joe biden
Globál

Nagyszabású klímavédelmi akciótervet írt alá Joe Biden

MTI
Nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá szerdán Joe Biden új amerikai elnök, amelyek célja egyebek mellett a tiszta energiaforrások részesedésének növelése, a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása.

A tájékoztatás szerint az elnöki rendeletek főbb célként tűzik ki a szövetségi tulajdonban lévő szárazföldi és vízi területek legalább 30 százalékának megőrzését az élővilág védelme érdekében.

Emellett visszavágják a fosszilis energiahordozók számára nyújtott támogatásokat. Egyelőre nem teljesen világos, hogy ez pontosan melyik szubvenciókra vonatkozhat, az iparági adókedvezmények egy jelentős részének eltörléséhez ugyanis kongresszusi jóváhagyás szükséges.

Biden ideiglenes tilalmat hirdetett arra vonatkozóan, hogy újabb szövetségi területeken engedélyezzék a kőolaj- és földgáz-kitermelést.

Továbbá támogatni kívánják a tiszta energiára való átállást, elektromos autókra cserélnék a kormányzat járműparkját, elő akarják segíteni a tudományos kutatásokot, illetve megsegítenék az ipari szennyezés által leginkább érintett, jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező, kisebbségi közösségeket.

Az elnök április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót hívott össze.

Végül arra is kitért a rendeletekben, hogy a klímaügyi megfontolásokat nemzetbiztonsági prioritásnak kell minősíteni és a külpolitika lényeges elemévé kell tenni. Ezt szolgálja az is, hogy tárcaközi munkacsoportot hoznak létre Gina McCarthy, az új elnöki csapat éghajlatügyi vezetőjének irányításával.

A Fehér Ház leszögezte: mind rövid, mind hosszú távon határozott fellépésre van szükség ahhoz, hogy a világ elkerülje a katasztrófát.

Elemzők szerint az intézkedéscsomag éles szakítást jelent az előző amerikai elnök, Donald Trump politikájával, aki a környezetvédelmi és más szabályok lazításával csúcsra akarta járatni a kőolaj- és földgáz-kitermelést az Egyesült Államokban.

A nemzetközi közösség és a környezetvédelmi szervezetek üdvözölték, a nagy amerikai olajvállalatok azonban élesen ellenzik Biden klímavédelmi terveit, utóbbiak szerint a tervezett új előírások munkahelyek millióiba és dollármilliárdokba fog kerülni az országnak. Az intézkedések támogatói viszont úgy vélekednek, hogy a zöld energiafordulat több munkahelyet fog teremteni, mint amennyit felszámol.

Joe Biden az elnökválasztási kampány során azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok gazdaságát 2050-re karbonsemlegessé kell tenni.

Címlapkép: Doug Mills-Pool/Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ausztria_hegy