Előfizetői tartalom

Mikor jöhet végre az újabb koronavírus-mentőcsomag Amerikában?

Portfolio
Bár jó hírek érkeznek a koronavírus-vakcina fejlesztésével kapcsolatosan, az Egyesült Államokban rekordmagasra ugrottak a fertőzésszámok és az államok sorra jelentik be az újabb lezárásokat. Ilyen környezetben egyre égetőbb kérdés, hogy mikor jön az újabb gazdaságstimulációs csomag, hiszen a tavasszal meghozott intézkedések jelentős része kifutóban van vagy már kifutott. A kongresszus egyelőre nem tud megállapodni semmiben, de Joe Biden és az elemzők is optimisták.

Mire várunk?

Az év elején villámsebességgel toltak át a kongresszuson ezermilliárd dolláros mentőcsomagokat Amerikában, a kkv-k és a lakosság közvetve és közvetetten is likviditáshoz jutottak, sorra születtek meg a törlesztési és kilakoltatási moratóriumok. Bár a munkanélküliség történelmi méretűt ugrott és az amerikai GDP is nagyot esett, az intézkedéseknek köszönhetően többé-kevésbé sikerült elkerülni a teljes gazdasági katasztrófát.

A növekvő koronavírus-esetszámok miatt az amerikai politikusok egyetértenek abban, hogy szükséges az újabb stimulus-csomag, abban viszont nem tudnak megegyezni, hogy milyen méretű legyen az intézkedés. A demokrata párt politikusai 2200 milliárd dolláros mentőcsomagban gondolkodnak, a Fehér Ház viszont ennél kisebb volumennel, 1900 milliárd dollárral számol. A szenátus republikánusai Mitch McConnell vezetésével viszont még ennél is kisebb, 500 milliárd dolláros mentőcsomagot akarnak. 

Vitás kérdés még az is, hogy pontosan mire költsék a pénzt: a demokraták például több teszelést és az illegális bevándorlók megsegítését is támogatják, amiről a republikánusok hallani sem akarnak.

A cikk tartalma:

  • Miért késlekedik az újabb mentőcsomag?
  • Mire számít Joe Biden?
  • Mit szólnak az elemzők?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái