Több mint ötéves csúcsra ugrott a magyar infláció

2018. június 8. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Májusban éves összevetésben 2,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - közölte ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A Portfolio által megkérdezett elemzők 2,8%-os éves árindexre számítottak, így a tényleges adat megfelelt a várakozásoknak.


Az áprilisi 2,3%-ról 2,8%-ra gyorsult az éves bázisú hazai infláció:

legutóbb 2013 februárjában, több mint öt évvel ezelőtt tartózkodott ilyen magasságban az éves árindex.


Áprilishoz képest, vagyis havi alapon 0,6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak.

Több mint ötéves csúcsra ugrott a magyar infláció


Az árdinamika jelentős gyorsulása nem okozott meglepetést, hiszen a dráguló olaj és a dollár erősödése által fűtött üzemanyagár-emelkedés miatt borítékolható volt az áprilisinál érdemben magasabb árindex. A termékcsoportonkénti bontásból is látszik, hogy nagyrészt az üzemanyagok hajtották felfelé az árakat (áprilisban még csak 1,4%-os volt az éves növekedés, májusban már 4,3%). Emellett azonban érdemes kiemelni a szolgáltatásokat is, amelyek májusban (év/év alapon) 1,7%-kal drágultak, szemben az áprilisi 1%-kal. A részletes szolgáltatási adatokat vizsgálva legnagyobb mértékben az üdülési szolgáltatások ára emelkedett: ez részben szezonális hatás, azonban az erősödő kereslet is hozzájárulhatott az árak számottevő növekedéséhez.

Több mint ötéves csúcsra ugrott a magyar infláció


Míg a szolgáltatások és az üzemanyagárak felfelé húzták az éves indexet, addig a többi termékcsoportban az árak az áprilisinál visszafogottabb mértékben emelkedtek. Ez alapján nem meglepő, hogy az energiaárak hatásától szűrt éves maginflációs mutató értéke 2,4%-on stagnált. Ha a rövidebb bázisú, negyedéves évesített maginflációs indexet vizsgáljuk, az is arról árulkodik, hogy továbbra sem beszélhetünk túlzott árnyomásról a magyar gazdaságban. Ez alapján nem kell arra számítani, hogy a következő hónapokban jelentős mértékben tovább emelkedjen az árindex, így még várni kell arra, hogy az éves infláció tartósan és érdemben az MNB 3%-os célja fölé kerüljön.

Több mint ötéves csúcsra ugrott a magyar infláció


Összességében tehát nagyot ugrott a hazai infláció májusban, ez azonban elsősorban az energiaárak emelkedésének volt betudható, ezért nem változott meg az a nagykép, miszerint a magyar gazdaságban az inflációs nyomás alacsony, és csak nagyon lassan növekszik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium