Varga Mihály elárulta a fontos számokat

2019. január 11. 09:51  english version   
nyomtatás
 
Varga Mihály pénzügyminiszter Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral közösen ismertette a legfontosabb 2018-as makrogazdasági- és hiányszámokat. Ezek szerint a deficit tavaly 2% körül lehetett, ami jobb a tervezettnél. Az év utolsó hónapjában pedig 890 milliárd forintos utalás érkezett az Európai Uniótól.


Jönnek a számok


Rendkívül jó és eredményes évet zárt a magyar gazdaság. Évről-évre jobban teljesítünk államháztartási szinten is - mondta Varga Mihály. A KSH első adatközlései az elmúlt években inkább alacsonyabbak voltak, mint a felülvizsgáltak. A harmadik negyedévben 5,2%-nál tartunk a növekedésben. Ilyenre még nem volt példa a negyedéves adatok alapján - emlékeztetett.

 • A Pénzügyminisztérium becslése szerint a gazdaság 4,6%-os növekedéssel zárta a tavalyi évet - kezdte az adatok ismertetését a tárcavezető.
 • Munkaerőpiac és keresetek: erősen támasztotta alá az egész éves növekedést. 2018-ban történt meg, hogy a foglalkoztatás átlépte a 4,5 millió főt. A 3,7 milliós foglalkoztatásból léptünk át ebbe a kategóriába.
 • Bérek: 11% feletti növekedést mutatnak.
 • Versenyszférában közel 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatás 2010-hez képest. A foglalkoztatási ráta 54,6%-ról 69,7%-ra emelkedett. Ez pedig magasabb, mint az uniós átlag.
 • A bruttó átlagkereset nagyobb mértékben növekedett a vártnál tavaly: 11,6% lehetett ennek a mértéke 2018 egészében.

Varga Mihály megnevezett több elemzőházat, amelyek lényegesen pesszimistábbak voltak előzőleg a 2018-as évre, mint a kormány. Külön megemlítette a Goldman Sachst, az Erstét és a Deutsche Bankot.

Felidézte az intézkedéseket, amelyek elősegítették a fenti számokat:
 • Hatéves bérmegállapodás, járulékécsökkentés, szocho
 • Adócsökkentés, adókedvezmény-növelés
 • Gazdaságfehérítő intézkedések, itt külön kiemelte az online számlázás rendszerét, melyről részletes elemzést írtunk a héten. Év végéig beérkezett 28 millió elektronikus számla, 313 ezer vállalkozás használta az online számlázást.
 • Otthonteremtési program.
 • Jó tervezés és a költségvetési fegyelem. Jelentősen segítette a finanszírozást az előlegkifizetések szabályainak őszi változása például.

Ezek alapján az államháztartás hiánya 2018-ban 2,4% helyett 2% körül alakult, az adósságráta pedig 73,1%-ról 71%-ra csökkent 2018-ban - folytatta. Ezek kedvezőbb számok, mint amit a kormány előzetesen tervezett - emelte ki a miniszter, aki arra is emlékeztetett, hogy a 2018-as év választási év volt.

Varga Mihály elárulta a fontos számokat


Varga Mihály elárulta a fontos számokatTöbbletbevételek a tavalyi költségvetésben 2017-hez képest:
 • Áfa: 403 milliárd
 • Jöveédki adó: 90milliárd
 • Szja: 257 milliárd
 • Nyugdíj és egészségbiztosítási járulék: 266 milliárd

Decemberi hónapot 400 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás
- mondta.

1430 milliárd forintnyi utalás érkezett az EU-tól. 890 milliárd forint volt csak decemberben - tette hozzá.


A részletek


A központi költségvetés 1445 milliárd forintos pénzforgalmi hiánnyal zárta a tavalyi évet.

84 milliárd forinttal nagyobb, mint amit a parlament elfogadott. 130 milliárd forintos pénzforgalmi hiányt erdményezett az uniós egyenleg. Ha ezt kiszűrjük, akkor a pénzforgalmi hiány is jobb lett volna tavaly - mondta Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár.

A megelőlegezett beruházások termelni fognak idén, emellett a megelőlegezési pozíció visszafordul és amikor a források megérkeznek Brüsszelből, azzal csökkenhet az adósság - jelezte Banai Péter.

200 milliárd forintos többletet érhettek el az önkormányzatok - mondta az államtitkár.

130 milliárd forintos többlettel zártak az állami szervek összességében - sorolta a hiány következő tényezőjét Banai Péter.

Összességében tehát 2018-ban az EU módszertana szerinti hiány 800-850 milliárd forint között lehet, a mostani pontbecslés 820 milliárd forint, ami a GDP 2%-a. A végleges adatok március végén lesznek ismertek
- húzta alá.

2019.01.11 10:40 Elképesztő többlet jött össze a költségvetésben

Kérdések


A miniszternél rákérdeztek, hogy az Orbán Viktor által csütörtökön belengetett új gazdaságélénkítő intézkedések mit tartalmazhatnak. Erre válaszolva a tárcavezető kifejtette, hogy pontosan nem lehet még tudni, hogy miről van szó, a munkák jelenleg is tartanak. A kormányülésen született a döntés, hogy 4% felett kell tartani a növekedési ütemet idén is - mondta. Szerinte korai lenne válaszolni arra a kérdésre is, hogy miből lenne pénz ezekre a költésekre az idei költségvetésben.

2019.01.11 11:13 Miből lesz pénz a kormány új növekedésélénkítő csomagjára?

Arra a kérdésre, hogy mit szól a Magyar Bankszövetség pénzügyi tranzakciós illetéket csökkentő javaslatára, a miniszter úgy felelt: minden javaslatot megfontol a tárca, és a bankszövetség ezen javaslatát is meg fogják vizsgálni. De hozzátette: 2019-re van már költségvetése az országnak, annak nem látná jelentőségét, hogy a parlament erőforrásait egy ilyen módosítással kössék le. A kormány megfontolja, hogy egy ilyen intézkedés szerepeljen a gazdaságélénkítő csomagban - mondta a miniszter, hűtve a várakozásokat.Előzmények


Amit már ismerünk Orbán Viktor csütörtöki szavaiból:
 • A 2018-as GDP-növekedés 4,6% lehet a tervezett 4,3%-kal szemben.
 • A GDP-arányos deficit 2% a tervezett 2,4%-kal szemben.
 • Az adósságráta 71%-ra csökkenhetett a 2017-es 73,2%-ról.

Lényeges adat lesz az egész éves 2018-as pénzforgalmi hiányszám is, valamint az EU-források egyenlege (beérkező uniós átutalások és megelőlegezett állami finanszírozás).

Érdekes lehet a mai eseményen, hogy Varga Mihály elárulja-e, honnan lesz fedezet a miniszterelnök által belengetett, még az idei évben várható új gazdaságélénkítő intézkedésekre:

2019.01.10 16:15 Megfejtjük, mi lehet Orbán Viktor legújabb csomagjában

Varga Mihály elárulta a fontos számokat

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium