astrazeneca koronavírus vakcina védőoltás
Globál

Káoszba fulladt a vakcinavita az EU és az AstraZeneca között

Portfolio
Az Európai Bizottság, az európai kormányok és az AstraZeneca brit gyógyszergyártó cég szerdára tervezett telefonos egyeztetése előtt néhány órával a vállalat illetékesei lemondták a megbeszélést - értesült a Bloomberg. Közben a társaság közleményben reagált a hírekre.

A hírügynökség cikke szerint az EU és a gyógyszergyártó közötti, vakcinaszállítási késedelem miatti ellentét már-már káoszba fulladt. Az EU álláspontja szerint a cég meggondolta magát és nem vállalta a szerdai egyeztetést, viszont az AstraZeneca védi magát és azt állítja, hogy nem hátrált meg és továbbra is tervezi, hogy részt vesz egy ilyen beszélgetésen.

A társaság a Portfolio-nak küldött közleményében, az Európai Bizottsággal tervezett megbeszéléssel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy

„Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.”  

A két fél közötti vita napok óta tart, és az EU tisztázni szerette volna ezzel a tárgyalással a vakcinaszállítmányok késedelmének okát.

Az Európai Bizottság szerdai tájékoztatóján az EB szóvivője hangsúlyozta a Reuters beszámolója szerint, hogy az Európai Uniónak joga van az AstraZeneca vakcináihoz, két brit gyárából. A gyártó jogi kötelezettségekkel rendelkezik ezzel kapcsolatban a szerződés szerint - mondta.

Előzmények

Az ügy közvetlen előzménye a cég vezérigazgatójának nyilatkozata. Mi nem vállaltunk szerződéses kötelezettséget az EU felé a vakcina szállításokra, csak azt vállaltuk írásban, hogy "megteszünk minden tőlünk telhetőt" és azután tudjuk felpörgetni a havi 17 milliós adagról a szállításokat az EU felé, miután a brit átoltottság már kellően magas – gyakorlatilag ezt mondta egy nagyon hosszú interjúban kedden délután a La Repubblica olasz lapnak az AstraZeneca vezérigazgatója. Az Európai Bizottság szóvivőej azonban azt mondta a Politico-nak, hogy igenis be kell tartania a cégnek a korábban vállalt szállítási terveit

Kedden pedig arról számoltunk be, hogy az egyik legdurvább eszközzel, az EU-n kívüli export teljes kontrollálásával, és a szállítások előzetes bejelentési kötelezettségével vág oda az Európai Unió a belga gyárban termelő AstraZeneca gyógyszergyártónak azért, mert a feltételezések szerint külső országoknak drágábban adott el vakcinát és ezért szállít az EU-ba az első negyedévben 60%-kal kevesebbet, mint a szerződéses kötelezettsége. A nagy reményekkel várt és euró százmilliókkal előre megtámogatott AstraZeneca vakcinájából sokkal kevesebbet kap az EU az első negyedévben (31 millió darabot), mint amit a cég írásban vállalt (80 millió).

Címlapkép forrása: MTI/AAP/EPA/Dan Himbrechts

frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
korona_vilag