta a legmagasabb szint.

Magyarország népesedési helyzetét több évtizede a népesség fogyása és idősödő korösszetétele jellemzi - írja a 2016-os mikrocenzus adatai alapján a KSH. Az adatfelvétel időpontjában 9 millió 804 ezer lakos élt az országban, 1,3%-kal kevesebb, mint az öt évvel korábbi népszámláláskor, és 5,5%-kal kevesebb, mint 1990-ben. A népességfogyás hátterében a természetes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés