mike pence nency pelosi trump alkotmanyos felelossegrevonas 210113
Globál

Egyre több párttársa fordul Trump ellen, így biztosan elindul ma az eljárás ellene, de az eltávolítása kérdéses

Portfolio
Mivel az amerikai Képviselőház már legalább 217 tagja jelezte azt, hogy támogatni fogja a szerdai szavazáson a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását, ezért a szükséges többség meg van, az eljárás biztosan el fog indulni. Ebben annak is szerepe van, hogy már 5 képviselőházi párttársa, azaz republikánus képviselő is nyíltan Trump ellen fordult és támogatja az impeachmentnek nevezett eljárást. Sőt a The New York Times szerint Trump hű szövetségese, a felsőházi republikánus vezető, Mitch McConnell sem bánja az eljárást, mert így talán könnyebb lesz a pártnak is eltávolodnia Trumptól.

Egyre többen fordulnak Trump ellen

Miután kedden 223:205 arányban megszavazta a Képviselőház, hogy 24 órás határidővel írásban felszólítsák Mike Pence amerikai alelnököt arra, hogy az alkotmány 25. kiegészítésével élve átvegye a hatalmat Trumptól, Pence a Képviselőház elnökének írt levelében visszautasította ezt a forgatókönyvet.

Emiatt a demokrata irányítású Képviselőház számára az az út maradt, hogy elindítja az impeachmentnek nevezett alkotmányos felelősségre vonási eljárást Trump ellen a múlt szerdán a Capitolium ostrománál történtek miatt (lázítás, hivatali kötelességszegés).

Mivel a demokratáknak eleve többsége van a Képviselőházban, így eddig is nagyon valószínűségű volt, hogy az eljárás elindításához szükséges többség össze fog jönni. Ez mára azért vált biztossá, mert a Reuters beszámolója szerint már 217 képviselő jelezte írásban, hogy támogatja a kezdeményezést. Ami érdekes, hogy egyre több republikánus képviselő is nyíltan Trump ellen foglalt állást és az ő szavazataik is segíteni fogják azt, hogy elinduljon az impeachment, amely még egyetlen elnök ellen sem indult el kétszer.

Liz Cheney képviselő, Dick Cheney volt republikánus alelnök, korábbi védelmi miniszter lánya azt mondta az MTI beszámolója alapján: szerinte nem került volna sor a Capitolium ostromára, ha Trump nem uszítja a tömeget.

Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el nagyobb árulást hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben

- közölte Cheney.

John Katko - aki a képviselőházi republikánus frakcióból elsőként jelentette be, hogy támogatja a Trump elmozdítására irányuló demokrata kezdeményezést - úgy vélte: Trump felelőssége nem elhanyagolható az amerikai kongresszus épületének ostromában. Rajtuk kívül az impeachment mellett sorakozott fel Jaime Herrera Beutler, Adam Kinzinger és Fred Upton republikánus törvényhozó.

Összesen tehát már öt republikánus képviselő foglalt nyíltan állást Trump ellen.

Íme a legnfontosabb kérdések

Egyelőre nagyon bizonytalan, hogy mi történik azután, hogy a Képviselőházban ma megindítják a felelősségre vonási eljárást. Több kérdésre sincs válasz egyelőre:

  1. Az első kérdés rögtön az, hogy mikor kerül át az ügy a Szenátus elé. Lehet, hogy visszatartják egyelőre a beadvány továbbítását a demokraták, mert úgy gondolhatják, hogy úgysem tudják már eltávolítani reális eséllyel Trumpot a hátralévő 7 nap alatt (nincs elég idő és nincs meg a szükséges kétharmad a Szenátusban, így a felsőház akár gyorsan lesöpörheti az ügyet egy szavazással). Ezért lehet, hogy inkább kivárnak a demokraták a beadvány továbbításával, hogy ne tudja most lezárni a Szenátus egy egyszerű szavazással a kérdést, hanem majd később vigyék tovább az ügyet, amikor majd átveszik a demokraták az irányítást a Szenátusban és amikor már arról is tudnak reális eséllyel szavaztatni, hogy Trumpot eltiltsák-e a 2024-es újraindulástól. (A szabályok szerint előbb a Szenátusban szavazni kell az impeachmentről, utána lehet szavazni az eltiltásról. Előbbi sikeréhez kétharmados többség kell a Szenátusban. Utóbbiéhoz viszont elég az egyszerű többség a törvényhozás mindkét házában az alkotmány 14-es kiegészítése szerint és ez már adott lesz a demokraták számára január végétől.)
  2. A második kérdés az, hogy ha a következő napokban meg is kapja a Szenátus az ügyet, mikor ül össze (elvileg leghamarabb csak január 19-én, azaz egy nappal Trump hivatali idejének lejárta előtt, de lenne lehetőség előbb is összehívni a szenátorokat) és milyen procedúrát visznek még végbe az elnök eltávolításáról szóló szavazás előtt (pl. lesz-e Trumpnak meghallgatása, orvosi beszámolók, stb.). 
  3. Az is nagy kérdés, hogy ha még január 20. előtt szavazna a Szenátus Trump eltávolításáról, meg lenne-e a szükséges kétharmada 100 fős intézményben. Ehhez a 49  demokrata szenátoron felül legalább 17 republikánusak kellene Trump ellen fordulnia, ami kérdéses, mert eddig csak néhányan jelezték közülük az erre való hajlandóságukat. Ez afelé mutat, hogy el fog bukni az eljárás a végén, nem távolítják el Trumpot. A The New York Times fenti értesülése mindenesetre érdekes, mert lehet, hogy egy a demokraták által kikényszerített szavazást felhasználva élnek azzal a lehetőséggel a republikánusok, hogy elkezdjék eltávolítani magukat Trumptól és így a párt jövőjére tudjanak jobban koncentrálni. Ez afelé mutatna, hogy a szükséges kétharmados többség esetleg mégis összejönne az utolsó pillanatban Trump (inkább szimbolikus jelentőségű) eltávolítására. A lap információja alapján pedig növekszik az esélye annak, hogy mindkét házban összejön az egyszerű többség annak támogatására, hogy Trump ne tudjon se 2024-ben, se bármikor elindulni még egyszer az elnökségért.

Címlapkép forrása: Saul Loeb - Pool/Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus globalis terjedes mutans