vlagyimir putyin
Globál

Putyin beszélt Bidennel, majd meghosszabbítottak egy fontos fegyverkorlátozási egyezményt

MTI
Portfolio
Ratifikálta az orosz parlament mindkét háza szerdán a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai Új START- (START-3) szerződés ötévi meghosszabbítását.

Egy nappal korábban a felek között diplomáciai jegyzékváltás történt a február 5-én lejáró szerződés 2026. február 5-ig tartó meghosszabbításáról.

Az orosz külügyminisztérium a maga részéről elfogadhatónak nevezte az utolsó érvényben lévő kétoldalú fegyverzetkorlátozási megállapodás fél évtizedes hosszabbítását, amely a két ház általi jóváhagyást követően az erről rendelkező törvény közzététele után lép hatályba.

A jogszabály tervezetét Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este terjesztette be a parlament alsóházának, miután telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel. Putyin a davosi fórum alkalmából szerdán elmondott videoüzenetében "a helyes irányba tett lépésnek" nevezte a szerződés meghosszabbítását, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ellentétek a világon továbbra is "spirálba csavarodnak".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szerződéshosszabbítás szükségességében és fontosságában mindkét fél egyetért, ám ennek ellenére egyelőre nincsenek meg a feltételei az orosz-amerikai kapcsolatok "újraindításának". Rámutatott, hogy a két elnök a keddi, mintegy fél órán át tartó, orosz kezdeményezésre létrejött telefonbeszélgetés során rámutatott a meglehetősen komoly nézetkülönbségekre, de mégis hangsúlyozta a párbeszéd folytatásának fontosságát.Mint mondta, a személyes találkozó lehetőségéről a telefonbeszélgetés során nem esett szó. Emlékeztetett rá, hogy Putyin és Biden 2011-ben a Kremlben már találkozott, és megállapodott abban, hogy "eléggé őszintén fog beszélni egymással".

Tíz évvel ezelőtti moszkvai útja során Biden - még alelnökként - orosz ellenzékieknek azt mondta, hogy az akkor a miniszterelnöki tisztséget betöltő Putyin helyében nem indulna a 2012-es elnökválasztáson, mert az sem Oroszországnak, sem neki nem válna hasznára.

Peszkov elmondta, hogy Putyin és Biden a keddi kapcsolatfelvétel során kifejezte készségét az előző amerikai kormányzat által felmondott Nyitott Égbolt szerződéshez való visszatérésre. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tárgyalást folytatni csak akkor lehet, ha az amerikai fél is készen áll erre.Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak nyilatkozva "komoly külpolitikai sikerként" értékelte az Új START módosítás nélkül történt, öt évre szóló meghosszabbítását. A tisztségviselő szerint a Fehér Ház új csapatát "egyfajta pragmatizmus és egészséges hozzáállás" jellemzi ebben a témában. Mint mondta, Moszkva párbeszédre számít Washingtonnal a hadászati stabilitás kérdésében, különös tekintettel az elsőcsapásmérő eszközökre.

Rjabkov bejelentette, hogy Biden fegyverzetellenőrzési szakértői gárdájának végleges felállását követően Moszkva ismét javasolni fogja, hogy hirdessenek moratóriumot a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök szárazföldi telepítésére.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok visszatérhet-e a fegyverek ezen kategóriájának felszámolásáról rendelkező INF-szerződéshez, a diplomata úgy vélekedett, hogy a megállapodás elavult és aligha állítható már helyre.

Címlapkép: Sasha Mordovets/Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
ausztria_hegy