komondorok a tűzoltóságnál
Globál

Önvezető páncélos terepjárók fejlesztését kezdték meg Magyarországon

Portfolio
Moduláris, önvezetésre alkalmas, távvezérelhető, könnyű páncélvédettségű katonai és katasztrófavédelmi terepjármű jármű fejlesztését kezdte meg közösen a budapesti Gamma Zrt. és a győri Széchenyi István Egyetem konzorciuma- jelentette be a Széchenyi István Egyetem közleményben.

A budapesti Gamma Zrt. több mint egy évtizede foglalkozik könnyű páncélvédettséggel rendelkező járművek fejlesztésével, gyártásával, amelynek keretében eddig a Komondor könnyű páncélvédettségű harcjárműcsalád öt típusváltozatát alakították ki. Alapvetően a járművet katonai és rendvédelmi célokra fejlesztették, de Magyarországon elsősorban a Katasztrófavédelem használja őket.

A jármű tesztelése, képességeinek demonstrálása során merült fel az az igény, hogy a speciális katonai vagy polgári műveleti környezetben szükség lenne olyan járművekre, amelyek már önállóan, csak táv- vagy önvezérléssel képesek működni. A győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának egyik fő kutatási iránya az autonóm rendszerek, azon belül is az önvezető járművek és az autonóm robotok. A központban elért kutatási eredmények és tapasztalatok ígéretes ipari-piaci hasznosítási területe a katonai és katasztrófavédelmi célú járművek irányítása.

A 2024 végéig megvalósuló innovációs projekt fő célkitűzése egy olyan nehéz terepi viszonyok között is alkalmazható, fizikai behatásokkal szemben védelmet biztosító alapjármű kifejlesztése és megépítése, amely többcélú alkalmazást tesz lehetővé, és egyben biztosítja az önvezérléshez szükséges rendszerintegráció alapvető feltételeit. A tervezetten szimpla fülkés, félplatós jármű kialakítása mellett a projekt magában foglalja a jármű főbb rendszereinek önvezérlést, távvezérlést lehetővé tevő kialakításának tervezését, demonstrációs rendszer szintű megépítését. A kutatás-fejlesztés végső célja hogy a járművet autonóm feladat végrehajtásra is alkalmassá tegyék.

A másik fontos célkitűzés a járműhöz illeszkedő, többfunkciós feladatellátást támogató, nyitott és zárt cserefelépítmény-rendszer kidolgozása és megépítése, amely lehetővé teszi a felhasználói igények alapján kialakított különleges szakmai képességekkel rendelkező felépítmények fejlesztését.

A Komondor katonai változata. Fotó: Széchenyi István Egyetem

A Gamma Zrt. által fejlesztett Komondor honvédségi rendszeresítését sokáig lebegtették Magyarországon, de jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy erre egyelőre nem kerül sor. A döntéshozók inkább egy másik járműcsalád, a Nurol Makina által fejlesztett 4x4-es páncélozott katonai járművek Rheinmetall-lal partnerségben történő, Magyarországon történő továbbfejlesztése mellett tették le a voksukat:

Elképzelhető, hogy a 2024-ig kifejlesztésre kerülő jármű egyes technológiáival, vagy akár magával a komplett járművel újra nekifut majd a Gamma Zrt. a honvédségi rendszeresítés ötletének, bár erre az egyetemről érkezett közlemény nem tesz utalást. Ha ez nem valósul meg, a típus polgári célú alkalmazása és exportra való gyártása is szóba jöhet. 

A Katasztrófavédelem egy 2018-ban kiírt tender keretein belül szerzett be Komondor páncélozott járműveket, moduláris cserekonténerekkel, melyeket erdő- és vegyi tüzeknél, műszaki mentésnél használnak. A járműveket 2020-ban vették kézhez a tűzoltók. 

Címlapkép: Frissen kézhez kapott Komondorok a Katasztrófavédelem szolgálatában. Fotó: MTI Fotó/Lakatos Péter

konténer210125
frankfurt
vakcinaoltas_koronavirus
department of justice
giuseppe conte
Ursula von der Leyen talks to media
boris johnson brexit
philip lane
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
department of justice