Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között

2019. július 11. 11:10    
nyomtatás
 
Történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatás és a válság óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az Európai Unióban, mint most. Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló jelentés szerint a kilátások alapján a következő időszakban tovább javulhat a helyzet, azonban az egyes tagállamok között továbbra is nagy különbségeket tapasztalhatunk.


Csúcson a foglalkoztatás


Öt éve folyamatosan nő a foglalkoztatás az Európai Unióban és az eurózónában, amiben kiemelkedően fontos szerepet játszott, hogy a gazdasági növekedése kifejezetten erős volt. Az uniós 73,5%-os foglalkoztatási ráta rekordnak számít, ami a következő időszakban tovább emelkedhet, azonban már lassabb bővülésre kell felkészülni, mint eddig, miután a GDP-növekedés is lelassul.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


Miközben az unió egészét tekintve szép számokat láthatunk, addig a tagállamok között komoly különbségek vannak. A legalacsonyabb és a legmagasabb foglalkoztatást felmutató két ország között hatalmas a különbség: amíg Görögországban 59,5%-on áll a ráta, addig Svédországban 86,6%-on. Mindazonáltal ha lassan is, de csökken a különbség a tagországok között, és a legtöbb tagállam már elérte a saját 2020-ra kitűzött foglalkoztatási célértékét.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


Ami az egyes szektorokat illeti, tavaly a szolgáltatásoknál nőtt a leggyorsabban a foglalkoztatás, összhangban a válság előtti trenddel. Az iparban is bővülés látható, azonban itt már lassabb az ütem, miközben a mezőgazdaságban folytatódott a foglalkoztatás hosszú ideje tartó csökkenése.

A foglalkoztatási ráta emelkedését támogatta, hogy az aktivitásban is jelentős előrelépést sikerült elérni az egyes tagállamoknak a reformoknak köszönhetően, azonban továbbra is igen komoly különbségeket láthatunk. Míg az északi és nyugat-európai országok 80%-ot közelítő aktivitást mutathatnak fel, addig a kelet-közép-európai régióban és a déli országokban még van tere az aktivitás növelésének.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között
Klikk a képre!Mélyponton a munkanélküliség


A foglalkoztatás emelkedése mellett jelentősen csökkent a munkanélküliség is az uniós országokban. Tavaly 0,6%-ponttal, 6,8%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta, ami új történelmi mélypontot jelentett. Az előrejelzés szerint a munkanélküliség tovább csökkenhet az EU-ban és az eurózónában is, de már lassabb ütemben, mint korábban.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


Miközben több országban is kétszámjegyű munkanélküliségi rátákat láthatunk (pl. Görögország, Spanyolország), addig számos országban már közel lehet a teljes foglalkoztatás. A legalacsonyabb rátákat Csehországban, Németországban és többek között Magyarországon láthattuk.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


Magyarország helyzete azonban speciális: sehol máshol nem terjedt el annyira a közfoglalkoztatás a válságot követően, mint nálunk. Így ha a közmunkásoknak nem lenne állásuk, akkor a Portfolio számítása szerint 6% feletti munkanélküliségi rátát láthatnánk Magyarországon, amivel már nem az élmezőnyben, sokkal inkább a középmezőnyben foglalnánk helyet.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


A hosszú távú munkanélküliségi ráta az EU-ban 2,9%-ra mérséklődött, ez volt az ötödik egymást követő év, hogy kedvező folyamatokat láthatunk esetünkben. (Hosszú távon munkanélkülinek számít az, akinek 12 hónapja nincs munkája.) A különbségeket jól szemlélteti, hogy Görögországban a munkanélküliek kétharmada nem talál állást már egy éve, míg Svédországban mindössze 20%-ot érint a hosszú távú munkanélküliség.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között


Bajban a fiatalok


Az EU komoly problémája, hogy a fiatalok munkanélkülisége habár csökken, továbbra is kifejezetten magas. Esetükben 15% feletti a munkanélküliségi ráta, ami mutatja, hogy továbbra is nehezen tudnak elhelyezkedni. A jó hír az, hogy egyre kevesebben vannak közülük állás nélkül, azonban Görögországban 40% feletti, de Spanyolországban és Olaszországban is 30%-ot meghaladó a fiatalok körében a munkanélküliségi ráta. Mindez azért aggasztó, mert azt mutatja, hogy nem túlságosan könnyű a fiatalokat integrálni a gazdaság vérkeringésébe, továbbá a hosszú távú gazdasági fenntarthatóság szempontjából sem túl kedvező a helyzet.

Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a nem dolgozó és nem is tanuló (NEET) fiatalok aránya csökken. A 15-24 évesek körében 10,4%-os ezeknek a fiataloknak az aránya az EU-ban, azonban több országnak (pl. Románia, Görögország, Olaszország) is komoly lépéseket kell tennie azért, hogy a válság előtti szintre csökkenjen a nem dolgozó és nem tanuló fiatalok aránya.

Történelmet írt az Európai Unió, de hatalmas a szakadék az országok között
Klikk a képre!Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium