brexit getty
Globál

Közel van a Brexit-megállapodás, amit 10 év múlva újratárgyalhatnak

Portfolio
Két vezető brit lap vasárnap esti egybehangzó információi szerint közel vannak a felek a Brexit-megállapodáshoz, de azért még mindig nem lehet biztosra venni, hogy az össze is jön, a jövő hét lesz talán a mindent eldöntő hét ebben a kereskedelmi jellegű kérdésben.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A The Telegraph információi szerint a vitarendezési kérdésekben közeledtek a felek egymáshoz, így a versenyjogi és halászati kérdések továbbra is a legfőbb akadályok abban, hogy megegyezzenek a felek a 2021-től érvényes kereskedelmi szabályokban. A lap szerint Boris Johnson brit kormányfő a jövő héten jelentős beavatkozást hajt majd végre a tárgyalások menetébe, illetve Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is beszélni fog. A lap tudomása szerint jövő csütörtökön, tehát november 26-án kezdődnek majd újra a személyes egyeztetések a két tárgyalódelegáció között (miután ezen a héten koronavírusos lett az uniós főtárgyaló stábjának egyik tagja) és onnantól kezdve legfeljebb 6 napjuk van megállapodni, az a december 1-ig kell ezt megtenni. Állítólag az uniós vezetők erre adtak felhatalmazást, hogy az a végső határidő az alku tisztázására.

A The Sun vasárnap esti információi szerint még mindig nincs megállapodás a halászati jogok kérdésében, állítólag az EU-s fél nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy azoknak a brit vizeknek a 80%-ához továbbra is hozzáférjen a kilépés után, amelyekhez most korlátozás nélkül hozzáfér. A lap különösen érdekes információja pedig az, hogy egy olyan megoldáson tárgyalnak a felek, miszerint lenne egy felülvizsgálati klauzula, amely szerint meghatározott időn belül felülvizsgálnák a halászati megállapodást. A britek azt akarnák, ha ez 3-5 éven belül megtörténne, az EU-s delegáció viszont azt, hogy ha csak 10-15 éves távlatban, és akkor az egész kereskedelmi megállapodást felülvizsgálhatnák, nemcsak a halászati megállapodást. A lap a cikke címében végül 10 éves felülvizsgálati lehetőségre utal. Ez nyilván a brit szuverenitási kérdést alapjaiban továbbra is korlátozó elképzelés lenne, mert nem lehetne biztos benne, hogy amit most végre kialkudnak a felek, az lenne a végleges majd évtizedes távlatokban is.

Címlapkép forrása: Getty Images

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina1234