török görök
Globál

Öt év óta először a törökök és a görögök újra leülnek tárgyalni

MTI
Török és görög illetékesek hétfőn Isztambulban folytatták a csaknem öt éve megszakadt tárgyalásokat a két ország közötti vitás ügyekről.

Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz nézeteltéréseik megoldása érdekében, de 2016 márciusában megszakadt a folyamat.

A mostani megbeszélés előzményeként a török és a görög fél az utóbbi évben többször egymásnak feszült, miután vitáik adódtak a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett nagy kiterjedésű földgázmezőre vonatkozó jogaik kapcsán.

Athén a nemzetközi jog megsértésének tartja, hogy Törökország olyan vizeken végez feltáró fúrásokat a térségben, amelyeket Görögország különleges gazdasági övezetének tekint. Ankara ezt tagadja, mondván, hogy a terület a kis-ázsiai ország kontinentális talapzatához tartozik. Az Európai Unió a tagállamai közé tartozó Görögország pártján foglal állást.

A török és a görög vezetés végül a közelmúltban megállapodott, hogy folytatják a vitás ügyeik rendezését célzó tárgyalásokat.

A megbeszéléssorozat 61. fordulójának az isztambuli Dolmabahce palota adott helyet. A török delegációt Sedat Önal külügyminiszter-helyettes, míg a görögöt Pavlosz Aposztolídisz nyugállományú nagykövet vezette.

Az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva a hétfői találkozóról azt közölte, hogy a felek megvizsgálták a korábbi eszmecserék során felmerült kérdéseket, valamint azt is, hogy milyen lépéseket tudnak tenni ezekben. A tárgyalópartnerek egyúttal megállapodtak, hogy a megbeszélések 62. fordulóját Athénban tartják majd.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő az egyeztetést követően a Twitter-fiókján azt írta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő vezetésével minden gond, beleértve az Égei-tengert érintő nézeteltérések megoldása is lehetséges, és Ankarának ez a határozott szándéka. "A régió békéje és stabilitása mindenki érdeke" - fűzte hozzá Kalin.

A két - egyébként NATO-szövetséges - ország között ugyanis évtizedek óta nézeteltérés van az Égei-tenger török partjainak közelében fekvő görög szigetek miatt is. Ankara számos, görögök lakta, illetve lakatlan apró szigetet úgynevezett "szürke zónának" nyilvánított, amelynek a státuszát szerinte tisztázni kellene. A török és a görög légierő pilótái időről időre szinte macska-egér játékot űznek egymással a szóban forgó területek felett.

Címlapkép: Osman Orsal/Getty Images

joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
joe biden