kína
Globál

Hiába jött innen a koronavírus, Kína úszhatja meg a legolcsóbban a válságot

Portfolio
Kína gazdasági növekedése 2020-ban 44 éves mélypontra süllyedhet, 2021-ben azonban 8,4%-ra ugorhat - írja saját elemzői felmérésére hivatkozva a Reuters.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Kína gazdasága várhatóan az elmúlt négy évtized leggyengébb ütemű növekedését produkálja az idén, hiába áll helyre a koronavírus sokkjából példás gyorsasággal az ország. A Reuters által megkérdezett 37 elemző előrejelzésének mediánja szerint a világ második legnagyobb gazdasága várhatóan 2,1% -kal bővül 2020-ban, kissé elmaradva a júliusi legutóbbi közvélemény-kutatáskor előrejelzett 2,2%-tól.

Az adat megítélése ellentmondásos lehet: 1976, Mao Ce-tung kulturális forradalmának utolsó éve óta most lehet a leglassabb az éves átlagos GDP-növekedés, ugyanakkor úgy tűnik, hogy Kína lesz az egyetlen nagyobb gazdaság a világban, amely 2020-ban nem mutat visszaesést.

Kína gazdasági fellendülése a koronavírus sokkjától megszabadulva látványos volt a harmadik negyedévben, de a vártnál kissé gyengébb növekedés rávilágított a növekedés néhány tartós kockázatára. Az ázsiai ország elsősorban a második hullám és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború külkereskedelmi hatásaitól tarthat.

A közvélemény-kutatás előrejelzése szerint a negyedik negyedévi GDP éves szinten 5,8%-kal emelkedik, felgyorsulva a július-szeptemberi 4,9% -ról.

A GDP-növekedés 2021-ben 8,4%-ra élénkül, a megugrást azonban jórészt az magyarázza, hogy az idei sokk  mély bázist jelent az éves mutatónak  - derül ki a közvélemény-kutatásból.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
munkanélküliség