Kiszámoltuk, mennyit jelent Orbán Viktor ígérete a nyugdíjasoknak

2018. május 24. 17:00    
nyomtatás
 
Orbán Viktor az első kormányülés után közvetlenül egy nyugdíjasklubot keresett fel és megígérte az időskorúaknak járó plusz összegeket. Mi pedig most bemutatjuk, hogy ez egy átlagnyugdíjat kereső személyt hogyan érint és mit jelent ez a költségvetésnek.


A kormány eddig is kiemelt figyelmet fordított a nyugdíjasokra: garantálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését (sőt egyes években e felett is emelt), fizeti a törvényileg meghatározott prémiumot, de ezen felül egyszeri juttatással (10 ezer forintos Erzsébet-utalványt osztott már ki 1,5 év alatt háromszor) is kedveskedik ennek a generációnak. Az pedig külön jelzésértékű volt legutóbb, hogy az új kormány első ülése után a miniszterelnök a nyugdíjasoknak tett bejelentést és ígéretet. Ennek lényege, hogy 2019-ben is lesz
  • Inflációkövető nyugdíjemelés és
  • Nyugdíjprémium.

Ebből kiindulva, valamint felhasználva a kormány legutóbbi makrogazdasági prognózisát, kiszámolható, hogy az új kormány nyugdíjasoknak tett vállalásai mit jelentenek.

Mennyi jár?


1. Nyugdíjemelés
2018-ra az átlagnyugdíj értéke 128 ezer forint körül volt havonta, miután az év elején a törvényi előírásoknak megfelelően az idei évre várható infláció mértékével, 3%-kal emelkedtek az ellátások. Jövőre is az infláció mértékével emelkedhet a nyugdíjak értéke, a konvergenciaprogram szerint a kormány 2019-re 2,7%-os árindexszel számolt (igaz, nem inflációs mutatóként tüntette fel), míg a 2018-as költségvetés kitekintőjében 3%-os infláció szerepelt jövőre. Ha a 2,7%-os emeléssel számolunk (és leegyszerűsítve az átlagnyugdíj értékére ható egyéb tényezőktől eltekintünk), akkor az átlagnyugdíj összege jövőre 131.900 forintra emelkedhet.

Vagyis egy év alatt összesen közel 42 ezer forintos pluszt kaphat egy átlagnyugdíjban részesülő ember a 2018-as jövedelmi szintjéhez képest.

Kiszámoltuk, mennyit jelent Orbán Viktor ígérete a nyugdíjasoknak


2. Nyugdíjprémium
Mivel a GDP-növekedést a kormány a konvergenciaprogram szerint jövőre 4,1%-ra várja, ezért a törvényi előírások értelmében (3,5%-nál gyorsabb a növekedés) nyugdíjprémiumot fizet a nyugdíjasoknak. Ez a legtöbb nyugdíjas esetében legfeljebb 12 ezer forint lesz. Ha egy nyugdíjas 80 ezer forintnál kevesebbet kap havonta, akkor az ő esetében lehet arányosan kevesebb a prémium összege (keretes írásunkból kiderül a számítás módszertana). A kormány ezt az egyszeri összeget a novemberi illetménnyel együtt utalja.

Bár Orbán Viktor nem jelentette be, nem lennénk meglepve, ha jövőre is jutna pénz a költségvetésből Erzsébet-utalványra, hiszen választások is lesznek.

Így számolják a prémiumot

A törvény prémiumra vonatkozó része így szól: ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.
A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.


Mennyibe kerül?


2018-ban a kormány az egyszeri nyugdíjprémium összegére 32 milliárd forintot tervezett be. Emellett a 2,7-3%-os várható inflációkövető nyugdíjemelés 85-95 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent.

Mindemellett, amennyiben lesz Erzsébet-utalvány jövőre is, akkor ez alkalmanként 30 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek.

Összességében tehát jövőre akár 150 milliárd forintnyi plusz jövedelmet csoportosíthat át a nyugdíjasoknak a kormány.


Kiszámoltuk, mennyit jelent Orbán Viktor ígérete a nyugdíjasoknak

Orbán Viktor egy budapesti belvárosi nyugdíjas klubban járt. Kép és címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium