amerikai elnökválasztás trump biden usa
Globál

Amerikai elnökválasztás: élesedik a verseny az utolsó napokra

Portfolio
November 3-án tartják az amerikai elnökválasztást, de már több mint 60 millió amerikai leadta a szavazatát. A felmérésekben továbbra is Joe Biden demokrata elnökjelölt vezet, de Donald Trump republikánus jelölt hátránya csökkent az utóbbi egy hétben a kulcsfontosságú csatatér-államokban. A finisban vagyunk, folyamatosan érkeznek a hírek - cikkünk az új fejleményekkel folyamatosan frissül.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Amerikai elnökválasztás: 67 millióan már szavaztak

67,1 millió amerikai állampolgár már szavazott a 2020-as elnökválasztáson, pedig a választás napja november 3-án esedékes – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Trump megfordított két csatatér-államot

A friss felmérések átlaga szerint Trump két fontos csatatér-államban, Georgiában és Ohióban is vezet - igaz, bőven a hibahatáron belül. Ha ezeket az elnök megnyeri, akkor már csak 5 tagállamban kell diadalmaskodnia azok közül, ahol most minimális Biden előnyt látunk - ez alól Pennsylvania kivétel, a 20 elektort adó államot Trumpnak meg kell nyernie, és itt még nagyobb a demokrata kihívó előnye.

Biden vagy Trump? Ön szerint ki nyeri meg az amerikai elnökválasztást? Szavazzon!

Nyakunkon az amerikai elnökválasztás, már csak egy hetet kell várnunk arra, hogy az Egyesült Államok választópolgárai arról döntsenek november 3-án, hogy ki vezesse tovább az országukat.  A levélszavazás már most is folyik, az előzetes pollok alapján Biden lesz a befutó, de a 2016-os választáson is nagy meglepetést hozott Trump győzelme. Ön szerint ki fog nyerni? Szavazzon a Portfolio-n!

Tovább a cikkhez

Orbán: Szorítunk Trump győzelméért

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét.

Tovább a cikkhez

Újabb fegyvercsomagot adott el Amerika Tajvannak

Az Egyesült Államok kormánya egy héten belül egy újabb, a korábbinál is nagyobb összegű, 2,4 milliárd dolláros fegyvereladást hagyott jóvá Tajvannak - számolt be a washingtoni védelmi tárca hétfőn.

Tovább a cikkhez

Kritikus időszakhoz értünk a tőzsdéken, nagyon nem mindegy, hogy mibe fektetsz

Nyakunkon az amerikai elnökválasztás, és bár egyelőre Biden győzelme tűnik valószínűbbnek, a végeredmény korántsem biztos, ez pedig jelentős bizonytalanságot szül a részvénypiacok számára is, hiszen jelentősen eltérnek egymástól azok a szektorok, amelyek Trump vagy Biden győzelme esetén igazán jól járnának (vagy adott esetben rosszul). A JPMorgan friss elemzéssel jött ki, amely amellett érvel, hogy valójában Trump győzelme lenne a leginkább kedvező a részvénypiacok számára - ez a narratíva viszont merőben eltér attól, amit a Wall Streettől hallottunk az elmúlt hetekben.

Tovább a cikkhez

Trump szerint a vita után egyre többen akarnak rá szavazni

Donald Trump amerikai elnök szerint az elnökjelölti vita után a Google-keresésekben megugrott a kérdés, mely szerint "lehet-e módosítani a szavazaton". Trump szerint ez azt jelenti, hogy a választók rá akarnak szavazni Biden helyett. Trump szerint a legtöbb államban erre van lehetőség, és felszólította a lakosságot, hogy tegyenek így, hiszen "ez a legfontosabb választás az életükben".

Egyre több kisebbségi szavazó van

Az előző négy évben a fehér, felsőfokú végzettség nélküli amerikaik száma 5 millióval csökkent, miközben a kisebbségi szavazók száma 13 millióval nőtt - írja a New York Timesra hivatkozva a CNN. Ez azért releváns információ a választás szempontjából, mert

Trumpot főleg a felsőfokú végzettség nélküli fehér szavazók támogatják.

Az elnök bázisa tehát jelentősen szűkült az elmúlt 4 év alatt. A szavazók jelenlegi megoszlása a következő:

  • 39%-uk főiskolai végzettség nélküli fehér szavazó,
  • 34%-uk fehér és van főiskolai végzettsége,
  • 27% pedig a kisebbséghez tartozik.

A 2018-as ciklusközi választásokon már megmutatkozott, hogy a társadalmi változások milyen hatást gyakorolnak a választásokra - akkor a demokraták győztek a Kongresszusban. Akkor a nők magasabb szavazási hajlandósága is kellett a republikánus vereséghez.

Nehéz nap volt tegnap a tőzsdéken: Ez még csak a kezdet?

A tegnapi nap nagy esést hozott Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. A koronavírus járvány egyre súlyosabb, és a közeledő amerikai elnökválasztás is bizonytalanságot okoz a piacokon. A stimulus tekintetében sincs megállapodás, és ezzel kapcsolatban a piacok idegesen reagálnak a hírekre. A héten pörög fel a gyorsjelentési szezon, és tegnap tette közzé az eredményét az SAP. A szoftvercég menedzsmentje szerint 2023-ig nehézségekkel néznek szembe, melyre a cég árfolyama 22 százalék eséssel reagált. A gyorsjelentési szezonból sok kérdésre választ kaphatunk majd, de fennáll a veszélye, hogy végleg elveszik a V alakú recesszió esélye, és nagyobb esés bontakozik ki a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Egy hét van hátra: minden, amit az amerikai elnökválasztásról tudni kell

A novemberi elnökválasztás esélyese továbbra is Joe Biden, de győzelme egyáltalán nem vehető biztosra. A legfrissebb fejlemények szerint Trumpnak sikerült lefaragnia a hátrányából az előző héten, így több fontos csatatér-államban, Georgiában és Ohióban például fordítani tudott, Floridában, Arizonában, Észak-Karolinában pedig nagyon szoros a verseny. Pennsylvaniában egyelőre nagyobb a lemaradása, de ott is csökkent a különbség a felek között. Michiganban és Wisconsinban viszont továbbra is nagy Biden előnye - igaz, ha a fenti 5 tagállamot (és még hozzájuk a kis elektorszámú Iowát, ahol szintén szoros a verseny) megnyeri, akkor Wisconsinra és Michiganre már nem lesz szüksége.

Címlapkép: Getty Images

Új alkotmánybírója van az Egyesült Államoknak

Az amerikai szenátus  megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét.

Tovább a cikkhez

Amerikai elnökválasztás: hogy áll a verseny egy héttel a választás előtt?

Donald Trump amerikai elnök csökkentette némileg lemaradását demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben az egy hét múlva esedékes választáson. Az országos szavazatok és az elektori kollégium jelenlegi legvalószínűbb megoszlása alapján akár győztest is hirdethetnénk, a valóságban azonban a verseny sokkal kiélezettebb. Egy héttel az elnökválasztás előtt frissítettük múlt heti helyzetértékelésünket: mutatjuk, most mekkora Trump lemaradása, és mennyit sikerült lefaragnia egy hét alatt.

Tovább a cikkhez

Máris 60 millióan szavaztak az amerikai elnökválasztáson

Több mint 60 millióan szavaztak már az amerikai elnökválasztáson kilenc nappal az indulás előtt, ami rekordnak számít, és az előzetes várakozásokat is meghaladja. Egyes államokban levélben és személyesen is leadhatják előre a szavazók szavazataikat.

Tovább a cikkhez

A magyarok szerint Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, Bident pedig alig ismerik itthon

A magyarok szerint Donald Trump nyeri az elnökválasztást -ez derült ki a Lounge Group  kutatásából, amelyet párhuzamosan készítettek az USA-ban és Magyarországon a november 3-i amerikai elnökválasztás kapcsán.

Tovább a cikkhez

Bigott konzervatív vagy progresszív élharcos lehet az első női alelnök Amerikában?

Kamala Harris túlságosan igyekezett megfelelni a demokrata párt progresszív és mérsékelt szavazóinak is, ezért nem lehetett belőle 2020-as elnökjelölt, Joe Biden alelnökeként viszont kulcsfontosságú szerepe lehet a büntetőjogi reformfolyamat levezénylésében és az egyre romló amerikai faji ellentétek normalizálásában is. Harris sok esetben jóval progresszívebb álláspontot képvisel, mint főnöke, ami azért érdekes, mert ügyészi karrierje alatt néhány kérdésben (pl. halálbüntetés vagy marihuána-fogyasztás) kifejezetten konzervatív eljárásmódot követett. A Trump-kampány azzal vádolja a demokratákat, hogy valójában nem is Bident, hanem Kamala Harrist akarják az elnöki székbe juttatni Bidenen keresztül, ami bár nem tűnik túl reális elképzelésnek, Joe Biden idős kora miatt nem kizárható forgatókönyv. Megnéztük, mit kell tudni arról az emberről, aki az Egyesült Államok történelmének első női alelnöke lehet.

Tovább a cikkhez

Kiszámolták: Trump alatt csak araszolna az ország, míg Biden valósággal rakétákra kötné Amerikát

Joe Biden gazdaságpolitikai programját sok kritika éri a jelentős adóemelések miatt, míg Donald Trump adócsökkentéseit általában a növekedéspárti gazdaságpolitikával azonosítják. Az UniCredit számításai szerint viszont ezt a képet végleg ki kell vernünk a fejünkből, mert Joe Biden költségvetési expanziója akkora lökést adna az amerikai gazdaságnak, amelyhez Trump további adócsökkentéseinek hatásai messze nem érnek fel.

Tovább a cikkhez

Visszatérnek a régi szép idők Európába, ha novemberben elzavarják Trumpot?

Donald Trump elnöksége alatt rég nem látott mélypontra került a transzatlanti szövetség állapota, a republikánus elnök újraválasztása pedig kereskedelmi háborút is hozhat az öreg kontinensre. Joe Biden elnökké választásával minden bizonnyal normalizálódna a viszony, de az Obama idején látott kapcsolat, amely egy átfogó szabadkereskedelmi egyezménny kialakításával kecsegtetett, nagy valószínűggel nem tér vissza, Trump négy éve ugyanis gazdasági értelemben nacioanlista irányba tolta az amerikai közvéleményt. Geopolitikai szempontból sem biztos, hogy az EU ismét az USA védőkarjai közé borulhat, mert Európa fontossága az utóbbi években jelentősen csökkent Amerika szemében.

Tovább a cikkhez

Kereskedelmi háborúba keveredhetünk mi is, ha Trumpot újraválasztják

Az Egyesült Államok és Európa kapcsolata a második világháború óta egyszer sem került annyira távol a szimbiotikus viszonytól, mint az elmúlt négy évben. Amerika természetes szövetségese a jelenlegi amerikai vezetés szemében csak egy a sok gazdasági partner és geostratégiai rivális közül, akiben most először nem az amerikai értékrend második vonalas élharcosát látják, hanem egy élősködőt, amely egyoldalúan profitál az Amerikának egyre terhesebb kapcsolatból. Az előbbi megközelítés Donald Trump elnök szemléletének kisarkított leírása volt, a demokraták ettől eltérően gondolkodnak – az EU számára ezért rendkívül nagy jelentősége van a novemberi amerikai elnökválasztásnak. A kereskedelmi háború az EU-val Trump győzelme esetén egyáltalán nem valószínűtlen forgatókönyv, és ennek hatásait itt, Magyarországon is éreznénk.

Tovább a cikkhez
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
falu házak
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
munkanélküliség