Előfizetői tartalom

Íme a válasz, meddig kell izgulnunk, hogy megtudjuk: Biden, vagy Trump nyert

Portfolio
Magyar idő szerint november 4-én szerdán hajnali 1 óra és reggel 7 óra között zárnak be az Egyesült Államok különböző tagállamaiban a szavazóhelységek, így elméletileg szerda reggel-délelőtt már tudnunk kellene, hogy ki nyerte az amerikai elnökválasztást, illetve a szenátusi és képviselőházi választásokat. A koronavírus-járvány miatt és az erre buzdítás miatt azonban rekord számú levélszavazatot adtak már le az amerikaiak, amelyek beérkezése és összeszámolása mindezt a képet alapvetően felülírhatja, így akár napokig is masszív bizonytalanság uralkodhat, hogy végülis ki győzött. Megnéztük a kulcsfontosságú csatatérállamokban, hogy hol mikor zárnak az urnák és melyek a szabályok a levélszavazatok terén, hogy ezzel is fogódzót adjunk olvasóinknak arról, mikor hirdethetünk győztest nagy biztonsággal.

Melyek a főbb szavazási szabályok? Az amerikai választási rendszerről tudni kell, hogy az elnököt nem közvetlenül a nép, hanem az úgynevezett elektorok választják meg. Az 538 elektor az 50 tagállamban nagyjából népességarányosan oszlik meg: jelenleg a legnagyobb tagállam 55 elektort küld, a legkisebb csak 3-at. A választók az egyes tagállamokban az elnökjelöltekre szavaznak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés