Orbán Viktor egy hónapon belül nagy bejelentéseket tesz Percről-percre

2019. január 10. 16:15  english version   
nyomtatás
 
Orbán Viktor fontos intézkedéseket lengetett be az év első Kormányinfóján, amit ezúttal ő vezényelt le Gulyás Gergely helyett. Előrevetítette: február elején esedékes szokásos évértékelő előadásában bemutatja a kormány új családpolitikai intézkedéseit, amelyeket a nemzeti konzultáció alapján dolgoz ki. Emellett arról is beszélt, hogy a kormány látja, megvan a lehetősége annak, hogy 4% alatt alakul az idei GDP-növekedés, ezért azon is dolgoznak, hogy új növekedéstámogató lépések valósuljanak meg még idén.
 • A 2018-as évről fontos makroszámokat közölt a kormányfő.
 • 4,6% lehetett a GDP-növekedés tavaly, a 2018-as költségvetést 4,3%-os növekedéssel terveztek meg.
 • A GDP-arányos költségvetési hiány a tervezett 2,4%-kal szemben 2% lehetett tavaly.
 • Az adósságráta 71%-ra csökkenhetett.
 • Matolcsy György jegybankelnök márciusban lejáró mandátumának kérdésére kifejtette: semmilyen meglepetés nem várható. Ezek alapján mi azt valószínűsítjük, hogy a kérdés még nem dőlt el, de az alapforgatókönyv (amit csak Orbán Viktor ismerhet pontosan) az, hogy a jegybankelnök marad március után is.
 • Szerinte a Munka Törvénykönyv módosítása (túlóratörvény) semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal.
 • Kifejezetten eltiltotta a pénzügyminisztert, hogy a kormány állapítsa meg az idei évre vonatkozó béremelés mértékét.
 • Az euróbevezetésben marad a kivárás politikája, a megállapodás nélküli Brexit nem hat jelentősen a magyar gazdaságra.
 • Orbán szerint a jó gazdasági teljesítmény önmagában cáfolja, hogy nagy lenne a korrupció Magyarországon.


1. oldal

 1 2 következő oldal →

Megfejtjük, mi lehet Orbán Viktor legújabb csomagjában 2019.01.10 16:15

Új demográfiai lépések és rövid távon a gazdasági növekedést segítő intézkedések is várhatók a közeljövőben - tudtuk meg a kivételes Kormányinfón, amit Orbán Viktor tartott. A miniszterelnök mondatai alapján megkíséreljük beazonosítani a várható intézkedéseket és hogy honnan lehet mindezekre pénz.

tovább a cikkhez...

Budapesti ügyek 2019.01.10 12:19

Lánchíd felújítása, 13. kerületi nagy csatornafelújítás, 7 helyen sportparkokat hozunk létre - fejtette ki a fővárosi döntések kapcsán a kormányfő. Ez utóbbi 2 milliárd forint. Emellett áttekintették, hogy mi kerül hamarosan a napirendre, ilyen a 3-as metró felújításának folytatása.

Ami a kelleténél is jobban bántja Orbán Viktort 2019.01.10 12:16

Arra a kérdésre, hogy korábban több nemzetközi elemzőház is sokkal rosszabb növekedést jósolt Magyarország számára Orbán Viktor kifejtette: "ha még csak ők lőttek volna mellé, hosszú listám van erről". A pénzügyminiszter tegnap bemutatta, hogy kik hányszor, és hogyan tévedtek. Tanulságos lista szerinte.

Elmondta: 13. évben vagyok miniszterelnök, választási években az elemzők politikai eszköznek tekintik az elemzést. "Ez kicsit a kelleténél is jobban bánt" - árulta el.

Mini kormányátalakítás lesz? 2019.01.10 12:05

Azzal, hogy Trócsányi László uniós biztos lesz, felvetődik a kérdés, hogy ki lesz az új igazságügyi miniszter. Orbán Viktor szerint azonban ez idén szeptemberig nem lesz időszerű.

Sport tao 2019.01.10 11:58

A sport tao nem lesz kevesebb - hangsúlyozta egy kérdésre válaszolva. A működésre vonatkozó összegek nem változnak, a fejlesztésekre vonatkozó összegekre hoztak szabályt.

A pénzügyminiszter jelentése szerint 300 milliárd forint áll bent a tervekben tao-fejlesztésben. Ez előre megítélt, de még nem valósult meg - fejtette ki. Ezeket kell minél nagyobb arányban megvalósítani - mondta.

Ki kérte a túlóratörvényt? 2019.01.10 11:56

Tekintettel arra, hogy a törvényt most fogadtuk el, és a vitákat a törvény elfogadása előtt kell lefolytatni, a módosításra már nincs lehetőség - fogalmazott.

Magyarországon mindenki elvégezte a munkáját, akkor a következő hónap elején a bérét teljes egészében meg kell kapnia. Az emberek ki lesznek fizetve, a rendes bére és a túlóra pénze is - mondta.

Illiberális állam 2019.01.10 11:38

A fontos kérdésekben a magyar emberek illiberális embereket fogadnak el - mondta.

 • Bevándorlás.
 • Család, házasság.
 • Országon belüli különböző kultúrákat meg lehet-e különböztetni. Szerintünk igen.

Magyarországon illiberális többség van

- húzta alá.

Az alkotmányrevízió kezdetlegesen áll - ismerte el Orbán Viktor.

Brexit 2019.01.10 11:37

Egy megállapodás nélküli Brexit jelentős hatást nem gyakorol a magyar gazdaságra - fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy a brit miniszterelnöktől garanciát kapott a kormány arra, hogy a kint élő magyarok számára ez semmilyen hátrányos helyzetet nem okoz.

Manfred Weber 2019.01.10 11:32

Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák - utalt arra, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet megvezették a CEU ügyében és a néppárti képviselő ezért szavazta meg a Sargentini-jelentést.

Euróbevezetés 2019.01.10 11:30

Két okból nincs céldátumunk - fejtette ki az euróbevezetésre vonatkozó kérdés kapcsán:

 • Nem látjuk az euró jövőjét.
 • Nem az az eurózóna volt akkor, amikor vállaltuk a bevezetést.

Senki sem tudja, hogy az Európai Unió és az eurózóna hova fog fejlődni a következő időszakban, úgyhogy én itt a kivárás és az óvatos duhaj politikáját követem.

Folyamatosan vizsgálnunk és értékelnünk kell a kérdést - mondta.

Béremelkedés 2019.01.10 11:28

Elfogadhatónak tartja-e a tavaly év végén megállapított béremelkedés ütemét - hangzott a kérdés. Orbán Viktor kifejtette: kétféképpen lehet bért emelni: a kormány azt mondja, ennyi legyen. Ezt az utat mi nem járjuk, mert nem kalkulál a gazdaság teljesítőképességével. A másik úton járunk mi, rátestáljuk a szereplőkre a megállapodást - fejtette ki.

Kifejezetten eltiltottam attól a pénzügyminisztert, hogy mi állapítsuk meg a béremelés mértékét. Ezért volt fontos, hogy megállapodás jöjjön létre a munkavállalók és a munkáltatók között. Mert ha túl nagy a béremelés, akkor vállalkozások mehetnek tönkre - fűzte hozzá.

A vállalkozók és a szakszervezetek tűzhetnek ki bércélokat, de ne a kormány, mert annak nagy kockázata van

- hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Kép és címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Korrupció 2019.01.10 11:23

Nincs elfogadható szintje a korrupciónak. Érdemes elgondolkodni az életnek annak a természetes szintjein, hogy mi volt 2010 előtt. Nem volt növekedés, csökkent a közvagyon, emelkedett az adósság, részben azért, mert a pénz nagy részét ellopták - fogalmazott.

Most nőnek a bérek, növekszik a gazdaság. Nem gondolom, hogy ebben a helyzetben nagy méretű lehetne a korrupció. Ez önmagában cáfolja azt az állítást, hogy az EU-átlagnál magasabb lenne a korrupció - magyarázta. Folyamatosan kell intézkednünk az ügyben, mert ez még nem menti fel a kormányt - mondta.

Az egyszereplős tenderek aránya csökkent 2010 óta, ez is például fontos mutató a közbeszerzéseknél - mondta.

Az adócsalást is idesorolnám a korrupcióhoz, bár nem szokták. Az adóújításokat ki kell emelni, ugyanis fehéríti a gazdaságot és ennek eredményét még az uniós szervek is elismerik - emelte ki. A legutóbbi intézkedés, az online számla hatásáról itt írtunk legutóbb részletesen.

Tiborcz, Orbán, Mészáros, Garancsi és Simicska 2019.01.10 11:17

Nem válaszolhat üzleti kérdésekre a kormány, mert üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Ebben a kereskedelmi kamarát, a tőzsdét vagy a cégbíróságot kell keresni. Az üzleti érdekeltségeket és a politikát el kell választani - felelte arra a kérdésre, hogy volt-e szerepe Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Simicska Lajos gazdagodásában.

Migráció újra 2019.01.10 11:14

A migráció lesz a következő 15-20 év legfontosabb sorskérdése. A demográfiai tendenciák nem változnak meg, Afrika népessége nőni fog, Ázsia népességmegtartó ereje nem tud úgy nőni, mint a népessége - fejtette ki az AFP hírügynökség azon kérdésére, hogy egyes felmérések szerint a választópolgárok számára nem elsődleges fontosságú a bevándorlás kérdése. Ez egy uralkodóan állandó politikai téma lesz a következő időszakban.

Munkaerőpiac 2019.01.10 11:02

A cseheket le akarjuk hagyni a foglalkoztatottak számában, de ez nehéz lesz, mert egy zseni áll a cseh kormány élén - utalt Andrej Babisra.

Megváltoztattuk a beruházásösztönzési intézkedéseinket - emlékeztetett.

Elfogytunk - jelentette ki a munkaerőpiacra utalva Orbán Viktor.

Nincs elegendő munkaerő. Az a kérdés, hogy ez negatív-e a gazdaság szempontjából. Szerintem ez nem negatív. Az alku urai nem a vállalkozók, hanem a dolgozók. Ilyenkor egy dolgot lehet csinálni: magasabb képzettséget és magasabb fizetést kell adni - fejtette ki.

4,5-5 millió munkavállalóban gondolkozik a kormány.

A jelenlegi helyzetet kívánatos jó helyzetnek tekintem a munkavállalók szempontjából - tette hozzá.

A Munka Törvénykönyv módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal.

Azért kellett módosítani, mert sok ember szenved attól elsősorban a kkv-szektorban, hogy stikliket kell alkalmazni, ha túlórát akar elrendelni. Ebben segít a változás - fejtette ki.

Új növekedésösztönző lépések jöhetnek 2019.01.10 10:58

Könnyű lenne széttárni a karunkat és azt mondani, hogy amelyik a GDP-jével azonos arányú exportra képes, az a nemzetközi gazdaság hullámveréseinek átlagosnál jobban ki van téve. De én ezzel nem akarok takarózni - mondta arra a kérdésre, hogy lehet-e annak személyi következménye korábbi kijelentése alapján, ha az elvárt 4%-tól elmarad idén a GDP-növekedés üteme. A 4%-os gazdasági növekedést egy kedvezőtlen környezetben is meg kell célozni. A jegybank előrejelzése kicsit marad el a kormány előrejelzésétől.

Ezt én úgy fogalmaznám, hogy ha nem hozunk új gazdaságnövekedést támogató intézkedéseket, akkor 3,9% lehet az idei növekedés. Ez a pénzügyminiszter álláspontja - mondta.

Ezért össze is hívtam a tanácsot január második felére, ahol ezek a kérdések napirenden lesznek. Mindent meg fogunk tenni, hogy legyen 4%-os gazdasági növekedésünk. Hiszünk abban, hogy az akaratnak is szerepe van a gazdasági növekedésben, nemcsak a környezetnek - emelte ki.

Matolcsyra rákérdeztek még egyszer 2019.01.10 10:57

Jelölni fogja újra Matolcsyt? - kérdezte a Bloomberg tudósítója.

Ahogyan mondtam ez azt jelenti, hogy semmilyen meglepetés nem várható

- ismételte meg.

Orbán Viktor válasza arra utal, hogy - ahogyan az lenni szokott - az utolsó pillanatig nyitva akarja hagyni a lehetőségeket az ilyen kérdésekben. Ezért ezt a választ megítélésünk szerint úgy kell értelmezni, hogy még nem dőlt el a kérdés (főleg azután, hogy két alkalommal is határozottan válaszolta ugyanazt és mindkét alkalommal visszautasította, hogy megnevezze Matolcsy Györgyöt). Feltételezhető, hogy az alapforgatókönyv az, hogy Matolcsy György marad a jegybankelnök, de ezt csak Orbán Viktor ismeri.

Paksi beruházás 2019.01.10 10:54

A legutóbbi hírek szerint nem lett beadva a létesítési engedély. Mikor várható ennek a benyújtása? - kérdezte a Reuters tudósítója.

Orbán Viktor kifejtette: tegnap meghallgatta a minisztert a kormány ebben az ügyben is. Ez egy olyan beruházás, ahol az oroszok egy kulcsrakész erőművet adnak át.

A csúszás, amely már előállt az előkészítésnél, minél rövidebb legyen. Késés kétségkívül van. De a szerződés módosítása nem tűnik szükségesnek - mondta.

Budapest Bank eladása 2019.01.10 10:53

Van egy megállapodásunk az EBRD-val, ebben szerepel, hogy a Budapest Bankot visszaadjuk a magánszektornak.

Matolcsy marad a jegybankelnök élén? 2019.01.10 10:52

Matolcsy György jegybankelnök mandátuma márciusban lejár. Marad Matolcsy György az MNB élén - hangzott el a kérdés a Reuters-től.

Orbán Viktor válasza: semmilyen meglepetés nem várható!

1. 1. oldal
2. 2. oldal
 1 2 következő oldal →

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium