Előfizetői tartalom

Nagy bajban van Kína - Egyre elkeseredettebb lépéseket tesznek, hogy elkerüljék a legrosszabbat

Portfolio
A kínai kormány jelentős adócsökkentésre készül jövőre, a tervezett csomaggal kapcsolatban új információk láttak napvilágot a hétvégén - írja a Reuters. A kínai jegybank számításai szerint az adócsökkentés összege jövőre meghaladhatja a GDP 1%-át, mintegy 827 milliárd jüant (120 milliárd dollárt). A költségvetési lazítás újabb egyértelmű jele annak, hogy a kínai gazdaságnak egyre jobban fáj az USA-val vívott kereskedelmi háború, ezért a hatóságok mindent bevetnek az élénkítés érdekében. Egy hirtelen gazdasági lassulás ugyanis a túlhitelezett vállalati szektor és a pénzügyi rendszer szempontjából a lehető legrosszabb kimenetel lenne, aminek súlyos következményei lennének nemcsak Kínára, de az egész világgazdaságra nézve is.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az épp óriási szerkezeti átalakuláson átmenő (a beruházás-vezérelt növekedésről a fogyasztás-vezérelt bővülésre fokozatosan átálló) kínai gazdaságnak fáj az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború. Bár a konfliktus kezdetén, még tavasszal rendre lehetett olyan híreket olvasni a kínai médiában, hogy az ország fel van készülve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés