Előfizetői tartalom

Újra kitör a Brexit-háború? – Átírná a megállapodást a brit kormány

A tavaly karácsonykor kötött kereskedelmi Brexit-megállapodás eleve súlyos helyzetet teremtett a speciális helyzetben lévő Észak-Írország számára, amit tetézett volna egy át nem gondolt múlt pénteki európai bizottsági rendelet és most utóbbit ürügyként felhasználva lendült támadásba a brit kormány ahhoz, hogy követelje a karácsonyi megállapodás átírását nemcsak technikai, hanem politikai szinten is. Ha pedig erre nem hajlandó Brüsszel, akkor kész egyoldalúan is lépni London egy szerdán nyilvánosságra hozott levél szerint, amelyet egy mai uniós-brit egyeztetés elé időzítettek. Az újonnan fellángolt vita még nagyon messzire is elvezethet. Frissítés: a szerda esti tárgyalások alapján egyelőre úgy tűnik, hogy lepattant elsőre az EU-ról a brit kormány követelése a Brexit-megállapodás azonnali módosításáról.

Az egyik szál: a vakcinaharc

Igencsak felforrósodtak az indulatok az utóbbi napokban London és Brüsszel, illetve Belfast és Dublin között, de két egymástól teljesen különálló ügy miatt. Ezeket azonban a brit kormányzati kommunikáció a jelek szerint összemossa, hogy elfedje az egy évvel ezelőtti uniós kilépési egyezmény és a karácsonyi kereskedelmi megállapodás hátrányos következményeit Észak-Írországra (és valójában az egész Egyesült Királyságra).

Az egyik szálon lényegében annyi történt, hogy az Európai Bizottság és az AstraZeneca közötti múlt heti vakcinaszállítási viták hevében a brüsszeli testület pénteken először egy olyan exportkorlátozási rendeletet közölt, amelyben egyoldalúan felrúgta a Brexit-megállapodásban rögzített ún. északír protokollt és így gyakorlatilag határellenőrzést rendelt el a vakcinákra és azok összetevőire az északír-ír határon.

A Bizottság ezt azért tette bele a rendeletbe, mert gyanúja szerint akár ezen a határszakaszon is ellenőrizetlenül el tudja hagyni az EU területét az AstraZeneca vakcinája, amit az unióbeli nagyfokú politikai és társadalmi nyomás miatt meg akart akadályozni. Ez a hirtelen jött kemény fellépés azonban ahhoz a hibához vezetett, amit úgy lehet leírni:

Miről szól ez a cikk?

  • Bemutatjuk, hogy mi az a két történet, ami most látszólag összekeveredik és hatalmas indulatokat generál főként Észak-Írországban.
  • Bemutatjuk, hogy mi lehetett az Európai Bizottság múlt heti hatalmas hibájának a hátterében.
  • Bemutatjuk, hogy valójában miről szólhat az a levél, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a brit kormány és hogy ez miért jelentős fejlemény az egész Brexit-ügyben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés