Szinte felfoghatatlan, milyen durván el van adósodva a világ

2018. július 11. 20:16    
nyomtatás
 
2018 első negyedévében újabb rekordmagasságba, 247 ezer milliárd dollárra emelkedett a világ adóssága, ami a globális GDP több mint háromszorosának felel meg - derül ki az az Institute of International Finance (IIF) legfrissebb elemzéséből.


A jelentés szerint a világ GDP-arányos adóssága a GDP 318%-ára emelkedett, ami egyben azt is jelentette, hogy két év után először nem csak a nominális, hanem a globális össztermék arányában számított adósság is nőtt. A rekord méretű adóssághalom nem meglepő annak fényében, hogy sok országban soha nem látott szinten áll a háztartások és a vállalatok eladósodottsága.

A rendkívül nagy adóssághalom ténye kezd különösen aggasztóvá válni, most, hogy az amerikai jegybank folyamatos kamatemelése, illetve a világ jegybankjainak szigorítás irányába történő elmozdulása az emelkedő kamatokon keresztül folyamatosan növeli az adósságtörlesztés terheit.

A vállalati szektor rendkívüli eladósodottsága nagyon sérülékennyé teszi a magasabb kamatokkal szemben.

- fogalmazott elemzésében Joseph LaVorgna, a Natixis egyik vezető közgazdásza.

A szakértő szerint a vállalatok hozzászoktak ahhoz a helyzethez, hogy nagyon olcsón tudtak finanszírozási forráshoz jutni hitelek formájában, ezért jelentősen növelték adósságukat, amelyből azonban sok esetben nem produktív beruházásokat valósítottak meg, hanem saját részvényeket vásároltak vissza. Emiatt instabillá válhat ezen cégek finanszírozási háttere a kamatok növekedésével, ami a következő válság beköszöntével súlyos áldozatokkal járhat majd.

Az IIF nem az egyetlen intézmény, ami a közelmúltban a világgazdaság egyre nagyobb mértékű eladósodottságára hívta fel a figyelmet. Az IMF szerint a gazdasági növekedést fenyegető egyik legnagyobb kockázatot az eladósodottság jelenti, a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements) pedig néhány hete közzétett éves jelentésében szintén aggasztó képet festett a jelenlegi helyzetről.

2018.06.26 16:15 Olyan durván el van adósodva a világ, hogy a Lehman-válság időszaka ehhez képest semmi


(CNBC)
(Címlapkép forrása: Ernesto Benavides / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium