vakcina_oltas_koronavirus
Globál

2021 legnagyobb kérdése: mikor lehet elég vakcina Európában a járvány megállításához?

Portfolio
Ha az eddig ismert összes vakcinarendelés a tervek szerint befut, akkor a második negyedévben elérhető a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottság az Európai Unióban – állapították meg friss elemzésükben a Commerzbank szakemberei. Ez azt jelenti, hogy az év első fele még a bizonytalanság jegyében telhet a gazdaságban, bár a tavasz beköszöntével visszaszorulhat a járvány az időjárás és a bezártság csökkenése miatt.

Európa lemaradt a vakcinaversenyben, most próbálja behozni

Az Európai Bizottság az élen járó országokhoz képest kis késéssel rendelte meg a Pfizer és a BioNTech vakcináját, ezért az oltások kezdetekor lemaradásban van 2021 egyik legfontosabb versenyében – állapítja meg a Commerzbank elemzése. Éppen emiatt

nincs esély arra, hogy tavasz előtt jelentős átoltottságot érjenek el Európában, ahogy például Izraelben.

A múlt hétig a Pfizer oltóanyaga mellett a Moderna vakcinája kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ebből a két hatóanyagból összesen 460 millió adagot rendelt a Bizottság november végén, ez 230 millió ember beoltására elegendő. A hét végén aztán két fontos hír érkezett, melyek alapjaiban változtatják meg a képet:

  • A Bizottság további 300 millió darab Pfizer-oltást rendelt meg.
  • Az EMA engedélyezte, hogy egy ampullából ne öt, hanem hat adagot használjanak. A gyártó tájékoztatása szerint hivatalosan öt adagra elegendő egy ampulla, a fennmaradó rész kárba veszne, a jelek szerint ezt próbálja felhasználni az EU.

Ezekkel a lépésekkel Európa igyekszik ledolgozni kezdeti lemaradását a vakcináért folyó harcban.

Már csak az a kérdés, hogy a fenti mennyiséget mikor tudják leszállítani a gyártók. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a 300 milliós újabb szállítmánnyal kapcsolatban annyit mondott, hogy abból 75 millió már a második negyedévben megérkezhet Európába. Ha ezen felül az eredetileg megrendelt 460 millió oltóanyag is június végéig befut, ahogy azt korábban kommunikálták, akkor

az év közepére az európai lakosság 63%-ának elegendő oltás állhat rendelkezésre, amivel már sikerülhet elérni a nyájimmunitást, amit 60-70 százalékos átoltottságra tesznek a szakemberek. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy egy ampullából hat adagot ki tud hozni az Európai Unió, akkor a 69 százalékot is elérheti az átoltottság az év közepére.

commerz210111

Persze ezzel kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság, hiszen a fentiek teljesüléséhez az kell, hogy minden vakcinaszállítmány az előzetesen tervezett időben érkezzen meg Európába, ne legyen további csúszás, logisztikai nehézség a következő hónapokban. Az EU problémája egyébként nem elsősorban a kevés megrendelt vakcina, sokkal inkább a késői rendelés. A Commerzbank szakemberei kiemelik, hogy már tavaly júliusban látszott, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagai lehetnek a befutók, ennek ellenére a Bizottság csak novemberben adta le az első megrendeléseket. Ezzel szemben például az USA már júliusban lefoglalt 100 millió adagot.

További vakcinák megjelenése persze könnyíthet Európa gondjain: a Johnson & Johnson oltóanyagából 200 millió adagot rendelt a Bizottság (abból elég egy oltás), a Commerzbank most azzal számol, hogy ennek harmadik fázisú vizsgálati eredményeit január végéig publikálhatják. Alapesetben ez az oltás az első negyedévben kaphat engedélyt, majd a második negyedévben állhat rendelkezésre nagy tételben. Az AstraZeneca oltóanyagából is rendelt 300+100 millió darabot az EU, az Egyesült Királyságban már engedélyezték azt a vakcinát, azonban vannak még fenntartások a teszteredményekkel kapcsolatban, így az EMA várhatóan megvárja majd az amerikai eredményeket, leghamarabb a második negyedévben válik elérhetővé az oltás.

Tavasszal talán visszaszorulhat a járvány

A fentiek azt jelentik, hogy tavaszra várhatóan az európai lakosságnak csak kis részét sikerül beoltani a vírus ellen, az elemzők számításai szerint március végéig az emberek 12%-a kaphatja meg a vakcinát. Emiatt várhatóan kitart majd a bizonytalanság a gazdaságban, illetve a lezárásokat is fenn kell tartani akár még nyáron is. Két dolog talán segíthet valamennyit a gazdaságon:

  • A melegebb időjárás beköszöntével várhatóan visszaszorul majd a járvány az oltások nélkül is, ahogy azt tavaly is láttuk. Egyrészt a napfény erősíti az emberek immunrendszerét, másrészt több időt tölthetünk a szabadban, ahol a terjedés jóval kisebb.
  • A veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek) oltása kezdődhet meg elsőként a legtöbb országban, ez pedig enyhíti majd a nyomást a kórházakon, hiszen jelenleg elsősorban ezekből a csoportokból kerülnek ki a súlyos betegek. Emiatt pedig a további korlátozások bevezetésének szükségessége is csökkenhet, hiszen politikailag ezeknek a korlátozásoknak oka legtöbbször a veszélyeztetett társadalmi csoportok védelme.

Az európai átoltottsági kilátások nem változtatnak érdemben a Commerzbank gazdasági előrejelzésén, a cég szakértői 2021-ben 4,5%-os GDP-növekedést várnak Németországban és 5%-ost az eurózónában. A novemberi prognózison nem változtat az utóbbi hetekben látott optimizmus az átoltottsággal kapcsolatban, illetve a világgazdaság gyors felpattanása sem. Utóbbi elsősorban annak köszönhető az elemzők szerint, hogy Kína jó ideje maga mögött hagyta a járványt, ebből ugyan profitálhat az exportra épülő német feldolgozóipar is, ez magyarázhatja a német vállalati szektor vártnál jobb novemberi számait a lezárások mellett is.

Címlapkép: Getty Images

johnson&johnsonvakcina
apafia
forint
GettyImages-1206147315
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
koronavírus 3D dimenzió