koronavírus európa térkép járvány
Globál

Rekordok dőltek meg a koronavírus-járványban - új csúcson a pandémia

Portfolio
A Johns Hopkins Egyetem (JHU) adatbázis alapján tegnap mintegy 440 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak a világban. A friss adat óriási új rekordot jelent, eddig 400 ezer felett csak kétszer járt a mutató. Az elmúlt egy hét adatai alapján a világ 40 országában jár a csúcsán a járványgörbe, a második hullámban újabb és újabb lendületet vesz a fertőzés. Több erős gócot is azonosítani lehet, a leggyorsabban Nyugat-Európában terjed a koronavírus.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A mai nagy rekordot egy technikai tényező is magyarázza: több olyan ország van, amelyiknek hétvégére nem jegyez adatot a JHU, ekkor az adatbázisba hétfőn kerülnek bele több nap teszteredményei. Emiatt ilyenkor nagyobb erővel jelenik meg a számokban a járvány felfutása. Ugyanakkor jól mutatja, hogy nem csak erről van szó, hogy az elmúlt egy hét átlagos esetszáma is új csúcsra emelkedett.

Az emelkedést elsősorban Nyugat-Európa megugró esetszámai okozzák, de hozzájárul az Egyesült Államok és Kelet-Európa is a gyorsuláshoz. E három térség folyamatai bőven túlkompenzálják a latin-amerikai és indiai járvány (hivatalos) lassulását.

A világon 40 olyan ország van, ahol a koronavírus járvány új csúcson van. Ez egyébként azt is jelenti, hogy mivel a járvány jóval szélesebb körben, és így földrajzilag egyenletesebben terjed, mint az első hullámban, az egészségügyi rendszerek egyelőre bírják a nyomást. Ez a halálozási adatokon is látszik, azok ugyanis összességében nem festenek olyan rossz képet a Covid-19 őszi köréről, mint a tavasziról. Ugyanakkor a járványgörbék nagy meredeksége figyelmeztető: ilyen erőteljes gyorsulás mellett egyes országok gyorsan eljuthatnak az egészségügyi kapacitások határáig. 

A teljesség igénye nélkül néhány ország, ahol csúcsot láthatunk a heti esetszámok alapján: Argentína, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Irán, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Marokkó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Ukrajna.

koronavirus3

Hogyan készült a térkép?
A Johns Hopkins Egyetem adatbázisának országszintű adatait használva megnéztük, hogy az elmúlt egy héten átlagosan mekkora volt a napi regisztrált fertőzöttek száma. Ezt összevetettük az egy hónappal ezelőtti helyzettel, és a százalékos változást ábrázoltuk a térképen. Minél nagyobb a növekedés, annál erősebb narancs árnyalata van az országnak, minél nagyobb a csökkenés, annál zöldebb. A kis fertőzésszámú országokban százalékosan kifejezve óriási pozitív és negatív változások lehetnek, ezért a színskálát úgy állítottuk be, hogy 30%-nál már a legerősebb színnel jelöltük az országot. Fontos hangsúlyozni, hogy a térkép nem az általános járványhelyzetet ábrázolja egy abszolút skálán, hanem az egyes országok egyedi helyzetének változását a saját, egy hónappal korábbi helyzetükhöz képest.

Címlapkép: Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
terror europa dzsihad