Előfizetői tartalom

Itt az ország, amelyik pillanatok alatt térdre kényszerítette a fél világot – Mindenki Tajvannak udvarol chipekért

Miközben Peking arra törekszik, hogy rávegye a világ országait az általa kínai tartománynak tekintett Tajvannal való kapcsolatok minimalizálására, a szigetország hirtelen kiemelten fontos lett a világ vezető gazdaságai számára. Az USA, Japán és Németország ugyanis mostanában körbeudvarolta a tajpeji kormányzatot annak érdekében, hogy az járjon közbe az ország chipgyártóinál az autóiparban használt félvezetők gyártásának felpörgetésében, miután a globális chiphiány miatt számos autógyártó kényszerült a termelés visszafogására, ami a koronavírus-válságból történő kilábalást is megnehezíti. A világ legnagyobb chip-bérgyártó cégét adó Tajvan ugyanis vezető szerepet tölt be a félvezetők globális értékláncában, ami a kínai-amerikai rivalizálás terén is felértékeli a szigetország jelentőségét.

A világ legnagyobb chip-bérgyártója, a tajvani Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) bejelentése szerint a cég növelni fogja gyártókapacitását az autóiparban használatos chipek előállítása terén, hogy enyhítse az autóiparban utóbbi időszakban kialakult chiphiányt, ami szerte a világban, így Magyarországon is a termelés csökkentésére, leállítására késztette az autógyártókat.  ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés