kína200610
Globál

Most dől el Kína következő öt éve – Összeül a központi bizottság

Portfolio
A héten ülésezik a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága, mely Hszi Csinping elnök vezetésével az ország következő ötéves tervéről dönthet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A CNBC cikke szerint kritikus helyzetben döntenek a tizennegyedik ötéves tervről, hiszen a koronavírus-járvány és a növekvő amerikai-kínai feszültségek rányomták a bélyegüket az ázsiai ország gazdaságára és társadalmára az utóbbi időszakban. Közgazdászok most azt jósolják, hogy néhány éven belül Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága.

Az új ötéves terv azért is lényeges, mert egy sor mérföldkő áll Kína előtt: jövőre lesz százéves a Kommunista Párt, majd 2022-ben a huszadik pártkongresszus jöhet. Közben a középpontban lehet a korábban meghatározott Made in China 2025 program, ami a high-tech iparágak és a fő feldolgozóipari központok fejlesztését tűzte ki célul. A most meghatározandó ötéves tervet várhatóan jövő tavasszal publikálják majd a párt kongresszusán.

Szerintem a beszállítói láncok biztonsága lehet az egyik alapja az új tervnek – mondta a CNBC-nek Dan Wang, a Hang Seng China közgazdásza. Emellett a hosszútávú terveken kisebb módosítások várhatók a párttól, illetve várhatóan az USA-val való verseny és a nemzetgazdasági jelentőségű iparágak fejlesztése lesz fontos.

Belföldön elsősorban a fogyasztás élénkítésében láthatja a megoldást a gazdasági nehézségekre a kínai vezetés, akár szóba kerülhet a gyermekvállalási korlátok eltörlése is ennek jegyében.

A gazdasági növekedés szempontjából a várakozások szerint a következő években a mennyiség helyett a minőségre helyezik majd a hangsúlyt. A gazdaság már az elmúlt években érezhetően lassult, mivel a közgazdászok szerint a korábbi erőteljes növekedést hitelfelvétel fűtötte, az exportról próbálták eltolni a hangsúlyt a belső fogyasztás felé.

Címlapkép: Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

terror europa dzsihad