josep borrell oroszorszag szankco putyin 210222
Globál

Eldőlt: Putyin legbelső köreihez tartozó embereket is szankcióval sújt az EU Navalnij bebörtönzése miatt

MTI
Portfolio
Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megállapodásra jutottak arról, hogy szankciókat vezetnek be mindazokkal szemben, akik felelősek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítéléséért és bebörtönzéséért - jelentette be az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelső köréhez tartozó négy tisztviselőt is feltettek a szankciós listára, de a lépés inkább szimbolikus jellegű és üzenetértékű, mintsem komoly gazdasági következményekkel jár.

Josep Borrell az európai uniós országok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a konkrét személyek ellen irányuló, bevezetni kívánt korlátozó intézkedések előkészítése megkezdődött. A konkrét javaslataikról a tagállamok írásbeli eljárás útján akár egy héten belül dönthetnek - tette hozzá.

Bár az MTI nem tér ki rá, de a Reuters egy diplomatára hivatkozva azt is megírta, hogy ki az a négy vezető orosz tisztviselő, akit 6 másik magánszeméllyel és egy orosz tudományos intézettel együtt feltett az EU a szankciós listára és így az EU-ba való beutazási tiltást és uniós vagyonbefagyasztást kapott:

  • Alexander Bastrijkin, aki a súlyosabb állami ügyekben végzi a vizsgálatok és közvetlenül Putyinnak jelent és aki már egyébként is fent van egy brit szankciós jogi listán emberi jogi okok miatt.
  • Igor Krasznov állami főügyész
  • Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda vezetője,
  • Alexander Kalasnyikov, a szövetségi börtönszolgálat vezetője.

Az uniós külügyminiszteri tanácskozás előtt egyébként Alexej NAvalnij egyik közeli munkatársa azt akarta elérni, hogy 35 orosz oligarchát is tegyenek fel az uniós szankciós listára, hogy az üzleti körök is érezzék meg az orosz politika lépéseinek következményeit, de ezt elvetették az uniós tárcavezetők, részben amiatt, mert az oligarchák elleni lépéseket nehéz lenne az uniós szankciós politikai emberi jogi oldalán keresztül alátámasztani.

Éppen azért, mert végül csak szimbolikus lett az uniós szankciók tartalma, azaz nem fog fájni az orosz gazdaságnak és az oligarcha-körnek, enyhült a rubelre nehezedő nyomás is: a dollárral szemben a 75-ös szintről délután vissza tuzdott erősödni, így a péntek esti zárószinthez képest "csak" 0,4%-os mínuszt mutat jelenleg.

Josep Borrell szavai szerint Oroszország a tekintélyelvű rendszerek irányába sodródik, és határozottan távolodik Európától. Moszkva részéről semmilyen szándék nem mutatkozik a konstruktív párbeszéd folytatására az Európai Unióval. A szakminiszterek tudomásul vették, hogy Moszkva nem érdekelt a kapocsaltok javításában - mondta.

Tájékoztatása szerint az unió Oroszországgal kapcsolatban elutasítja a nemzetközi kötelezettségek, köztük az emberi jogok és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ellenáll, ha Moszkva nyomást akarna gyakorolni a közösségre dezinformációk terjesztése, vagy kibertámadások által, és megvédi érdekeit. Hozzátette, az EU a jövőben több támogatást nyújt mindazoknak, akik a védelmükbe vették a politikai és polgári szabadságjogokat Oroszországban. Ezzel egy időben el kíván kerülni minden összeütközést szomszédjával, amely - mint fogalmazott -

sajnálatos módon az ellenségeskedés mellett döntött.

Elmondta, a tanácsüléshez videokonferencia keretében csatlakozott Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere. Egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány elleni hatékony fellépésen, a gazdasági és társadalmi károk helyreállításán, a klímaváltozás okozta kihívások megoldásán, a demokratikus értékek támogatásán kell dolgozniuk, illetve azon, miként tudják megerősíteni transzatlanti biztonságot.

Az iráni atomalkut érintő tanácsi vitapontot illetően elmondta: az unió prioritása az, hogy Irán visszatérjen a nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségei teljes körű teljesítéséhez, továbbá azt is vizsgálja, miként mozdíthatja elő az amerikai szankciók feloldását. Ez a globális biztonság megőrzésének egyetlen módja.

Megerősítette, hogy az unió informális tanácskozás összehívásán dolgozik az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíró államai, köztük az Egyesült Államok részvételével.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
elon musk