kína usa
Globál

Amerika egy újabb államot vonna be a kínaellenes szövetségbe

Portfolio
Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csütörtökön kijelentette, hogy Washington a jövőben együttműködik majd Indonéziával a Dél-kínai-tengeren, és tiszteletben tarjta Jakarta saját érdekeinek védelmét a térségben, valamint elutasította Kína jogtalan területi követeléseit.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Pompeo az elmúlt napokban meglátogatott 5 délkelet-ázsiai országot is, ahol a stratégiai és gazdasági együttműködés erősítésének lehetőségét kereste az országokkal az egyre éleződő amerikai-kínai kapcsolatok idején. Az indonéziai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján üdvözölte Indonézia határozott fellépését a térségben a Natuna-szigetek körüli térségben, amelyet Kína is magáénak követel.

Pompeo Kína követelését jogtalannak nevezte.

Az amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Indonézia együtt fog működni az egyik legfontosabb kereskedelmi térség biztonságának szavatolása érdekében. Indonéziának már több konfliktusa is volt Kínával az Észak-Natuna-tengerbe belépő kínai hajók miatt.

Amerika a jövőben fokozhatja a védelmi együttműködést a térségben a fegyvereladások, kiképzések, hadgyakorlatok és fontos hírszerzési információk biztosításával.

Az indonéz tisztviselők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok agresszív kínaellenes retorikájával szemben. Idén pedig már megtörtént, hogy Indonézia elutasította az Egyesült Államok kérését, amely szerint a kínai tengeri aktivitást monitorozó amerikai járőrgépek leszállni kívántak volna az indonéz szigeteken.

A felek a gazdasági kapcsolatok élénkítéséről is döntöttek, az indonéz külügyminiszter elmondása szerint arra ösztönzi az amerikai vállalatokat, hogy hozzanak Indonéziába beruházásokat.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
kim dzsongun észak-korea