olasz_parlament_koronavirus
Globál

Olasz kormányválság: a jobboldal összefogott és új választásokat követel

MTI
Szövetségesei is meg akarnak szabadulni Giuseppe Conte olasz kormányfőtől az ellenzéki Liga párt képviselőházi frakcióvezetője szerint. Riccardo Molinari az olasz kormányválsággal kapcsolatban az MTI-nek úgy vélekedett, hogy a hivatalban lévő, második Conte-kabinet belső ellentétei vezettek a mostani krízishez.

A jobboldali politikus a kormányfő kedden bejelentett lemondásához vezető válságot a 2019-ben párt nap alatt megalakult második Conte-kormány eredetére vezette vissza. "Olyan politikai erők egyesültek, amelyekben semmi közös nem volt, sőt ellenségek voltak, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD)" - részletezte, hozzátéve, hogy a két tömörülés csak azért hozott létre közös kormányt, mert így tudták megfékezni a Liga támogatottságának növekedését, valamint azt, hogy új választások legyenek.

Riccardo Molinari politikai anomáliának nevezte az Öt Csillag Mozgalmat, amely önmagát megtagadva először a jobbközéppel, aztán a balközéppel kötött szövetséget a hatalmon maradásért. Véleménye szerint a kormányválság már egy éve a levegőben lógott, csak a koronavírus-járvány késleltette, és végül a Matteo Renzi, a koalícióban részt vevő kispárt, az Élő Olaszország (IV) vezetője robbantotta ki a Conte-kormány járványkezelési és gazdasági politikájára hivatkozva.

Riccardo Molinari példaként említette, hogy miközben a Giuseppe Conte mögött álló M5S népszavazással egyharmadára csökkentette a parlament létszámát, a miniszterelnök több száz, általa kiválasztott szakértőt akart kinevezni a koronavírus-járvány nyomán létrehozott, több mint kétszáz milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap szétosztására. A Liga politikusa szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök azért akarta központosítani a forrásokat, mert az olasz régiók többségét a Liga és a jobboldal vezeti. Hozzáfűzte, hogy a járvány kirobbanása után egy évvel a Conte-kormány járványkezelése sem bizonyul már példaértékűnek. Felrótta a kormánynak, hogy nem tudott többféle vakcina beszerzéséről gondoskodni a koronavírus ellen, a halottak száma pedig elérte a 87 ezret, a bruttó hazai termék (GDP) idei csökkenését pedig 10 százalékra teszik.

Riccardo Molinari is részt vesz a jobboldali koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációjában, amelyet Sergio Mattarella államfő pénteken fogad a kormányválság lehetséges megoldásairól szóló egyeztetések keretében. Mind mondta, újdonság, hogy a jobbközép együtt járul az államfőhöz, és közösen kérik a választások kiírását. "A jobbközép választást akar" - hangsúlyozta. Hozzátette, "érthetetlen, miért ne lehetnének parlamenti választások", ha áprilistól kezdve egymást követik a helyhatósági választások, többek között a legnagyobb városok, Róma, Milánó, Torinó, Bologna és Nápoly választ polgármestert.

"Ha meg kellene előlegeznek, mi lesz a válság vége, azt gondolom, hogy a jelenlegi balközép többség összes pártjának ugyanaz az érdeke: megszabadulni Contétól. Ismét összehozzák a korábbi kormánytöbbséget, amely a jelenlegi számok szerint az Élő Olaszország nélkül nem marad talpon, tehát visszaveszik Renzit és pártját a kormánytöbbségbe, és lecserélik a miniszterelnököt" - jósolta.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010
ember kávézó étterem getty stock

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus járvány korona maszk védőruha