koronavírus 3D dimenzió
Globál

Koronavírus: átlépte a 100 milliót a fertőzöttek száma a világon

MTI
Portfolio
Kedd este elérte a 100 milliót az igazoltan koronavírussal megfertőzöttek száma a világon. Éles harc folyik az egyes országok között a vakcinákért, hogy mielőbb ésszerű áron és feltételek között be tudják oltani a lakosságot. Az EU is export kontrollra készül, hogy a területén előállított vakcinák számáról és külső eladási terveiről időben értesüljön. Idehaza szeptember eleje óta nem találtak olyan kevés fertőzöttet, mint a ma közzétett adat szerint, igaz nagyon kevés tesztet végeztek el. Friss híreink kedden a koronavírus-járványról alábbi hírfolyamunkban olvashatók.

Szenvednek a szegényebb országok a vakcinaversenytől

Politikai támogatás szükséges a kis és alacsony jövedelmű országok védőoltással való ellátására létrehozott COVAX kezdeményezés számára akkor, amikor a gazdagabb országok gyors ütemben kötik az új kétoldalú szerződéseseket a fejlesztőkkel, hogy biztosítsák maguknak az ellátást a korlátozott szállítások mellett - jelentette ki kedden Genfben Seth Berkley, a GAVI Oltóanyag-szövetség elnök-vezérigazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI közösen vezeti a COVAX kezdeményezést, amelynek célja az oltóanyagok méltányos elosztása a világban. "Az e heti hírek megmutatták, milyen változó szállítási menetrendek állnak fenn a pénzügyi forrásokkal gazdagon ellátott országok számára is" - hangsúlyozta Berkley.

Az Európai Bizottság korábban közölte, hogy a hét végéig véglegesíti azt a javaslatát, amelyben kéri, hogy a gyógyszergyárak regisztrálják az EU-ból kiinduló vakcinaexportot, de kitartott amellett, hogy nem kívánja megtiltani az uniós vakcinaexportot.

Az európai uniós tagállamok a múlt héten értesültek arról, hogy az AstraZeneca brit gyógyszergyár az eredetileg tervezettnél mintegy 60 százalékkal kevesebbet szállít a tervezettnél az Oxfordi Egyetemmel közösen kidolgozott vakcinából. Ugyanígy csökkentették az amerikai Pfizer és a német BioNTech védőoltásának a szállítmányait is.

Berkley hangsúlyozta, hogy átfogó politikai konszenzusra van szükség a COVAX kezdeményezéshez, amely a GAVI vezetője szerint 2,3 milliárd adag vakcinát kíván szállítani az év végéig. "Továbbra is tartani kívánjuk az eredeti célt, azaz minden kis és közepes jövedelmű ország lakossága 20 százalékának a beoltását, ami elegendő az egészségügyi dolgozók és a legsérülékenyebb rizikócsoportok számára".

Az igazgató egy esetleges európai uniós exporttilalomra vonatkozó kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy 190 ország csatlakozott a COVAX kezdeményezéshez, és Joe Biden amerikai elnök is bejelentette, hogy országa is csatlakozni fog, és jelentős pénzügyi támogatást nyújt.

Berkley rámutatott, hogy jelenleg a legnagyobb kihívást az újabb kétoldalú szerződések jelentik, amelyek csökkentik a vakcinákhoz való hozzáférést, így nem lesz elegendő szállítás, esetleg a legjobb vakcinák termelését sem tudják arányosan növelni.

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, aki korábban a davosi világgazdasági fórumon szólalt fel, felszólította a gazdag országokat, hogy ne halmozzanak fel a szükségleteknél nagyobb készleteket. Nagy-Britannia 367 millió adag, hét különböző vakcinát, illetve potenciális oltóanyagot foglalt le a 67 milliós lakossága számára, míg az EU 450 millió állampolgára számára közel 2,3 milliárd adagot kötött le.

(MTI)

100 millió felett a világon az igazolt fertőzöttek száma

Átlépte a 100 milliót világszerte a koronavírus fertőzöttek száma – derül ki kedd este a Johns Hopkins Egyetem adatbázisából. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyelőre alig enyhül a járvány, miközben Kína viszonylag hamar túltette magát rajta.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem élő számlálója kedd este fordult át százmillió fölé (100 032 461-en áll jelenleg), vagyis a statisztikák szerint ekkora lépte át az igazolt fertőzöttek száma ezt a lélektani határt. A legtöbb, 25,3 millió fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálták, vagyis minden negyedik regisztrált fertőzött amerikai.

Indiában is több mint 10 millió esetet igazoltak eddig, Brazíliában pedig a 8,9 milliót közelíti ez a szám. A világ élmezőnyében van még Oroszország és az Egyesült Királyság, ahol hasonló, mintegy 3,7 millió esetet tártak fel eddig.

Koronavírus: magyar kutatók rájöhettek, hogy hogyan okoz súlyosabb betegséget a koronavírus

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a SARS-CoV-2 vírusok a levegőből közvetlenül a tüdőbe jussanak, a tüdőgyulladást okozó vírusok az érintett beteg felső légútjaiból származnak - derült ki az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajló kutatásból, amelynek eredményeit a Scientific Reports című folyóiratban publikálták.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a Sanofi besegít a Pfizernek a vakcina gyártásába

A Sanofi besegít a Pfizer-BioNTech konzorciumnak a koronavírus elleni oltóanyaga gyártásába, a francia gyógyszergyár több mint 100 millió adagot szállít le az Európai Uniónak 2021 végéig - jelentette be kedden Paul Hudson vezérigazgató a Le Figaro című napilapnak adott interjúban.

Tovább a cikkhez

Kalifornia lazít

Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó. Helyi idő szerint hétfőn tartott beszédében Newsom kijelentette, hogy a tagállam túl van "a járvány legnagyobb kihívását jelentő hullámán", ezért feloldják az eddigi korlátozásokat.

Kaliforniát különösen súlyosan érintette a járvány az utóbbi hónapokban. December 3-án a helyi kormányzat ezért gyülekezési tilalmakat és kijárási korlátozásokat vezetett be, a nem létfontosságú tevékenységeket szintén betiltották. A járvány kitörése óta 3,1 millió fertőzöttet azonosítottak a 40 millió lakosú Kaliforniában több mint 37 ezer halálesettel. Az utóbbi két hétben azonban tíz százalékkal csökkent az intenzívosztályokra beszállított páciensek száma, és megháromszorozódott a koronavírus ellen beoltottak száma.

A korlátozások feloldása azonban nem teljes körű, így a bárok továbbra is zárva tartanak és nem lehet sportrendezvényeket sem tartani. Az éttermek pedig csak a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket.

(MTI)

Csúsznak az oltások Romániában a vakcina hiánya miatt

Romániában az oltóanyag hiánya miatt tíz nappal elhalasztják 35 ezer előjegyzett személy oltását - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora.

Gheorghita elmondta: az elmúlt héten 51,3 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezett, mint amennyinek a szállítási ütemterv szerint érkeznie kellett volna, és ez felborította az oltási terveket. Jelenleg 117 ezer adag vakcinával van kevesebb, mint amennyire szükség lenne. A katonaorvos hozzátette: gondoskodnak arról, hogy mindenki számára, aki az első oltást már megkapta, legyen oltóanyag a második oltásra is.

A kialakult helyzetet úgy próbálják orvosolni, hogy tíz nappal eltolják az első oltás már rögzített időpontját egy bizonyos kategória esetében. Hozzátette: nem módosítják a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek oltási időpontjait. Annak a 35 304 személynek kell az előjegyzettnél tíz nappal későbbi időpontban oltásra jelentkeznie, akik a társadalom számára kulcsfontosságú területeken dolgoznak, és ezért kerültek be az oltási kampány második szakaszába. E csoportba tartoznak többek között a rendőrök, a katonák, a tanárok, és az államigazgatásban dolgozók.

A koordinátor azt is jelezte, hogy az oltási kampány első szakaszában - amikor az egészségügyi és szociális intézmények személyzete kaphatta meg az oltást - mindeddig 209 ezer személyt oltottak be, és további több mint húszezren várnak még az első adag vakcinára. A január 15-én kezdődött második szakaszban eddig 175 ezer 65 év fölötti, vagy krónikus betegségben szenvedő, és közel 18 ezer szociális otthonban gondozott személyt oltottak be. Mellettük közel 57 ezer olyan személy is megkapta az első oltást, aki a társadalom számára kiemelten fontos munkát végez.

Valeriu Gheorghita azt is jelezte, hogy az oltási kampány internetes platformja 1,8 millió időpontot rögzített április 15-ig az első és a második oltásra.

Romániában immár csak Temes megyében haladja meg a hármat az elmúlt 14 napban jegyzett új fertőzések ezer lakosra számított száma. A járvány terjedésének a lassulása következtében Bukarestben hétfőtől kinyitottak a vendéglők, mozik és színházak, de csak korlátozott számban fogadhatnak vendégeket, nézőket.

Megjelent azonban a fővárosban a vírus Egyesült Királyságból terjedő veszélyesebb törzse is. Egy iskolában feltehetően ez a vírustörzs fertőzött meg kilenc embert. A minták elemzése folyamatban van.

Klaus Iohannis román elnök korábbi bejelentése szerint a február 8-án kezdődő második félévtől várhatóan újra kinyitnak az iskolák, ha nem fordul rosszra a járványhelyzet. Azokon a településeken tér vissza a gyermekek minden korcsoportja az óvodákba és iskolákba, amelyeken 1,5 ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta. Az ennél nagyobb fertőzöttségi mutatóval rendelkező településeken csak az óvodások, elemi iskolások és esetleg a cikluszáró osztályokba járó diákok térhetnek vissza az osztálytermekbe.

(MTI)

100 ezer felett a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

A keddi adatok szerint meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában.

(MTI)

Koronavírus: februárban megkezdi a 100 százalékos hatékonyságú vakcinája tömeggyártását Oroszország

Oroszország februárban megkezdi a Covid-19 elleni második vakcinája, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona tömeggyártását - jelentette be Mihail Misusztyin miniszterelnök az orosz kormány járványellenes koordinációs tanácsának keddi moszkvai elnökségi ülésén.

Tovább a cikkhez

Szlovákiábab meghalt egy idős férfi, miután beoltották

Szlovákiában meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak a halálának elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához - írta a szlovák hírügynökség az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (SÚKL) tájékoztatására hivatkozva. Az intézet az oltás és az elhalálozás közti okozati összefüggést "lehetségesnek" minősítette, ami közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított 5 fokozatú skálán.

A SÚKL szóvivője az eset kapcsán kiadott állásfoglalásában hangsúlyozta: az oltás szükségességét egyénileg kell megítélni a több krónikus megbetegedéssel küzdő időskorú személyek esetében, akiknél az enyhébb nemkívánatos mellékhatások is egészségügyi nehézségeket okozhatnak. A szlovák intézet eddig 353 olyan esetet regisztrált, amelyeknél fennáll a gyanú, hogy a koronavírus elleni oltás nemkívánatos mellékhatásairól van szó, ezek közül 24-et minősítettek súlyosnak.

A Szlovákiában is december végén megkezdett oltási program keretében eddig több mint 102 ezer személyt oltottak be, közülük hétfőn közel hatezret. Szlovákiában egyelőre csak egyfajta vakcinát használnak a koronavírus elleni oltásra, a Pfizer-BioNTech konzorcium termékét.   

(MTI)

A brit kormány legkésőbb őszre beoltaná a teljes felnőtt lakosságát

Nagy-Britanniában lesz elegendő vakcina a koronavírus elleni oltási programban megjelölt célok teljesítéséhez - mondta kedden a program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár. Nadhim Zahawi a BBC televízió hírműsorában kijelentette: az ellátási helyzet "feszes", de a nagy-britanniai oltási kampány jó úton halad annak a kormányzati tervnek a végrehajtása felé, amelynek célja a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok minden tagjának beoltása február közepéig.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) az oltási kampány december 8-i kezdetére elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a koronavírus elleni vakcinához. A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a 80 éven felüli korosztály 78,7 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Nadhim Zahawi oltásügyi államtitkár a keddi BBC-műsorban elmondta, hogy a brit kormány hét gyártótól eddig 367 millió dózis oltóanyagot rendelt, és a feszes ellátási helyzet ellenére ő bizonyos abban, hogy a legveszélyeztetettebbek mindegyikének február közepére kitűzött beoltását sikerül elérni, és azután is tartani lehet a menetrendet.

A brit kormány legkésőbb őszre az Egyesült Királyság teljes felnőtt lakosságának beoltását tűzte ki célként.

Az államtitkár kijelentette: a vakcinaszállításokban lehetnek zökkenők, mivel teljesen új gyártási eljárásokról van szó, de a helyzet stabilizálódni, majd javulni fog a következő időszakban. 

(MTI)

Franciaországban egyelőre nem jön újabb karantén

Emmanuel Macron francia államfő nem tervezi, hogy megszólal a védelmi tanács szerdai ülése után - jelezte az elnöki hivatal, ami arra utal, hogy a kormány egyelőre nem tervezi egy újabb karantén kihirdetését.

A nem csökkenő járványügyi mutatók és a vírusnak a fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza napok óta. Az Elysée-palota tudatta, hogy előbb meg kell várni az éjszakai kijárási tilalomnak tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének hatását a mutatókra. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács heti ülését, amely után viszont nem kíván bejelentést tenni, azaz egyelőre nem várható újabb korlátozás.

Franciaország elsősorban a koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsainak egyre nagyobb arányától tart az új esetekben, amely a szakemberek szerinte egyes régiókban már elérheti a 7-9 százalékot is.

A kórházi mutatók és az elhalálozások egy héttel ezelőtt indultak lassú romlásnak.

Az elmúlt 24 órában 449-en vesztették életüket, s ezzel 73 494-re emelkedett az elhunytak száma. Az intenzív osztályokon már több mint 3 ezer súlyos beteget látnak el, miközben a karantén december közepi feloldása után egy hónapig 2600-on stagnált ez a szám. A kórházi betegfelvétel is lassú emelkedésnek indult, de a napi esetszám egyelőre nem emelkedik ugrásszerűen, heti átlagban 20 ezer körül mozog.

Olivier Véran egészségügyi miniszter kedden azt is jelezte, hogy a francia egészségügyi főhatóság ajánlása ellenére a koronavírus elleni vakcinák dózisai közötti időt nem tolja ki a kormányzat, megmarad a 3-4 hetes időtartam. A szakemberek szerint amennyiben az első dózis után hat hetet várnának a második dózis beadásával az oltóhelyeken, akkor további 700 ezer ember kaphatná meg az első oltást. A javaslat a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vakcináira is vonatkozik. "Ismeretlennel állunk szemben, a jóváhagyott adatok biztonságát választom" - mondta a tárcavezető egy sajtótájékoztatón, legitimnek nevezve ugyanakkor a hatóság javaslatát. Véleménye szerint a második dózis késleletetése viszont "nagyon kis hatással lenne az oltási program ritmusára".

Az egészségügyi tárca szerint eddig 1 092 958 francia vette fel a koronavírus elleni oltás első dózisát.

(MTI)

Bulgária meghosszabbította a rendkívüli járványügyi helyzetet

A bolgár kormány három hónappal, április 30-ig meghosszabbította a rendkívüli járványügyi helyzetet az országban - közölte kedden a kormány sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Bojko Boriszov miniszterelnök utasította Kosztadin Angelov egészségügyi minisztert, hogy készítsen elő rendeletet, amelyben felvázolja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldásának határidejét.

A bolgár vezetés korábban úgy döntött, hogy február 4-től megnyitja az iskolákat az 5-12. osztályos diákok számára, a hónap elején pedig lehetővé teszi a boltok működését a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve megnyitja az edzőtermeket. A vendéglátóipari vállalkozások működésének visszaállítására két lehetőség van: az egyik szerint felére csökkentik a látogatók számát, és az említett helyiségek legkésőbb este fél 11-ig tarthatnak nyitva, a másik opció szerint kinyithatnak, de csak március 1-jétől.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi: Bulgária azt tervezi, hogy kötelező koronavírustesztet ír elő az országba érkezők számára, ami az uniós tagállamokból érkezőkre is vonatkozna.

Bulgáriában az elmúlt 24 órában 772 újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 651-el többet mint egy nappal korábban, az országban eddig 215 589 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel. Az elmúlt 24 órában 60 Covid-19-beteg vesztette életét, ezzel 8880-ra nőtt a fertőzés következtében elhunytak száma. A kórból eddig 180 127 ember gyógyult ki a balkáni országban.

(MTI)

Elhunyt a kolumbiai védelmi miniszter covidban

Elhunyt Carlos Holmes Trujillo kolumbiai védelmi miniszter, a dél-amerikai ország egyik legismertebb konzervatív politikusa a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben kedden.

Carlos Trujillo 2019 novemberében került a védelmi minisztérium élére, előzőleg, 2018 augusztusától külügyminiszterként szolgált. 1988 és 1990 között Cali városának polgármesteri tisztségét töltötte be. 2018-ban indult az elnökválasztáson, de alulmaradt Duquéval szemben. Trujillo külügyminiszterként kiállt a Nicolás Maduro venezuelai elnök elmozdítására irányuló amerikai erőfeszítések mellett és támogatta Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt. Egyben felügyelte a komoly gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő Venezuelából érkező menekültek százezreinek átmeneti befogadását segítő programokat.

Trujillót Barranquilla városában szállították kórházba január 11-én a koronavírusra jellemző tünetekkel. Később egy bogotái katonai kórházba került, ahol haláláig mesterséges kómában tartották.

A mintegy 50 milliós lakosú Kolumbiában a kétmilliót is meghaladja az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, akik közül több mint 50 ezren elhunytak a kórban.

A kormány szerint februárban fogják elindítani az oltási kampányt. Duque korábban bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech, illetve az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagából rendeltek 20 millió adagot, további 20 millió dózist pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében terveznek beszerezni.

(MTI)

Újfajta koronavírus-gyógyszer érkezik holnap Magyarországra az otthon gyógyuló betegeknek

Új amerikai koronavírus-gyógyszer érkezik szerdán Magyarországra, ami decemberben meg is kapta az OGYÉI engedélyét. A készítmény a még nem kórházban tartózkodó, enyhe és középsúlyos, de magas kockázatú betegeknél alkalmazható vérplazma-gyógyszer – írja az Infostart.

Tovább a cikkhez

Megtiltotta az egyik vírusmutáció hazája a beutazásokat a másik mutáció hazájából

Brazília határozatlan időre megtiltotta a beutazást a Dél-afrikai Köztársaságból, illetve szigorított a külföldiek beutazásán a koronavírus újabb, fertőzőbb törzseinek terjedése miatt - tájékoztattak kedden hivatalos források.

Tovább a cikkhez

Indonéziában a fertőzöttek száma meghaladta az egymilliót

Meghaladta kedden az egymilliót az eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Indonéziában, amely ezzel az első helyre került a kelet-ázsiai országok listáján a fertőzöttek számát tekintve.

Az egészségügyi minisztérium szerint 13 904 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel 1 012 350-re nőtt a járvány fertőzöttjeinek száma.

A tárca szerint a fertőzésből eredő 336 újabb halálesetet regisztráltak, így eddig 28 468 ember vesztette életét a koronavírus következtében Indonéziában. (MTI)

Bezártak a sípályák, hova indulhatnak most azonnal nyaralni a magyarok?

Egyre több olyan egzotikus nyaralóhely nyit ki, amelynek szinte a teljes gazdasága a turizmusból él. Jellemzően szigetországokról van szó, ahol változatos járványügyi előírások, kijárási korlátozások is bonyolíthatják a kikapcsolódni vágyók életét. Mivel azonban Európában gyakorlatilag bezártak a síközpontok, sokan itt próbálják meg kiheverni a koronavírus-helyzet által okozott fásultságot. 400-600 ezer forinttól kezdődnek a 7-10 napos ajánlatok, de akár 1 millió forint fölötti összeget is elkérhetnek az utasoktól fejenként. Kötelező elem a beutazáshoz az előzetes szállásfoglalás, a teljeskörű utasbiztosítás és számos esetben a negatív PCR-teszteredmény.

Tovább a cikkhez

Sokba kerül, de hatalmas lökést ad az amerikai gazdaságnak Biden új csomagja

Az előzetes becslések szerint Joe Biden 1900 milliárdos gazdaságpolitikai ösztönzőcsomagja 5%-kal növelheti a kibocsátást a következő három évben - mondta az IMF vezető közgazdásza kedden.

Tovább a cikkhez

Vakcinavezérelt fellendülés: online klubrendezvény előfizetőinknek

Ahogy ígértük, Signature-szolgáltatásunk előfizetői számára - a cikkek, elemzések, egyedi anyagok és hírlevelek mellett  - rendezvényekkel is készülünk. Az első ilyen eseményt február 3-án szerdán szervezzük meg az online térben, délelőtt 10 órakor. Az egy órás beszélgetésben azt járjuk körül Nagy Viktor vezető részvénypiaci elemzőnk moderálásával, hogy 2021-ben milyen tőzsdei sztorik várhatók. Előfizetőink így már az év elején segítséget kapnak befektetési döntéseikben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: hamarosan engedélyt kaphat egy olyan amerikai vakcina, amiből csak egy oltás kell

A várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves számokat közölt ma, az amerikai tőzsdék nyitása előtt közzétett negyedéves gyorsjelentésében a Johnson & Johnson, de most nem is ez igazán az érdekes, hanem az, hogy a vállalat ígérete szerint hamarosan publikálja a koronavírus-vakcinája klinikai tesztjeinek eredményeit. Kedvező adatok esetén pedig egy újabb (ráadásul 1 dózisú) vakcinával bővülhet a világ koronavírus elleni fegyvertára.

Tovább a cikkhez

A pedagógusok majdnem fele beoltatná magát, de már visszatérnének az iskolákba

A pedagógusok 43%-a beadatná magának a koronavírus elleni oltást, 36% bizonytalan, 21% pedig teljesen elutasítja azt – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont friss felméréséből. A megkérdezettek többsége tavasszal szívesebben oktatna személyesen.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: csak a tömeges oltás segíthet enyhíteni a korlátozásokon

Az utóbbi két hétben kedvező adatok jöttek a magyar koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, de a fenyegetettség nem múlt el, csak a tömeges oltással lehet majd enyhíteni a korlátozásokat - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Cáfolja a német egészségügyi minisztérium, hogy gyenge hatása lenne az AstraZeneca vakcinájának az i

Nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák, hogy a 65 év felettiek körében csak 8%-os lenne az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának hatásossága – közölte kedden délelőtt a német egészségügyi minisztérium, miután hétfő este német lapok az idősebb korosztály körében a gyenge hatásosságról írtak és emiatt azt közölték, hogy tudomásuk szerint a német kormány arra számít, hogy az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) a héten kiadandó uniós engedélyében a 65 év felettieknek nem is fogja megengedni a vakcina beadását.

Tovább a cikkhez

Maradhat a teljes zárlat Izraelben

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. A hosszabbítást az egészségügyi minisztérium és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérte, mert a csökkenő fertőzöttségi adatok ellenére még mindig nagyon magas a kórházakban ápolt súlyos betegek száma. 

Beni Ganz védelmi miniszter kijelentette, hogy csak akkor hajlandó megszavazni az újabb hosszabbítást, ha a korábbi ígéretek szerint megduplázzák a járványügyi előírásokat be nem tartók ellen kiszabható bírságot.

Közben egyre nehezebben birkóznak meg az izraeli kórházak a koronavírus-járvány harmadik hullámának betegeivel, kedden a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója a katonai rádióban bejelentette, hogy már nem tudnak több beteget fogadni. (MTI)

Október óta nem jött ilyen jó napi adat az oroszoktól

Oroszországban keddre meghaladta a százmilliót a Covid-19-járvány kezdete óta elvégzett laboratóriumi tesztek száma, miközben az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon csak 18 241-gyel emelkedett, 3 756 931-re növelve az eddigi fertőzöttek számát. A hivatalos adatok szerint ez a legalacsonyabb napi növekmény október 30. óta, amikor 18 283 új megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban. (MTI)

Szerbiában annyian akarnak kínai vakcinát kapni, hogy korlátozni kellett a regisztrációt

A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.

Tovább a cikkhez

Még a 2021-es év is a koronavírus elleni küzdelemmel telik?

Közel sem biztos, hogy tavasz végén, nyár elején végleg magunk mögött hagyjuk a koronavírus-járvány időszakát. Éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy mi várhat az európai és a magyar gazdaságra a következő hónapokban.

Tovább a cikkhez

Rég nem látott alacsony adat után szólal meg ma az operatív törzs

Szeptember eleje óta nem látott szintre csökkent Magyarországon az új koronavírusos esetek száma a keddi statisztika szerint. Ennek kapcsán délelőtt a szokásos időben sajtótájékoztatót tart az operatív törzs, ahol a napi adatok értékelése mellett szóba kerülhet, hogy holnap dönt a kormány a jelenlegi korlátozások várható fenntartásáról.

Tovább a cikkhez

Oxfam: a gazdagoknak kilenc hónapba, a szegényeknek évtizedekbe került a koronavírus

Kilenc hónap alatt visszaszerezte a koronavírusban elvesztett vagyonát a világ 1000 leggazdagabb embere az Oxfam friss becslései szerint, miközben ugyanez a művelet a világ szegényebbik részének évtizedekbe kerülhet – számol be a hírről a CNBC.

Tovább a cikkhez

Feltámadtak a koronavírus-félelmek, de az európai tőzsdéken javul a hangulat

Az amerikai tőzsdéken vegyes teljesítmény volt látható tegnap, az S&P 500 és a Nasdaq is mérsékelten feljebb tudott kerülni, ami esetükben új rekord. Ezzel szemben a Dow Jones enyhe mínuszban zárt. Egyelőre pozitívan alakul a gyorsjelentési szezon, számos nagyvállalat teljesíti felül az elemzői becsléseket. Az ázsiai tőzsdék többnyire mínuszban állnak, a befektetők a koronavírusos esetek növekedése miatt aggódnak, ugyanakkor az európai tőzsdéken a nyitásra megfordult a hangulat és javuló teljesítmények láthatóak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: szeptember óta nem volt ilyen kevés új fertőzött

Az elmúlt 24 órában 89 új áldozatot követelt Magyarországon a koronavírus-járvány, és 459 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. A kormány a héten dönt a jelenlegi korlátozások jövőjéről február elseje után, az eddigi nyilatkozatok alapján várhatóan maradnak a lezárások.

Tovább a cikkhez

Fényes győzelemmel zárta a koronavírus-válság első félévét Svájc legnagyobb bankja

Az elemzői várakozásokat jelentősen felülmúló, 1,708 milliárd dolláros nyereséggel zárta a negyedik negyedévet a világ legnagyobb vagyonkezelőjeként működő svájci UBS nagybank.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány még a horvát euróbevezetés menetrendjébe is beleszólhat

Az, hogy már idén teljesítheti-e Zágráb az euró 2023-as bevezetésének összes feltételét, a járványzárlat hosszától függ, és attól, hogy miként ítéli meg a költségvetés deficitbe csúszását májusban az Európai Bizottság – mondta a Világgazdaságnak Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank elnöke, akit hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-díjjal tüntetett ki. Vujcic jelzése szerint „a legkorábbi lehetséges dátum 2023 eleje” az euróbevezetésre, amelyet például a turisztikai szektor nagyon vár, és amelynek idei teljesítménye remélhetőleg eléri a 2019-es szint 75%-át. Arra is utalt, hogy lényegében a mostani árfolyam mellett tervezik majd a pénzcserét, azaz nem nem lesz fel-, vagy leértékelés. A horvátokkal együtt 2020 nyarán csatlakozott az euró előszobáját jelentő ERM-II.-be Bulgária is, és a téma kapcsán egy minapi Euromoney konferencián azt mondta Dimitar Radev, a Bolgár Nemzeti Bank elnöke, hogy a járvány ellenére biztosan halad az eurócsatlakozás felé az ország, azaz ott is 2023-as pénzcserével számolnak - írja a Népszava.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: fájdalmasan kerek számhoz érhet ma a járvány a világon

A világon 99 706 375 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 139 803, a gyógyultaké 55 040 967 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Az egy nappal ezelőtti jelentésben még 99,2 millió fertőzöttet regisztráltak, vagyis ma jó eséllyel meglesz a százmilliomodik fertőzött.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen, vagyis továbbra is az egész világot érinti. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 25 291 320 fertőzött volt, és 420 965-en haltak meg. Indiában 10 667 736 fertőzöttet, 153 470 halálos áldozatot és 10 330 084 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 8 871 393 fertőzöttről, 217 664 halálos áldozatról és 7 864 969 gyógyultról tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan közép-kínai nagyvárosból terjedt el.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
ausztria_hegy