Előfizetői tartalom

Sosem látott politikai cenzúrába kezdett a Facebook és a Twitter – meddig mehetnek el?

A novemberi amerikai elnökválasztás környékén sosem látott cenzúrát alkalmazott a Facebook és a Twitter politikailag aktív személyekkel kapcsolatosan, még Donald Trump amerikai elnök oldalán is tucatjával rejtettek el, jelöltek meg posztokat. Mark Zuckerberg Facebook-vezért és Jack Dorsey Twitter-vezért is kihallgatta az amerikai kongresszus a választás környéki tevékenységük miatt, de minden büntetőjogi felelősség alól mentesíti őket az amerikai szövetségi Kommunikációs Etikett Törvény 230-as szakasza, így továbbra is gyakorlatilag úgy moderálják, vagy nem moderálják platformjaikat, ahogy akarják. A demokraták és a republikánusok is egyetértenek abban, hogy ez a rendszer a jelenlegi formájában nem életképes, viszont nem tudnak abban megállapodni, hogy még több cenzúra kell, vagy inkább kevesebb. Ha a demokrata akarat érvényesül, melyre Biden hatalomátvétele után megvan az esély, szigorodó felhasználási szabályokra készülhetünk, amely miatt számos politikai szereplő elvesztheti közösségi oldalát.

Sosem láttunk még ilyen szintű cenzúrát Moderátorok dolgoznak a Facebook austini irodájában. Ők szűrik a felhasználó feltételeket sértő tartalmakat a közösségi oldalon. Fotó: Getty Images A 2020-as amerikai elnökválasztás számos történelmi újdonságot hozott: sosem fordult még elő az, hogy ennyien szavaztak levélben, sem az, hogy a regnáló elnök nem volt hajlandó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés