Előfizetői tartalom

Változó geopolitikai tér a COVID-19 nyomán Eurázsiában

A COVID-19 világszintű terjedése a globális erőtérben jelentős mértékű átrendeződési folyamatokat indított el, illetve felgyorsított több, már a járvány megjelenése előtt megindult tendenciát. 2020. világpolitikai szempontból az átmenet időszakának egyik legmeghatározóbb éve lehet, amelynek során a korábban megszilárdult és alapvetően egy hatalmi központra épülő atlantista geopolitikai berendezkedés egyre inkább elindult a gyengülés és lassulás irányába. Ezzel párhuzamosan a koronavírus globális terjedése új helyzetet teremtett a nemzetközi partnerkapcsolatok építése és fejlesztése szempontjából, amely jelentős mértékben megerősítette az eurázsiai együttműködést. Hazánk és a kelet-közép-európai térség kiváló elhelyezkedésének köszönhetően vezető szerepet vállalhat az együttműködés jövőbeni irányainak meghatározásában.

A globális járványhelyzet a nemzetközi kapcsolatok rendszerét egy külpolitikai szempontból eddig példátlan módon bezárkózó atlantista szövetségesi időszakban érte. A Trump-adminisztráció külpolitikája a részleges bezárkózás és protekcionizmus doktrínájával egyszerre építi le az európai és ázsiai szövetségesi kapcsolatrendszerét, és igyekszik elszigetelni a lehetséges...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái