psa fca egyesules 2
Globál

Kiszivárgott: létrejöhet a világ negyedik legnagyobb autógyártója

Portfolio
Zöld utat adnak az EU-s trösztellenes felügyeleti szervek a PSA és a Fiat Chrysler egyesülésének – írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrására hivatkozva. A 38 milliárd dolláros üzlet keretében a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Bizottság korábban úgy vélte, hogy a Fiat Chrysler és a PSA csoport tervezett egyesülése túlzott mértékű versenycsökkenéshez is vezethet a kisteherautók szegmensében az Európai Unió tizennégy országában, valamint az Egyesült Királyságban.

Számos országban a PSA csoport vagy a Fiat Chrysler a piacvezető a kishaszon-gépjárművek szegmensében, az egyesüléssel pedig eltűnne az egyik legerősebb versenytárs a piacról

– írták korábban.

Éppen ezért a helyzet tisztázása érdekében az előzetes vizsgálati szakasz június 17-ei lezárását követően egy újabb, négy hónapos vizsgálatot indított az Európai Bizottság, amelynek eredményeként zöld utat kaphat az egyesülés a Reuters forrása szerint.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a riválisok és vásárlók visszajelzései alapján a két autógyártónak csupán az EU-s felügyeleti szerveknek benyújtott dokumentumok szövegezésén kell változtatniuk, a tartalmi elemek változtatására viszont nincs szükség.

A mostani hírnek azért van nagy jelentősége, mert az Európai Bizottság végső jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a két autógyártó nyélbe üthesse a tervezett egyesülést, amelynek eredményeként Stellantis néven létrehozhatják a világ negyedik legnagyobb autógyártóját.

A mostani értesülést a Fiat Chrysler nem volt hajlandó kommentálni, míg a Bizottság és a PSA nem reagált a Reuters megkeresésére egyelőre. A két autógyártó korábban úgy számolt, hogy az egyesülésre 2021 első negyedévében sor kerülhet, hogyha nem gördítenek a 38 milliárd eurós üzlet elé akadályokat és minden a tervek szerint alakul majd.

Az egyesülési szándékon még a koronavírus-járvány iparágra gyakorolt kedvezőtlen hatása sem változtatott, ahogy arról nemrég írtunk, a két vállalat továbbra is elkötelezett az üzlet mellett, igaz, a tranzakció feltételein változtattak. Ennek oka, hogy a koronavírus-válság alaposan megviselte az iparág szereplőit, így a Fiat Chryslert és a PSA-t is. A cél éppen ezért az, hogy megerősítsék mindkét vállalat mérlegét a tranzakció előtt, és a lehető legmagasabb készpénzállományt őrizzék meg.

Az új terv szerint egyébként a Fiat Chrysler 2,9 milliárd euróra csökkenti a készpénz részét a tervezett 5,5 milliárd eurós speciális osztaléknak, amit a részvényeseknek osztanának ki, a PSA pedig elhalasztja az alkatrészgyártó Faureciában lévő 46 százalékos részesedésének értékesítését.

Címlapkép forrása: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
terror europa dzsihad